Cu o apreciere de 3,57%, faţă de moneda euro, în intervalul 21-28 februarie, titlurile Prebet (PREB) reprezintă acţiunile cu cea mai bună evoluţie din rândul tuturor emitenţilor listaţi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în contextul în care piaţa s-a confruntat cu scăderi la nivelul indicilor BET şi BET-XT, în perioada menţionată.
Înaintea deschiderii şedinţei de tranzacţionare din data de 26 februarie, emitentul a publicat rezultatele financiare preliminare pentru anul 2018, producătorul de materiale de construcţii obţinând un profit net de 2,5 milioane de lei, în condiţiile în care, pentru anul 2017, a raportat o pierdere de circa 0,47 milioane de lei.
Totodată, cifra de afaceri a societăţii a marcat un avans de 22,16% în 2018, la 30,13 milioane de lei, de la 24,66 milioane de lei, la 31 decembrie 2017.
În acea zi, cotaţia Prebet a urcat cu 1,61%, pe fondul unui volum de 28.800 de acţiuni, sub media celor 20 de zile anterioare, de aproape 33.000 de unităţi, pentru ca, în următoarea şedinţă bursieră, preţul acţiunii PREB să cunoască o nouă creştere de 1,27%, până la 0,32 lei, în condiţiile unui rulaj de 53.051 de titluri.
Pentru restul celor patru şedinţe de tranzacţionare din intervalul 21-28 februarie, cotaţia emitentului a oscilat între o apreciere de 3,33%, avută în data de 21 februarie, şi între o depreciere de 3,44%, până la preţul de 0,309 lei, consemnată în şedinţa din 28 februarie.
De la începutul anului şi până în prezent, titlurile PREB au înregistrat o apreciere de 6,46%, în raport cu moneda unică europeană.
De menţionat că Prebet este un emitent cu o lichiditate şi capitalizare redusă în comparaţie cu companiile mari listate la BVB, ceea ce favorizează oscilaţiile mari de preţ.
Compania este deţinută în proporţie de 30,85% de către Liviu Hagea, în timp ce Anodin Assets are o participaţie de 15,41%, iar Asociaţia salariaţilor Pas Prebet deţine circa 11,57% din societate. Restul de 42,15% se tranzacţionează liber la bursă.
Valoarea de piaţă a companiei la BVB este de circa 14,07 milioane de lei.
Pe poziţia a doua în clasamentul randamentelor de la BVB au urcat titlurile Antibiotice (ATB), care au raportat o creştere de 2,39%, în raport cu moneda unică europeană, în timp ce acţiunile Impact Developer & Contractor (IMP) completează topul celor mai rentabili emitenţi de la bursa noastră, cu o apreciere de 2,19%, în intervalul 21-28 februarie.
Indicele BET, al celor mai lichide cincisprezece titluri de la BVB, a înregistrat o depreciere de 2,01%, în raport cu moneda euro, acţiunile Purcari Wineries (WINE) marcând cea mai bună evoluţie din cadrul referinţei pieţei noastre, cu o apreciere de 1,91%, în perioada menţionată.
Indicele extins BET-XT, care include cele mai tranzacţionate 25 de acţiuni, a consemnat o scădere de 1,87%, în intervalul 21 - 28 februarie.
Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost marcată de titlurile Turbomecanica (TBM), ce au marcat o creştere de 1,96%.
Indicele BET-FI a stagnat în intervalul avut în vedere, acţiunile SIF Transilvania (SIF3), ce au marcat un avans de 0,91%, în perioada 21-28 februarie, reprezentând acţiunile cu cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui financiar.
Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 20-27 februarie, este condus de titlurile FDI Audas Piscator, care au raportat o creştere de 0,9%, în raport cu moneda euro.
Pe locul al doilea în acest clasament se află OTP Global Mix, cu un avans de 0,71%, în timp ce titlurile YOU Invest Balanced RON, care s-au apreciat cu 0,52%, completează podiumul fondurilor de investiţii.
Cotaţia aurului a scăzut cu 1,36%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat, în intervalul 21-28 februarie, cu 0,3%.
Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,33%.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 2,8%, în intervalul 21-28 februarie.
Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 13:00, criptovaluta se tranzacţiona la nivelul de 3.810 de dolari.
Tot vineri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de 67,91 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.