Acţiunile SIF1 Banat-Crişana au crescut cu 1,60%, raportat la moneda euro, în perioada 2-9 martie 2015, înregistrând cel mai bun randament din cadrul indicelui BET-FI, după ce, recent, au avut loc alegeri pentru patru locuri în Consiliul de Administraţie.
În urma Adunării Generale, numai Bogdan Drăgoi a reuşit să obţinuă un loc în conducerea SIF1, din cei 21 de candidaţi.
Gabriel Aldea, director general adjunct în cadrul Intercapital Invest, ne-a spus că alegerile pentru stabilirea noilor membri ai Consiliului de Administraţie (CA) au avut o influenţă pozitivă asupra cotaţiei acţiunilor SIF Banat-Crişana, chiar dacă numai unul din patru locuri a fost ocupat.
Domnia sa este de părere că, cel mai probabil, investitorii au mizat pe aceste acţiuni, în ideea unei posibile schimbări de strategie a managementului şi a unei creşteri a transparenţei acestuia.
"O astfel de schimbare poate avea un impact pozitiv asupra preţului pe termen mediu-lung, mulţi investitori preferând, în ultimii doi ani, să renunţe la deţinerile de acţiuni SIF1 tocmai ca urmare a strategiei neprietenoase faţă de investitori a managementului din acea perioadă".
În ultimii doi ani, SIF1 nu a mai acordat dividende acţionarilor, sub conducerea lui Dragoş Bîlteanu, care a fost arestat, în decembrie, sub acuzaţia de delapidare şi manipulare a pieţei de capital.
Gabriel Aldea consideră că, pe termen scurt, evoluţia acţiunilor SIF1 depinde de doi factori principali: anunţarea convocatorului AGA, o motivare a investitorilor prin distribuirea de dividende putând avea un efect pozitiv, în condiţiile în care în precedenţii doi ani societatea nu a distribuit dividende, şi decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) de la finalul lunii februarie - care obligă un grup de firme prezumate a acţiona concertat în legatură cu emitentul SIF Banat-Crişana să se încadreze în limita de deţinere de 5%, acesta putând avea un impact negativ asupra preţului în perioada următoare, prin crearea unei presiuni la vânzare pe termen scurt.
Înainte de alegerile de la SIF1, grupul de off-shore-uri, identificat de procurori că acţionează concertat cu Dragoş Bîlteanu, a fost limitat la 5% - pragul legal, de la o deţinere de 23,46%, şi a fost obligat să revină în limata legală, printr-o decizie a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF),
Vlad Vasilescu, analist în cadrul "Blue Rock Financial Services", consideră că alegerile recente de la SIF1 ar fi putut să reprezinte un punct de cotitură pentru fond. "Însă, faptul că un singur candidat a reuşit să obţină voturile necesare mă face să fiu mai rezervat în privinţa capacităţii acţionarilor de a impune candidaţi independenţi", ne-a spus domnia sa, adăugând: "Totuşi, consider că după clarificarea situaţiei abuzurilor, se vor putea crea premisele reducerii discount-ului faţă de activul net".
BET-FI, indicele celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat în perioada 2 - 9 martie cu 0,06%, în timp ce indicele extins BET-XT s-a depreciat cu 1,01%, raportat la euro. BET, indicele celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 1,31%.
Simion Tihon, broker la Prime Transaction, ne-a declarat: "Seria şedinţelor apatice a continuat, din păcate, şi săptămâna trecută. Volatilitatea a fost redusă şi de asemenea, lichiditatea s-a situat la cote de avarie. Aprecierile modeste consemnate de unele titluri în săptămâna precedentă nu au făcut decât să confirme intervalul relativ îngust de evoluţie a preţului acţiunilor, creşterile sau scăderile nefiind motivate de evenimente deosebite."
Domnia sa este de părere că, în următoarea perioadă, cel mai probabil, propunerile de repartizare a profitului din 2014 vor fi un catalizator activ pentru preţul acţiunilor, existând şanse bune ca piaţa să iasă din amorţeală.
Titlurile Alumil, care au crescut cu 4,49%, în perioada analizată, au reprezentat cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui BET-XT, în timp ce aprecierea de 0,89% a titlurilor SNGN Romgaz a fost cea mai bună din indicele BET.
Gabriel Aldea consideră că aprecierea puternică a acţiunilor Alumil s-a produs în contextul anunţării de către companie a rezultatelor financiare preliminare aferente anului trecut.
"Pentru perioada următoare, factorul care ar putea influenţa decisiv evoluţia pe termen scurt a companiei este legat de dividendele pe care aceasta va decide să le distribuie, o motivare corespunzătoare a investitorilor putând să conducă la continuarea tendinţei pozitive a preţului", a declarat domnia sa, adăugând: "Totuşi, zona de preţ actuală constituie o rezistenţă tehnică puternică, numai o depaşire a zonei de preţ 0,95 - 1 leu/acţiune putând constitui şi din punct de vedere tehnic un argument în sensul continuării tendinţei ascendente actuale".
• Acţiunile Socep s-au apreciat cu 15,80%
Acţiunile Socep (SOCP) au avut o creştere de 15,80%, raportat la euro, în perioada 2 - 9 martie, reprezentând cel mai bun plasament pe piaţa de capital,
Locul secund în topul randamentelor a fost ocupat pe această piaţă de acţiunile Petrolexportimport (PEI), care s-au apreciat cu 14,72%, timp în care titlurile Stirom (STIB) au urcat cu 11,31%.
Pe segmentul fondurilor de investiţii, titlurile FDI Audas Piscator au înregistrat cea mai mare creştere, de 13,77%, în perioada 2 - 9 martie, raportat la moneda euro. FDI Audas Piscator este un fond cu o politică de investiţii diversificată şi cu un grad de risc ridicat, administrat de SAI Atlas Asset Management.
Pe următorul loc în topul fondurilor, s-a clasat BT Index Austria ATX, cu o apreciere de 1,94%, fiind urmat de FDI Monolith, care a crescut cu 0,77%.
Cotaţia aurului s-a depreciat cu 0,64%, raportat la euro, în perioada 2 - 9 martie, în timp ce moneda naţională a scăzut cu 0,03% faţă de moneda europeană.
Cea mai bună dobândă bancară a fost înregistrată la Millennium Bank, un depozit în lei înregistrând o apreciere de 0,01%, iar unul în euro având un câştig de 0,03%, în aceeaşi perioadă. La începutul anului, Millennium Bank a fost achiziţionată de OTP Bank.
Precizare
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.
Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.
Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.
1. actiunile MCAB de fapt sunt vedeta
(mesaj trimis de buffet în data de 11.03.2015, 00:17)
va uitati doar la ciorba sleita de pe BVB. MCAB care urmeaza sa fie promovata la cota BVB de pe rasdaq desi nu a avut cresterile fulminante ale SOCEP a inregistrat o crestere de peste 10% pe volume mari pentru rasdaq fiind in continuare mul sub-evaluata. mai largiti si voi orizontul ca nu vedeti gorila numarand fasolea
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.03.2015, 09:35)
Articole de 2 bani despresif1 si balteanu.asteptam propuneri concrete pt aga din aprilie asteptam un presedinte cu planuri serioase pt actionari asteptam investitori pt pachetul de 18%. Sunt indoieli mari ca se doreste sa se faca ceva bun...Cresteri / scaderi de 4% pe volum de 150000 buc. nu inseamna nimic
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.03.2015, 18:40)
Articole de 2 bani despresif1 si balteanu.asteptam propuneri concrete pt aga din aprilie asteptam un presedinte cu planuri serioase pt actionari asteptam investitori pt pachetul de 18%. Sunt indoieli mari ca se doreste sa se faca ceva bun...Cresteri / scaderi de 4% pe volum de 150000 buc. nu inseamna nimic
2. punct de vedere
(mesaj trimis de america în data de 11.03.2015, 12:34)
am fost actionar la sif 1,am prins un culuar favorabil si am vandut tot deoarece apreciez ca situatia la aceasta societate este foarte grava fara nici o perspectiva clara.In plus de aceasta este posibil ca noul consiliu de administratie daca este bine intentionat sa gaseasca multe alte nereguli financiare vanzarea actiunilor concertate se va face presupu cu ajutorul unor inermediari interesati sau poate chiar prin eliminarea pragului.Evident ca micii actionari vor fi puternic afectati
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.03.2015, 14:15)
daca ASF i-a dat drumul lui SIF1 la tranzactionare in decembrie fara sa se faca un audit inseamna ca totul este in regula. Eu merg pe mana ASF , cu ei nu prea poti sa gresesti.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.03.2015, 19:13)
Cand VA FI LUAT DE GULER, recte luat la bani marunti securistul ,iliescianul fercala, de la sif 3 ? A pus Brasovul pe butuci , Banditul asta, in cardasie cu ioan adam si cu nita, toata industria brasoveana e dusa de Escrocul asta...
Cand ii veti ciomagi pa Banditii astia, ma ???!!!