CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 19 IANUARIE - 26 IANUARIE Dafora, liderul creşterilor bursei din ultima săptămână

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 30 ianuarie 2018

Dafora, liderul creşterilor bursei din ultima săptămână

Titlurile societăţii de foraj au urcat cu 44% în acest an

Acţiunile Dafora (DAFR) au avut parte de o ultimă săptămână benefică, preţul titlurilor companiei de foraj petrolier şi gaze naturale urcând, în perioada 19 ianuarie - 26 ianuarie, cu 14,18%, în raport cu moneda euro, reprezentând astfel emitentul cu cel mai bun randament de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada menţionată.

De asemenea, cotaţia DAFR a înregistrat cea mai bună evoluţie de la bursa locală şi în 2018, preţul acţiunilor urcând cu 44%, în raport cu moneda euro, de la începutul anului (intervalul 3 ianuarie - 26 ianuarie).

Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul societăţii Estinvest ne-a declarat: "Din punctul meu de vedere, aprecierea din ultimul timp a titlurilor DAFR trebuie pusă în contextul evoluţiei acţiunilor de la reintrarea acestora la tranzacţionare.

Când schimburile cu titlurile DAFR au fost suspendate de la bursă, preţul era foarte scăzut (n.r. 0,0071 lei/acţiune pe data de 19 iunie 2015), ca urmare a ştirii negative legate de intrarea companiei în insolvenţă. Ulterior, după confirmarea planului de reorganizare, lucrurile s-au mai cristalizat, astfel încât, odată cu reluarea tranzacţionării acţiunilor societăţii, aprecierea cotaţiei DAFR a fost mare, tocmai pentru că se pleca de la un preţ foarte mic, care nu mai corespundea situaţiei din acel moment, mai bună decât atunci când titlurile au fost suspendate de la tranzacţionare la bursă".

În ultima săptămână, preţul titlurilor DAFR a oscilat între o scădere de 3,18%, pe data de 23 ianuarie, în contextul unui rulaj 10,52 milioane de acţiuni, peste media celor 20 de zile anterioare de circa 2,58 milioane de unităţi şi o apreciere de 14,6%, consemnată în data de 22 ianuarie, pe fondul unui volum de 7,13 milioane de acţiuni.

Totodată, în acest interval, Foraje Sonde Craiova, în calitate de persoană iniţiată, a vândut aproape 5,39 milioane de titluri DAFR, pentru circa 163.400 de lei.

În iunie 2015, societatea intra în insolvenţă la propria cerere, având datorii totale de circa 300 de milioane de lei, acţiunile DAFR fiind suspendate de la tranzacţionare pe 19 iunie 2015.

Pe data de 29 noiembrie 2017, compania anunţa, printr-un comunicat remis bursei că, pentru prima dată în ultimii şase ani, a înregistrat, la 30 septembrie, un profit de 251,95 milioane de lei. Spre deosebire, la aceeaşi dată a anului anterior, societatea suferea o pierdere de aproape 4,63 milioane de lei.

Rezultatul pozitiv se datorează atât operării în evidenţele contabile a Planului de reorganizare a activităţii, cât şi efortului conjugat depus de companie în vederea redimensionării costurilor operaţionale, cooptării de personal de înaltă specializare şi maximizării veniturilor aferente contractelor în curs de execuţie, se mai specifică în comunicatul menţionat.

Din aprilie 2017, societatea a demarat implementarea Planului de reorganizare, îndeplinindu-şi obligaţiile de plată stabilite în Programul de plăţi, efectuând plăţi atât din activitatea operaţională, cât şi din valorificarea activelor, depăşind chiar previziunile de distribuiri şi realizând plăţi anticipate către creditori din valorificarea activelor excedentare, se mai menţionează în raportul citat, în care se adaugă: "Experienţa îndelungată a companiei şi încrederea în perspectivele acesteia îi permit să îşi menţină sau chiar să majoreze cota de piaţă, în pofida concurenţei acerbe şi a nivelului relativ scăzut al cererii de servicii de foraj".

Pe data de 21 septembrie 2017, compania transmitea, printr-un comunicat remis bursei, că Tribunalul Sibiu a aprobat definitiv planul de reorganizare al societăţii, revenirea la tranzacţionare având loc pe data de 25 septembrie 2017.

De la reluarea tranzacţionării şi până pe 26 ianuarie 2018, cotaţia DAFR a crescut de la 0,008 lei/titlu, până la preţul unitar de 0,03 lei, marcând astfel o apreciere de 275%. Totuşi, trebuie menţionat că ultimul preţ la care au avut loc transferuri cu acţiuni DAFR pe data de 28 ianuarie 2018 se află cu mult sub valoarea nominală acţiunilor, de 0,1 lei/titlu.

Potrivit datelor publicate pe site-ul BVB, la data de 30 iunie 2017, acţionarul majoritar al companiei era Gheorghe Călburean.

Capitalizarea companiei de foraj este de 30,07 milioane de lei, conform datelor afişate pe site-ul bursei.

Pe locul al doilea în acest clasament se găsesc acţiunile Conpet (COTE), care au urcat cu 10,03%, podiumul randamentelor de la bursa locală fiind completat de titlurile Prefab (PREH), cu un avans de 8,42%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), s-a apreciat cu 0,73%, în intervalul 19 ianuarie - 26 ianuarie, în raport cu moneda euro.

Cel mai bun comportament din componenţa sa a fost bifat de acţiunile SIF Banat - Crişana (SIF1), al căror avans a fost de 2,31%, în perioada menţionată.

Pe data de 26 ianuarie, cotaţia SIF1 scădea cu 0,33%, în contextul unui volum de 28.346 de titluri, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 64.900 de unităţi.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece companii de la BVB cu excepţia SIF-urilor, s-a apreciat, în perioada 19 ianuarie - 26 ianuarie, cu 0,77%, în raport cu moneda euro, în timp ce indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la bursă, a urcat cu 0,9%, în aceeaşi perioadă.

În cazul ambelor coşuri de acţiuni, cea mai bună evoluţie a fost avută de acţiunile COTE.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 11 ianuarie - 19 ianuarie, este condus de titlurile FDI Piscator Equity Plus, cu o apreciere de 1,36%.

Pe locul al doilea al podiumului s-a situat FDI Carpatica Stock, ce a înregistrat o apreciere de 1,31%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile FDI Napoca, care au urcat cu 1,23%.

Cotaţia aurului s-a depreciat cu 0,12%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a scăzut cu 0,06%, în intervalul de timp precizat.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în intervalul 19 ianuarie - 26 ianuarie, în timp ce depozitele în lei au avut un randament negativ de 0,09%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a coborât cu 5,4%, în perioada 19 ianuarie - 26 ianuarie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 13:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 11.275 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de circa 192,4 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb