CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 20 DECEMBRIE 2013 - 20 IANUARIE 2014 Aurul a crescut cu 5,77%

OCTAVIAN RADU
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 22 ianuarie 2014

Aurul a crescut cu 5,77%

Radu Profeanu, "Tradeville": "Pentru 2014, toate băncile mari recomandă vânzarea în lipsă a aurului"

Ion Milea, "Muntenia Global Invest": "Scăderile cotaţiilor EPT şi SRT, din ultima perioadă, dovedesc creşterile fără fundamente"

Preţul aurului s-a apreciat cu 5,77%, în intervalul analizat, preţul de tranzacţionare, de ieri, de pe pieţele externe, fiind de aproximativ 1.236 dolari/uncie.

Radu Profeanu, senior analist la "Tradeville", ne-a declarat: "Cred că evoluţia aurului din ultima perioadă stă sub două auspicii foarte importante. O dată aurul a avut, în 2013, cea mai slabă evoluţie din ultimii 30 de ani (de fapt din 1984 până în prezent). După o corecţie atât de agresivă, ne putem aştepta şi la < rebounduri > pozitive. După o scădere de mai bine de 44%, ne putem aştepta şi la o variaţie pozitivă. În al doilea rând, există o tentaţie din partea investitorilor de a tranzacţiona < contrarian > (n.r. invers pieţei), cel puţin pe termen scurt de timp. Pentru 2014, toate băncile mari recomandă vânzarea în lipsă a aurului, de unde şi tentaţia de a cumpăra".

Domnul Profeanu se aşteaptă, pentru perioada imediat următoare, ca preţul aurului să aibă o mişcare pozitivă. Analistul de la "Tradeville" apreciază că evoluţia metalului preţios, ulterior următoarei şedinţe FED, va fi interesantă, în condiţiile unei tăieri suplimentare de lichiditate, ceea ce în piaţă poartă numele de "tapering". Potrivit lui Radu Profeanu, acesta ar putea cunoaşte o evoluţie pozitivă şi ar putea fi un semnal destul de clar că investitorii au integrat deja în cotaţia aurului tăierea de lichiditate pe care a început-o FED-ul, în luna decembrie.

Cea mai performantă companie, din punctul de vedere al evoluţiei cotaţiei, dintre societăţile cotate la Bursă, a fost "Electroputere" Craiova (simbol EPT), care a crescut, în perioada 20 decembrie 2013 - 20 ianuarie 2014, cu 165,95%, raportat la moneda europeană, potrivit analizei ziarului "BURSA". Preţul de închidere al acţiunilor companiei craiovene, de pe 20 ianuarie, a fost de 0,0360 lei/unitate, crescând de la 0,0139 lei/unitate, cât a fost preţul de închidere, de pe 20 decembrie.

Locul al doilea al podiumului, la distanţă de 90 puncte procentuale, este ocupat de "Siretul" Paşcani (simbol SRT), a cărei cotaţie s-a apreciat, în intervalul analizat, cu 78,48%. Astfel, preţul de închidere al titlurilor SRT, din 20 ianuarie 2014, a fost de 0,0105 lei/unitate, în timp ce cotaţia SRT din 20 decembrie a fost de 0,0063 lei/unitate.

"Siretul" Paşcani este o societate în reorganizare judiciară. Tribunalul Iaşi a hotărât, în data de 21 septembrie 2010, deschiderea procedurii generale a insolvenţei, împotriva companiei, urmare atât a cererii societăţii, cât şi a cererii formulate de alţi doi creditori, se arată într-un comunicat al SRT.

La distanţă de 5 puncte procentuale, locul al treilea al clasamentului este ocupat de societatea ialomiţeană "Amonil" (AMO), a cărei cotaţie s-a apreciat, în perioada analizată, cu 72,61%. Cotaţia de închidere din şedinţa de 20 decembrie 2013 a fost de 0,0052 lei/unitate, iar preţul de închidere din 20 ianuarie, de 0,0089 lei/unitate.

Mihai Mureşian, directorul de tranzacţionare de la "Intercapital Invest", consideră că, cel mai probabil, investitorii au intrat masiv la cumpărare pe aceste societăţi, pe fundamente speculative. Domnia sa ne-a mai spus că preţurile acestor acţiuni aveau valori mici, fiind aproape de minime. "Datorită unei lichidităţi scăzute, cotaţiile acestor companii au crescut foarte mult", a adăugat domnul Mureşian.

Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni de la "Estinvest", este de părere că acţiunile acestor societăţi au crescut speculativ. Domnia sa ne-a declarat: "Speculatorii merg cu piaţa. Nu fac o analiză fundamentală foarte amănunţită".

Ion Milea, director general adjunct la "Muntenia Global Invest", ne-a spus că scăderile cotaţiilor EPT şi SRT, din ultima perioadă, au arătat că aprecierea spectaculoasă a acestora a fost de natură speculativă.

Fondul cu cel mai bun randament a fost "BT Index Austria ATX", care a urcat, în perioada 20 decembrie 2013 - 20 ianuarie 2014, cu 9,44%, şi a depăşit cele mai bune randamente ale depozitelor bancare în lei (-1%) şi ale celor în euro (0,23%). "BT Index Austria ATX" este un fond pasiv, care urmăreşte evoluţia indicelui ATX de la Viena.

Următoarele fonduri de investiţii, în materie de randament, au fost, în perioada analizată, "Active Dinamic", care a crescut cu 7,29%, şi "FDI iFond Acţiuni", care a progresat cu 4,59%.

Florin Irimin, directorul general adjunct al "SAI Intercapital Investment Management", ne-a spus că randamentul obţinut se datorează, în primul rând, politicii de investiţii a fondului, care, pe finalul anului trecut, a crescut ponderea investiţiilor în acţiuni. Am avut 95% expunere pe acţiuni, a adăugat domnul Irimin.

Potrivit domniei sale, "iFond Acţiuni" a avut expunere pe SIF-uri şi pe acţiuni ale "Fondului Proprietatea", dar şi pe sectorul energetic şi cel al utilităţilor. De asemenea, a adăugat Florin Irimin, fondul a avut expunere şi pe titlurile "Băncii Transilvania" (TLV), ale băncii austriece "Erste" (EBS) şi pe ale producătorului de piese şi accesorii pentru autovehicule şi pentru motoare de autovehicule "Compa" (CMP).

Directorul general adjunct al "SAI Intercapital Investment Management" ne-a mai declarat că perspectivele pentru anul 2014 sunt pozitive. Florin Irimin ne-a declarat: "Principalii factori favorabili sunt listările care vor avea loc în acest an. Aşteptăm cu mare interes oferta Hidroelectrica. Un alt factor pozitiv îl constituie politica de dividende a companiilor din piaţă, în general. De asemenea, posibilele modificări legislative favorabile SIF-urilor ar putea da un impuls pieţei".

"iFond Actiuni" este un fond deschis de investţtii (fond mutual) şi are ca obiectiv multiplicarea economiilor investitorilor prin plasamente în acţiuni listate pe piaţa de capital din ţara noastră.

Indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi "Fondul Proprietatea" (FP), a crescut cu 2,6% în perioada 20 decembrie 2013 - 20 ianuarie 2014. Indicele BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la BVB, inclusiv SIF-urile, a avansat, în aceeaşi perioadă, cu 2,37%, iar BET, al celor mai lichide zece companii listate, s-a apreciat cu 1,45%.

Brokerii din piaţă sunt de părere că ordinea acestor randamente este dată de aprecierea peste piaţă a titlurilor SIF-urilor şi că Societăţile de Investiţii Financiare au o pondere ridicată în BET-FI, una mai scăzută în BET-XT, iar în indicele BET, SIF-urile nici nu se regăsesc.

Depozitele bancare în lei, pentru perioada analizată, au adus investitorilor randamente negative, raportate la euro. Cele mai mici pierderi, de 1%, le-ar fi avut cei care şi-au depus banii la banca cipriotă "Marfin Bank". Instituţia de credit este cea unde deponenţii ar fi înregistrat cele mai mici pierderi, raportate la euro, pentru depozitele în lei.

Depozitele în euro au adus cele mai bune randamente tot la "Marfin Bank", respectiv 0,23%, în 20 decembrie 2013 - 20 ianuarie 2014.

Leul s-a depreciat, în intervalul 20 decembrie 2013 - 20 ianuarie 2014, cu 1,37%, în raport cu moneda unică europeană. La oficial, cursul din 20 decembrie a fost de 4,4754 lei pentru un euro, iar pe 20 ianuarie, de 4,5374 lei/euro.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb