CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 20 - 27 SEPTEMBRIE Fondul Proprietatea - printre cei mai rentabili emitenţi ai bursei

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 1 octombrie 2018

Fondul Proprietatea - printre cei mai rentabili emitenţi ai bursei

Înregistrând o creştere de 2,37%, în comparaţie cu moneda unică europeană, în intervalul 20 - 27 septembrie, titl­urile Fondul Proprietatea (FP) reprezintă unele dintre cele mai rentabile titluri de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada avută în vedere.

În data de 21 septembrie, FP a publicat textul deciziei de aprobare privind bugetul pentru anul 2019, acordul acţionarilor urmând să fie dat în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA) din 14 noiembrie.

Conform documentului, pentru următorul an, emitentul se aşteaptă la venituri din dividende de 547,8 milioane de lei, în creştere cu 28%, şi plănuieşte o distribuţie către acţionari de 0,05 lei/acţiune, sub formă de dividende sau returnare de capital. Totodată, FP estimează, pentru exerciţiul financiar 2019, un profit net de 473,06 milioane de lei, în creştere cu 34%.

Potrivit documentului, cel de-al zecelea program de răs­cumpărare de acţiuni derulat de Fond va fi supus aprobării acţionarilor în şedinţa din data de 14 noiembrie, acesta referindu-se la achiziţionarea unui număr de 75.000.000 de acţiuni proprii, începând cu 1 ianuarie 2019. Programul urmează să se încheie la sfârşitul anului 2019, potrivit FP.

De asemenea, în intervalul 17 - 21 septembrie, Fondul şi-a răscumpărat 4.775.652 de acţiuni proprii listate la bursă, în valoare totală de aproximativ 4,3 milioane de lei, conform raportului publicat pe site-ul BVB.

Achiziţiile efectuate fac parte din cel de-al nouălea program de răscumpărare de acţiuni efectuat de Fondul Proprietatea, aprobat prin Hotărârea Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor FP nr. 5/26 octombrie 2017.

Atunci, acţionarii Fondului au aprobat un program de răs­cumpărare care să nu depăşească 20% din valoarea capitalului social subscris, care reprezintă 1.761.024.502 unităţi proprii, la un preţ cuprins între 0,2 şi 2 lei/acţiune.

Numărul total de acţiuni şi echivalentul în acţiuni a GDR-urilor răscumpărate de la începutul programului este de 1.425.355.844, iar numărul de titluri rămase de răscumpărat este de 335.668.658 de titluri, potrivit raportului menţionat.

Al nouălea program de răscumpărare, ce a demarat pe 14 noiembrie 2017, este aşteptat să fie încheiat la sfârşitul aces­tui an, acţiunile achiziţionate de Fond urmând a fi anulate.

Pentru intervalul avut în vedere, preţul titlurilor FP a variat între o scădere de 0,22%, consemnată pe data de 25 septembrie, pe fondul unui volum de 5,89 de milioane de titluri, cu puţin peste media celor 20 de zile anterioare de 5,66 milioane de unităţi şi o creşetere de 0,99%, apărută pe data de 24 septembrie, când au fost tranzacţionate 5,7 milioane de acţiuni.

Pe data de 27 septembrie, preţul acţiunii FP a urcat cu 0,43%, până la 0,93 lei/titlu.

Conform datelor disponibile pe site-ul BVB, la data de 28 septembrie, The Bank of New York Mellon (Banca depozitar pentru GDR-uri) deţinea 29,88% din capitalul subscris şi vărsat al fondului, FP avea 15,9%, în timp ce un pachet de 35.77% aparţinea persoanelor juridice, iar 18,43% din capitalul emitentului era deţinut de persoane fizice.

La finalul primelor şase luni ale anului curent, Fondul a raportat un profit net de 798,8 milioane de lei, cu circa 11% peste cel din aceeaşi perioadă a anului 2017, de 709,3 milioane de lei.

Clasamentul celor mai rentabili emitenţi de la bursa noas­tră, din intervalul 20 - 27 septembrie, este condus de acţiunile Conted (CNTE), al căror preţ a urcat cu 16,43%, în raport cu moneda euro.

Pe a doua treaptă a acestui top s-au clasat acţiunile combinatului petro-chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) care, în intervalul avut în vedere, au înregistrat o apreciere de 7,31%, podiumul rentabilităţilor de la BVB fiind completat de titlurile Patria Bank (PBK), acţiunile emitentului consemnând o creştere de 5,37%, în raport cu moneda unică europeană.

Raportând o creştere de 0,82%, indicele BET, ce include în structura sa cele mai tranzacţionate cincisprezece titluri de la bursa noastră, reprezintă coşul de acţiuni cu cea mai bună evoluţie dintre cele analizate, în perioada 20 ­ 27 septembrie.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la bursa noastră, a urcat cu 0,51%, în timp ce indicele BET-FI, ce cuprinde cele cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 0,30%.

În toate cele trei cazuri, cea mai bună evoluţie din perioada avută în vedere au avut-o titlurile FP.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în perioada 19 - 26 septembrie, este condus de titlurile ETF - BET Tradeville, care au crescut cu 0,65%.

Pe locul al doilea în acest top s-a situat fondul OTP Euro Premium Return, care a crescut cu 0,61%, în timp ce Certinvest BET Index, cu o apreciere de 0,57%, completează podiumul fondurilor de investiţii, în intervalul menţionat.

Cotaţia aurului a scăzut cu 0,61%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a coborât cu 0,27%, în intervalul 20 - 27 septembrie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,24%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 3,9%, în intervalul menţionat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 12:00, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 6.605 de dolari.

Tot vineri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 115,2 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb