CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 22 - 29 MARTIE Fondul Proprietatea - cel mai bun parcurs din BET-FI

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 2 aprilie 2019

Fondul Proprietatea - cel mai bun parcurs din BET-FI

Cu o creştere de 1,74%, în raport cu moneda euro, în intervalul 22 - 29 martie, acţiunile Fondul Proprietatea (FP) reprezintă singurele titluri cu un parcurs pozitiv din cadrul emitenţilor care compun indicele BET-FI, respectiv cele cinci SIF-uri la care se adaugă FP, coş de acţiuni care, în perioada menţionată, a marcat o retragere marginală de 0,05%.

În cele şase zile bursiere cuprinse în intervalul analizat, preţul acţiunii Fondului a oscilat între o depreciere de 1%, apărută în data de 22 martie, pe fondul unui rulaj de 8,57 milioane de acţiuni, pes-te media ultimei luni de tranzacţionare, situată la un nivel de 4,41 milioane de unităţi şi o apreciere de 1,12%, consemnată în şedinţa din data de 26 martie, în contextul unei lichidităţi de 6,26 milioa-ne de titluri.

De altfel, în patru din cele şase zile bursiere avute în vedere, volumul tranzacţiilor cu FP s-a situat peste media celor 20 de zile anterioare, ceea ce relevă un interes ridicat din partea participanţilor la piaţă pentru acţiunile emitentului. De menţionat şi faptul că în şedinţa din 21 martie a fost înregistrat un volum de 22,76 milioane de unităţi FP, cel mai ridicat din luna mai a anului trecut.

Este o evoluţie care apare în contextul în care emitentul derulează în prezent cel de-al zecelea program de răscumpărare de acţiuni FP, aprobat în data de 14 noiembrie 2018, operaţiunea de piaţă vizând răscumpărarea unui număr de 750.000.000 de acţiuni proprii, începând cu 1 ianuarie 2019, programul urmând să se încheie la sfârşitul anului 2019.

Pentru acest an, emitentul a propus acţionarilor, pentru adunarea din 4 aprilie, distribuirea unui dividend brut de 0,0903 lei/acţiune, valoare care, raportată la ultima cotaţie a titlului FP din data de 22 martie, respectiv 0,895 lei, poartă un randament brut de 10%, printre cele mai mari de la bursa noastră.

În urma aprecierii din intervalul 22 - 29 martie, cotaţia FP s-a înscris pe o tendinţă ascendentă pe termen lung, preţul acţiunii emitentului trecând peste media mobilă simplă de 200 de zile, care defineşte acest termen, pe graficul zilnic. Totodată, pe termen scurt şi mediu, acţiunea FP se tranzacţionează, de asemenea, peste media mobilă simplă de 20 şi 50 de zile, relevante pentru aceste termene.

Pentru finalul lunii februarie 2019, FP a afişat o Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) de 1,4016 lei care, raportată la ultima cotaţie FP de săptămâna trecută, de 0,915 lei, oferă un discount de tranzacţionare de 34,7%, mai mare decât obiectivul avut în vedere de administratorul FP, Franklin Templeton, de 15%.

În 2018, FP a obţinut un profit net de 935,1 milioane de lei, cu 27,5% sub cel din anul anterior, pe fondul scăderii veniturilor nete din activitatea operaţională cu 25,7%, la 1,018 miliarde de lei, în condiţiile în care, în 2017, FP a înregistrat câştiguri nete realizate din vânzarea activelor imobilizate deţinute pentru vânzare de 330,6 milioane de lei şi câştiguri nete realizate din vânzarea participaţiilor disponibile pentru vânzare de 38,5 milioane de lei.

De la începutul anului şi până în prezent, acţiunile Fondul Proprietatea au urcat doar 1,49%, însă, raportat numai la zilele bursiere care sunt cuprinse în ultimele două luni din acest interval, respectiv 1 februarie - 29 martie, titlul FP afişează un salt de peste 14%, calculat la nivelul cotaţiilor de închidere.

Conform datelor FP, la data de 12 martie 2019, The Bank of New York Mellon (Banca depozitar pentru GDR-uri) deţinea 29,71% din capitalul subscris şi vărsat al fondului, FP avea 17,64%, în timp ce un pachet de 33,55% aparţinea persoanelor juridice, iar 19,02% din capitalul emitentului era deţinut de persoane fizice.

Valoarea de piaţă a Fondului la BVB este de circa 8,32 miliarde de lei.

Indicele BET-XT, care include cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, a înregistrat o scădere uşoară de 0,13%, în raport cu moneda unică europeană, în timp ce referinţa pieţei noas-tre de capital, indicele BET, a raportat o retragere de 0,08%, în perioada 22 - 29 martie.

Din cadrul ambelor coşuri de acţiuni, acţiunile Electrica (EL), ce au avut un salt de 6,5%, în raport cu moneda euro, au înregistrat cea mai bună evoluţie din perioada 22 - 29 martie.

Pe prima poziţie în clasamentul randamentelor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în intervalul avut în vedere, s-au clasat acţiunile Zentiva (SCD), care au crescut cu 6,72%, în raport cu moneda euro.

Celelalte două trepte ale acestui podium sunt ocupate de titlurile Electrica

(EL), respectiv acţiunile Condmag (COMI), care au urcat cu 3,19%, în perioada 22 - 29 martie.

Primul loc al clasamentului fondurilor de investiţii, în intervalul 21 - 28 martie, se află titlurile Fortuna Classic, cu o creştere de 2,28%, în timp ce pe locul al doilea se situează fondul Active Dinamic, al cărui avans a fost de 1,29%.

Poziţia a treia a topului fondurilor de investiţii este ocupată de titlurile BT Index Romania ROTX, ale cărui unităţi au urcat cu 0,51%.

Cotaţia aurului s-a depreciat cu 0,83%, iar curs-ul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a scăzut cu 0,25%, în intervalul 22 - 29 martie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în intervalul precizat, în timp ce depozitele în lei au avut un randament negativ de 0,22%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 3,4%, în perioada 22 - 29 martie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 17:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 4.141 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 73,09 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb