CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 22 - 29 NOIEMBRIE Salt de 5,57% pentru acţiunile SIF Moldova

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 3 decembrie 2019

Salt de 5,57% pentru acţiunile SIF Moldova

Societatea şi-a răscumpărat 414.400 de titluri, în intervalul avut în vedere

Impulsionate de decizia deputaţilor din data de 27 a lunii trecute, care au dat undă verde proiectului de lege privind reglementarea fondurilor de investiţii alternative (FIA) ce prevede, printre altele, eliminarea pragului de deţinere la societăţile de investiţii financiare, acţiunile SIF Moldova (SIF2), ce au urcat cu 5,57%, în raport cu moneda euro, în intervalul 22 - 29 noiembrie, se situează pe prima treaptă în topul randamentelor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada avută în vedere.

În ziua în care deputaţii au aprobat Legea FIA, cotaţiile tuturor celor cinci SIF-uri au cunoscut creşteri importate, iar preţul acţiunilor SIF2 a urcat cu 4,64%, pe fondul unui volum de 826.967 de titluri, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 186.589 de acţiuni.

Potrivit analiştilor, prin înlăturarea pragului se creează premisele ca instituţionali importanţi să acumuleze pachete semnificative din capitalul societăţilor de investiţii financiare şi să îşi sporească puterea de decizie privind modul în care sunt conduse SIF-urile, cu posibile implicaţii pozitive asupra preţului acţiunilor acestor societăţi la BVB.

În plus, pentru perioada avută în vedere, cotaţia SIF2 a fost susţinută şi de răscumpărările realizate de societate, între 22 şi 29 noiembrie SIF-ul cu sediul în Bacău achiziţionând 414.400 de acţiuni proprii, la preţuri unitare situate între 1,46 lei şi 1,5913 lei.

Achiziţiile fac parte din cele două milioane de titluri SIF2 pe care le va răscumpăra societatea, într-o primă etapă a unui program aprobat de acţionari în luna aprilie a acestui an.

Preţul minim de achiziţie a unui titlu este cel din piaţă de la momentul efecturii tranzacţiei, dar nu poate fi mai mare de 2,2 lei/unitate.

Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) al SIF2 era, la finele lunii octombrie 2019, de 2,1257 lei, ceea ce raportat la cotaţia SIF2 din data de 29 noiembrie, de 1,59 lei, oferă un discount de tranzacţionare de 25,2%, cel mai redus dintre toate cele cinci societăţi de investiţii financiare.

SIF Moldova are o valoare de piaţă de 1,593 miliarde de lei, iar de la începutul anului curent şi până în data de 29 noiembrie, titlurile SIF Moldova au cunoscut un avans de 31,62%.

Ponderea societăţii în BET-FI este de 19,51%, cea mai mare dintre toate cele cinci SIF-uri.

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece companii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu excepţia SIF-urilor, a urcat cu 1,62%, în intervalul 22 - 29 noiembrie.

Cu o creştere de 4,82%, în raport cu moneda euro, acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) reprezintă titlurile cu cel mai bun randament din cadrul referinţei bursei noastre.

Ponderea acţiunilor instituţiei de credit în principalul indice al pieţei noastre este de 10,52%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), s-a apreciat cu 2,16%, în perioada avută în vedere.

Din cadrul celor două coşuri de acţiuni, cea mai bună evoluţie a fost marcată de titlurile SIF2, a căror pondere în indicele sectorului financiar este de 19,51%, în timp ce importanţa acţiunilor societăţii de investiţii din Bacău în indicele extins este de 3,85%.

Topul fondurilor de investiţii, în perioada 21 - 28 noiembrie, este condus de titlurile Certinvest BET-FI Index, care au crescut cu 4,35%, în intervalul menţionat.

Pe locul al doilea în acest clasament se află FDI Audas Piscator, cu o apreciere de 2,39%, în timp ce titlurile FDI Piscator Equity Plus, care au urcat cu 2,31%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului s-a depreciat cu 0,46%, în intervalul 22 - 29 noiembrie, în timp ce cursul monedei naţionale, în raport cu euro, a scăzut cu 0,11%.

Depozitele bancare în lei ar fi adus o pierdere de 0,08%, în timp ce depozitele în euro ar fi livrat un câştig de 0,01%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 3,14%, în intervalul menţionat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, la ora 17:00, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 7.285 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 131,69 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb