CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 2 - 9 IULIE Avans de 1,6% pentru BET-FI

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 11 iulie 2019

Avans de 1,6% pentru BET-FI

Indicele BET-FI, ce include în structura sa cele cinci SIF--uri plus Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 1,6%, în intervalul 2 - 9 iulie, perioadă în care cotaţia coşului de acţiuni al societăţilor de investiţii financiare a urcat la 39.788,93 de puncte, un nou maxim al anului, nivel pe care cotaţia indicelui nu l-a mai atins de la finalul lunii aprilie 2018 când, în contrast cu ascensiunea de acum, BET-FI se afla instalat pe o tendinţă descendentă.

Este o evoluţie care se datorează parcursului FP, a cărui cotaţie a urcat cu 3,99%, într-o continuare a unui raliu de recuperare a corecţiei ex-dividend din data de 7 iunie, când preţul acţiunii a scăzut cu 6,36%, până la 1,03 lei.

În data de 9 iulie, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat oferta de răscumpărare a 150 milioane de acţiuni FP, operaţiune de piaţă ce va debuta în data de 15 iulie, la un preţ de 1,21 lei/titlu, cu 13% peste cel de închidere din şedinţa anterioară publicării deciziei ASF.

În acea zi, cotaţia FP a urcat cu 2,8%, până la 1,1 lei (cu puţin sub maximul istoric de 1,11 lei, atins în data de 6 iunie), pe fondul unui volum de 2,17 milioane de acţiuni, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 9,48 milioane de titluri.

Operaţiunea face parte din cel de-al zecelea program de răscumpărare de acţiuni FP, ce a demarat la începutul lui 2019 şi se va încheia la finalul anului, prin care Franklin Templeton, adminis-tratorul Fondului, are în vedere răscumpărarea unui număr de 750 milioane de acţiuni.

Achiziţiile au drept scop creşterea cotaţiei FP, pentru a reduce discount-ul dintre preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net care acum se situează la circa 24%, peste obiectivul de cel mult 15%, avut de administrator.

Pentru restul şedinţelor de tranzacţionare, titlurile FP au oscilat între o scădere de 1,83%, înregistrată în data de 8 iulie, pe fondul unui volum de 0,51 mili-oane de titluri şi o creştere de 1,91%, apărută în data de 3 iulie, în condiţiile în care s-au transferat doar 0,36 milioane de acţiuni ale Fondului.

Din punct de vedere tehnic, cotaţia FP se află pe un trend ascendent pe graficul zilnic atât pe termen scurt şi mediu, cât şi pe termen lung, preţul acţiunii tranzacţionându-se peste mediile mobile simple de 20, 50 şi 200 de zile, relevante pentru aceste orizonturi de timp.

Pentru primul trimestru al acestui an, FP a raportat un profit net de 414,43 milioane de lei, cu 41,2% peste cel din aceeaşi perioadă a lui 2018, creştere susţinută îndeosebi de avansul de 19,4% din primul trimestru al titlurilor OMV Petrom (SNP), în condiţiile în care participaţia Fondului de 10% la grupul petrolier reprezintă a doua cea mai importantă deţinere din portofoliul emitentului.

La finalul lunii iunie, acţionarii FP au dat undă verde prelungirii mandatului americanilor de la Franklin Templeton ca administrator unic al Fondului, începând cu 1 aprilie 2022 şi până la data de 1 aprilie 2022.

Valoarea de piaţă a emitentului la BVB este de 10,01 miliarde de lei.

Ponderea acţiunilor FP în indicele financiar este de 31,55%, cea mai mare dintre toate componentele indicelui financiar.

Dintre societăţile de investiţii financiare, în perioada 2 - 9 iulie, cea mai bună evoluţie a fost marcată de acţiunile SIF Banat - Crişana (SIF1), cu o creştere de 1,51%, iar cel mai slab parcurs a fost înregistrat de titlurile SIF Oltenia (SIF5), a căror cotaţie a coborât cu 0,78%, în intervalul menţionat.

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a urcat cu 1,71%, în perioada 2 - 9 iulie, în timp ce indicele extins BET-XT, ce include cele mai tranzacţionate titluri ale bursei noastre, s-a apreciat cu 1,39%, în acelaşi interval de raportare.

Cu o creştere de 6,12%, acţiunile Alro (ALR) reprezintă titlurile cu cea mai bună evoluţie din cadrul celor două coşuri de acţiuni.

Ponderea titlurilor producătorului de aluminiu din Slatina în indicele BET este de 1,32%, iar în BET-XT de 1,3%.

Clasamentul celor mai rentabile acţiuni de la BVB, în perioada avută în vedere, este condus de acţiunile Oil Terminal (OIL), al căror preţ a urcat cu 19,53%, în intervalul de raportare.

Pe poziţia a doua în acest top se află titlurile Electroputere (EPT), ce au urcat cu 8,52%, în intervalul 2 - 9 iulie, podiumul acestui clasament fiind completat de acţiunile Şantierul Naval Orşova (SNO), cu un avans de 6,6%.

Topul fondurilor de investiţii, din perioada 1 - 8 iulie, este condus de titlurile FDI Omninvest, ce au raportat o creştere de 5,74%.

Unităţile fondului Active Dinamic au avut un plus de 2,33%, în timp ce aprecierea titlurilor OTP Real Estate & Construction a fost de 1,86%.

Cotaţia aurului a urcat cu 0,64%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a crescut cu 0,18%, în intervalul 2 iulie - 9 iulie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig 0,2%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 16,83%, în intervalul menţionat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 15:00, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 13.040 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 232,25 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb