CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 21 - 28 AUGUST Preţul aurului - la maximul ultimilor şase ani

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 30 august 2019

Preţul aurului - la maximul ultimilor şase ani

Incertitudinea globală a continuat să sprijine tendinţa puternic ascendentă pe care s-a instalat preţul aurului începând cu luna iunie, cotaţia metalului preţios urcând cu 2,93% în intervalul 21 - 28 august, ajungând astfel la cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani depăşind uşor pragul de 1.540 de dolari/uncie, ce reprezintă un nivel important din punct de vedere tehnic.

Parcursul ascendent al cotaţiei aurului apare pe fondul intensificării ris­curilor de încetinire a economiei globale, în contextul războiului comercial dintre Statele Unite şi China şi a creşterii probabilităţii ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un tratat care să guverneze relaţia dintre cele două părţi.

De asemenea, în general, volumele de tranzacţionare din bursele internaţionale au fost semnificativ reduse în ultima săptămână, în condiţiile în care investitorii s-au reorientat către active considerate mai sigure, obligaţiunile suverane înregistrând şi ele un raliu ce a deprimat şi mai mult atât randamentele titlurilor americane, cât şi cele ale Germaniei.

Apetitul redus pentru risc a sprijinit aurul în ultima perioadă, iar analistul Shyam Devani de la Citigroup esti­mează, într-o notă citată de Kitco.com, că preţul aurului se află la un punct critic din perspectivă tehnică şi ar să putea să demareze un raliu ce ar putea împinge preţurile cu 25% mai sus. Evoluţia presupune atingerea unui nivel de preţ de 2.000 de dolari/uncie, însă scenariul pare a deveni plauzibil doar în contextul unei corecţii mai severe a principalilor indici bursieri internaţionali, în speţă cei americani.

"Pieţele de acţiuni continuă să arate vulnerabil, în mod special dată fiind adâncirea inversiunii curbei randamentelor din Statele Unite", spune analistul de la Citigroup.

Aurul a întâlnit presiune la vânzare ieri după ce a început ziua cu preţul încercând să depăşească pragul de 1.550 de dolari/uncie, retrăgându-se până la ora 12:00 marginal sub 1.540 de dolari, în contextul redresării burselor europene şi a cotaţiilor S&P500 futures din Statele Unite, după evoluţii mixte în Asia.

Luna august este cea mai pozitivă lună pentru aur din 2016 încoace, preţul metalului urcând circa 112 dolari/ uncie, evoluţie apărută în condiţiile unei scăderi de peste 3% în această lună suferită de referinţa pieţei americane, indicele S&P 500.

În acelaşi timp, conform Reuters, deţinerile din cadrul SPDR Gold Trust, cel mai mare ETF care oferă expunere pe aur, au crescut cu 6,6% în luna august, cel mai mare avans zilnic din ultimii trei ani.

"Taurii din piaţa aurului au făcut o pauză momentan aşteptând mai multe veşti cu privire la disputa comercială, care pare să fie principalul impuls (al creşterii)", este de părere Michael McCarthy, strateg şef la CMC Markets, care mai adaugă: "O rezoluţie (a războiului comercial) ar fi pozitivă pentru creşterea economică globală şi negativă pentru aur".

Miercuri, administraţia Trump a majorat oficial cu 5% tarifele deja implementate pe bunuri chineze în valoare de 300 miliarde de dolari, la 30% de la 25%, iar la 1 septembrie intră în vigoare noi tarife pentru bunuri de circa 150 de miliarde de dolari, cu o altă rundă pregătită la 15 decembrie.

În piaţa noastră de capital, indicele BET, al celor mai lichide cincisprezece companii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu excepţia SIF-urilor, s-a apreciat cu 1,05%, în perioada 21 - 28 august, iar cel mai bun parcurs din cadrul referinţei pieţei noas­tre a fost bifat de acţiunile Fondul Proprietatea (FP), a căror cotaţie a marcat un salt de 4,52%, în raport cu moneda euro.

Indicele BET-XT, care include în structura sa cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, a înregistrat o creştere de 0,83%, în acelaşi interval, iar indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus FP, a marcat un avans de 1%, în raport cu moneda unică europeană.

Cea mai bună evoluţie din cadrul acestor două coşuri de acţiuni a fost avută tot de titlurile FP, care trebuie menţionat au atins un nou maximum istoric.

Topul celor mai rentabile acţiuni de la BVB este condus, în perioada avută în vedere, de acţiunile IAR Braşov (IARV), companie din domeniul aeronautic, cu un salt de 12,08%, în timp ce pe locul secund al acestui clasament se găsesc titlurile BRK Financial Group (BRK), a căror apreciere a fost de 4,52%.

Ultima treaptă a acestui podium este ocupată de FP.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 20 - 27 august, este condus de titlurile ETF - BET Tradeville, care au crescut cu 2,09%.

Pe locul al doilea al podiumului s-a situat Certinvest BET Index, ale cărui titluri au înregistrat o creştere de 1,93%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Certinvest XT Index, care au urcat cu 1,73%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în intervalul 27 mai - 3 iunie, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,04%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a coborât cu 4,05%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a pierdut 0,07%, în perioada 21 - 28 august.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, la ora 12:30, criptovaluta se tranzacţiona în scădere cu 6,45%, în apropierea nivelului de circa 9.470 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de circa 169,87 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

   Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb