CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 2 - 9 APRILIE Nuclearelectrica urcă pe primul loc în topul randamentelor din BET

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 11 aprilie 2019

Nuclearelectrica urcă pe primul loc în topul randamentelor din BET

Marcând un salt al cotaţiei de 7,8%, în intervalul 2 - 9 aprilie, în raport cu moneda euro, acţiunile Nuclearelectrica (SNN) au înregistrat cel mai bun parcurs din cadrul emitenţilor care compun indicele BET, referinţa pieţei noastre de capital, care a crescut cu 2,1%, în perioada menţionată.

Este o evoluţie care se datorează, în mare măsură, unei aprecieri de 4,95%, apărută în şedinţa din 8 aprilie, pe fondul unui rulaj de 801.974 de acţiuni SNN, al treilea cel mai ridicat din ultimele treisprezece luni şi cu mult peste media ultimei luni de tranzacţionare, situată în jurul unui nivel de 68.000 de unităţi.

După închiderea şedinţei de tranzacţionare de vineri, 5 aprilie, Fondul Proprietatea (FP), acţionar cu o deţinere de 7,47% din SNN, a cerut dividende suplimentare de la producătorul de energie electrică în valoare de 438,62 milioane de lei, pe lângă cele 378,91 milioane de lei propuse deja de SNN. Dividendul brut pe acţiune cerut de FP este de 1,45474494 lei care, raportat la ultima cotaţie de marţi a titlurilor Nuclearelectrica, oferă investitorilor un randament brut de 14%. Iniţial, conducerea producătorului de energie a propus alocarea sumei de 378,91 milioane de lei, ceea ce reprezintă aproape întregul profit obţinut de companie în 2018, echivalentul unui dividend brut pe acţiune de 1,25670615 lei, deja unul dintre cele mai atractive de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în termeni de rentabilitate.

Totuşi, Marcel Murgoci, director de operaţiuni la Estinvest, ne-a precizat recent că şansele ca propunerea FP să primească un vot favorabil din partea acţionarilor sunt greu de cuantificat, având în vedere că Statul va avea ultimul cuvânt. "Nu trebuie să uităm că FP a mai avut încercări similare în trecut, dar fără succes", a subliniat domnul Murgoci.

Cu aprobarea acţionarului majoritar privind dividendele speciale, randamentul dividendului cumulat se ridică la aproximativ 27%, în contextul în care randamentul cotaţiei SNN, în perioada 3 ianuarie - 9 aprilie, este de puţin peste 20%.

În restul celor cinci şedinţe de tranzacţionare cuprinse în intervalul 2 - 9 aprilie, cotaţia emitentului a fluctuat între o depreciere de 1,03%, suferită în şedinţa din 2 aprilie, în contextul unui volum tranzacţionat de 61.772 de unităţi, respectiv o apreciere de 1,77%, avută în data de 9 aprilie, pe fondul unui rulaj de 282.843 de acţiuni.

În urma cererii FP, preţul acţiunii SNN a trecut de pragul de 10 lei, nivel pe care cotaţia acţiunii emitentului nu l-a mai atins din februarie 2014, când cotaţia se afla pe o traiectorie descendentă.

În 2018, Nuclearelectrica a obţinut un profit net preliminar de 390,54 milioane de lei, în creştere cu 27,4% faţă de cel realizat în anul anterior, când producătorul de energie nucleară a raportat un profit net de 306,54 milioane de lei, evoluţie care a apărut pe fondul creşterii veniturilor obţinute din vânzarea energiei electrice cu 12,3%, ca urmare a creşterii preţurilor din piaţa liberă, în condiţiile în care cantitatea de energie vândută, per total, a rămas constantă.

Producătorul de energie este controlat de Statul Român care, prin Ministerul Energiei, deţine 82,5% din companie.

Valoarea de piaţă a Nuclearelectrica la Bursa de Valori Bucureşti este de 3,12 miliarde de lei.

Pe prima poziţie în clasamentul randamentelor bursei noastre se situează titlurile Uamt (UAM), cu un salt al cotaţiei de 11,17%, în raport cu moneda euro, afişată în intervalul 2 - 9 aprilie, în timp ce acţiunile SNN ocupă poziţia secundă în topul celor mai rentabili emitenţi de la BVB. Podiumul acestui clasament este completat de acţiunile Ropharma (RPH), a căror apreciere a fost de 7,03%, în perioada menţionată.

Indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de companii de la BVB, s-a apreciat cu 1,96%, în perioada menţionată, în timp ce SNN reprezintă acţiunile cu cel mai bun parcurs şi din acest coş de acţiuni.

Indicele BET-FI, care include în structura sa cele cinci SIF-uri, plus Fondul Proprietatea, a înregistrat un avans de 1,53%, în raport cu moneda unică europeană. Din rândul emitenţilor care compun acest indice financiar, cea mai bună evoluţie a fost avută de acţiunile SIF Banat - Crişana (SIF1), care au urcat cu 3,06%, în intervalul 2 - 9 aprilie.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în perioada 1 - 8 aprilie, este condus de titlurile FDI Audas Piscator, care au crescut cu 2,03%.

Pe locul al doilea al podiumului s-a situat ETF - BET Tradeville, ale cărui titluri au înregistrat o creştere de 1,43%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile BT Maxim, care au urcat uşor cu 1,4%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în intervalul 2 - 9 aprilie, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,21%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, s-a apreciat cu 5,49%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat cu 0,19%, în aceeaşi perioadă.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, la ora 13:20, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 5.230 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de circa 92,57 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb