CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 18 OCTOMBRIE - 20 NOIEMBRIE Cotaţia "Impact" a urcat cu aproape 40%

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 22 noiembrie 2013

Cotaţia "Impact" a urcat cu aproape 40%

Marian Lupu, Estinvest: "Nu înţeleg de ce au crescut aceste titluri, creşterea nu este justificată"

Acţiunile dezvoltatorului imobiliar "Impact Developer & Contractor" (simbol IMP) au adus investitorilor, în perioada 18 octombrie - 20 noiembrie, cel mai mare randament din piaţă, de 39,88%, potrivit unei analize a ziarului BURSA.

Astfel, pe 18 octombrie, preţul mediu al unei acţiuni IMP a fost de 0,2097 lei/unitate, în timp ce pe 20 noiembrie, de 0,2929 lei/unitate.

Ieri, acţiunile dezvoltatorului au încheiat în creştere cu 0,1%, la 0,2972 lei/unitate. În penultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii, au fost realizate 50 de tranzacţii cu 309.000 titluri IMP, în valoare totală 92.895,05 lei.

Miercuri, cotaţia IMP a avansat cu 13,32% faţă de şedinţa de marţi, atingând valoarea de 0,2969 lei/unitate.

De la începutul anului, acţiunile IMP au crescut de aproximativ 2,5 ori.

Omul de afaceri Gheorghe Iaciu, cel mai mare acţionar al "Impact", care deţine peste 41% din capitalul social al companiei, a achiziţionat, marţi, un număr de 149.500 titluri IMP, la un preţ unitar de 0,2594 lei/titlu, potrivit unei notificări a Bursei de Valori Bucureşti.

Nu există motive concrete care să justifice progresul titlurilor IMP, în perioada analizată, potrivit lui Marian Lupu, director adjunct la casa de brokeraj Estinvest. Domnia sa ne-a declarat: "A fost oferta publică, au fost, totodată, acele amenzi luate de intermediari în legătură cu oferta. Practic nu înţeleg de ce au crescut aceste titluri, pentru că rezultatele financiare pe care le-au publicat au fost mai slabe decât cele precedente şi nu este justificată creşterea".

Pierderile "Impact Developer&Contractor" (IMP) au crescut, în primele nouă luni, cu 25%, la 20,46 milioane lei, de la 16,27 milioane lei, nivel înregistrat în perioada similară a anului trecut, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Cotaţia IMP a crescut speculativ, ne-a mai spus reprezentantul Estinvest. Domnia sa a adăugat: "Acţiunile au avansat fie pe fond speculativ, fie pe fondul interesului persoanelor iniţiate, cum este domnul Iaciu. Este posibil ca progresul să se fi înregistrat şi pe fondul aşteptărilor mai mari, având în vedere că urmează să se facă oferta de obligaţiuni, dar cred că mai durează. Poate cei care cumpără se gândesc pe termen mai lung iar aşteptările sunt mai mari în momentul de faţă. Este greu de spus cum vor evolua în perioada imediat următoare aceste titluri. După o creştere de aproape 40%, într-un termen aşa scurt, în mod normal ar trebui să urmeze o corecţie, dar este greu de estimat. Nu este exclus ca trendul ascendent să continuie".

Gheorghe Iaciu ne-a spus, recent, că modul în care evoluează titlurile "Impact", coroborate cu volumele din piaţă, arată că societatea este sensibilă la lichiditate.

Recent, Gheorghe Iaciu a primit o amendă din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), în valoare de 20.000 de lei, pe motiv că, în urma ofertei publice de preluare a companiei, demarată de domnia sa în această toamnă, a achiziţionat anumite pachete de acţiuni ale "Impact", direct din piaţă.

Dezvoltatorul imobiliar intenţionează să atragă de pe piaţă, printr-o emisiune de obligaţiuni convertibile în acţiuni, suma de 100 de milioane de lei, bani necesari demarării unor proiecte noi, potrivit domnului Iaciu.

Al doilea plasament de pe "podium" a fost, în perioada analizată, cotaţia dezvoltatorului "Electroputere" (simbol EPT), care s-a clasat la o diferenţă de aproape 20 puncte procentuale de IMP. Astfel, acţiunile EPT au crescut de la 0,0044 lei/unitate, pe 18 octombrie, până la 0,0053 lei/unitate, pe 20 noiembrie. Recent, directorul adjunct al Estinvest ne-a spus că titlurile EPT nu au viitor pe Bursă. Domnia sa preciza: "Nu văd şanse prea mari pentru revenirea preţului EPT, având în vedere că nu sunt date noi care să justifice creşterile din ultima perioadă. Nu preconizez o direcţie bună pentru acest emitent pe Bursă, atât timp cât societatea nu se va redresa din punct de vedere financiar. Este clar că această companie este la mâna speculatorilor de pe BVB".

La o distanţă de încă două puncte procentuale, al treilea avans a aparţinut, în perioada analizată, cotaţiei "Conted" Dorohoi (simbol CNTE), care a urcat cu 18,61%, de la 72,9 lei/unitate, pe 18 octombrie, la 86,35 lei/unitate, pe 20 noiembrie.

Fondul "Raiffeisen România Acţiuni" a urcat, în perioada studiată, cu 6,24%, depăşind randamentele depozitelor bancare în lei (0,54%) şi cele în euro (0,23%).

În rândul fondurilor de investiţii, imediat după cel administrat de "Raiffeisen Asset Management", au urmat, în materie de randament, "Certinvest BET-FI Index", care a crescut cu 6,07%, şi "Erste Equity România", care a progresat cu 6,04%.

Investitorii care au preferat, pe 18 octombrie, să constituie depozite în euro, ar fi obţinut cele mai bune randamente la Alpha Bank, ATE Bank, Marfin Bank şi Piraeus Bank, unde ar fi înregistrat o apreciere de 0,23%, până pe 20 noiembrie. În aceeaşi perioadă, depozitele în lei de la Credit Europe Bank au înregistrat câştiguri de 0,54%, raportat la moneda unică europeană.

Plasamentele în aur au avut randament negativ în intervalul 18 octombrie - 20 noiembrie, şi au coborât cu 2,33%.

Ieri, uncia de aur se tranzacţiona în jurul preţului de 1.239,09 dolari, pe pieţele internaţionale.

În aceeaşi perioadă, leul s-a apreciat cu 0,15% faţă de moneda unică europeană.

Indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi Fondul Proprietatea, a crescut cu 6,63%, în perioada 18 octombrie - 20 noiembrie. Indicele BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la BVB, inclusiv SIF-urile, a avansat, în aceeaşi perioadă, cu 4,76%, iar BET, al celor mai lichide zece companii listate, s-a apreciat cu 3,55%.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. In ceea ce priveste IMPACT-ul, cotatia " fabuloasa" i se datoreaza marelui manipulator IACIU! El tot cumpara canitati relativ mici de actiuni la preutir asa zis in urcare! Scopul este clar: in decembrie este AGA la IMPACT si se pune de obligatiuni! Nu este decat o manevra de atragere in aceasta actiune! Nu poate fi altceva atata timp cat IMPACT-ul de cand exista(si vad ca si in continuare)nu a urmarit altceva decat sa-si insele clientii, investitorii si pe cine mai poate insela!

    1. Scuze pentru greselile din comentariul actual DAR NERVII SUNT URIASI de cate ori citesc ABERATII despre IMPACT!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb