Marcând un avans de 1,24% în intervalul 23 - 30 septembrie, acţiunile Fondul Proprietatea (FP) reprezintă titlurile cu cea mai bună evoluţie din cadrul BET-FI, într-o perioadă în care indicele financiar a raportat o scădere de 0,31%.
Evoluţia pozitivă din perioada analizată se datorează îndeosebi unui salt de 4,35% apărut în şedinţa din 23 septembrie, ce a dus preţul titlului FP la un nou maximum istoric, de 1,2 lei/titlu. Creşterea a venit însă pe volume modes-te, fiind tranzacţionate în ziua respectivă doar 3,5 milioane de acţiuni ale Fondului, sub media celor 20 de zile anterioare, de 5,5 milioane de unităţi.
Marcel Murgoci, director de operaţiuni la Estinvest, a legat parţial saltul din şedinţa respectivă de convocatorul pentru adunarea acţionarilor din 15 noiembrie, unde urmează a fi aprobat un nou program de răscumpărare al Fondului, cel de-al unsprezecelea, ce vizează 800 de titluri proprii.
"Preţul maxim (al operaţiunilor de răscumpărare) este de 2 lei şi poate asta a agitat puţin apele", ne-a spus domnul Murgoci, care a notat totuşi că au mai fost situaţii asemănătoare în trecut care nu au dus la creşteri similare.
Lichiditatea pe simbolul FP a fost în general redusă în perioada 23 - 30 septembrie, ceea ce indică că activitatea de tranzacţionare a fost animată mai mult de investitorii de retail. De altfel, într-o anumită măsură în consens cu tendinţa generală a pieţei, acţiunile Fondului intraseră într-o perioadă de evoluţie laterală până la saltul de 4,35%, preţul FP fiind blocat într-o secvenţă de 17 şedinţe consecutive în care cotaţia titlului s-a tranzacţionat în intervalul de preţ 1,135 lei/titlu - 1,15 lei/titlu, în perioada 29 august - 20 septembrie.
În restul celor cinci şedinţe din perioada analizată, cotaţia FP a oscilat între o corecţie de 2,5%, apărută în şedinţa următoare saltului de 4,35%, pe fondul unui rulaj de 5,8 milioane de unităţi, şi o creştere de 1,28%, avută în şedinţa din 27 septembrie, când volumul tranzacţionat cu titlurile Fondului a fost de 2,9 milioane de unităţi.
Totodată, în intervalul 23 - 27 septembrie, acţiunile FP au fost susţinute şi de operaţiunile de răscumpărare derulate de Fond, când emitentul şi-a achiziţionat 7,02 milioane de acţiuni, la preţuri medii cuprinse între 1,1548 lei şi 1,1857 lei. Prin segmentul "deal" au fost realizate, în perioada menţionată, un număr de două astfel de tranzacţii, în cadrul cărora s-au transferat alte 2,1 milioane de acţiuni.
De asemenea, începutul săptămânii a adus veşti menite să intereseze acţionarii FP, secretarul de stat în Ministerul Energiei Doru Vişan anunţând că, în cazul în care Comisia Europeană nu va aproba schema de sprijin pentru Complexul Energetic Oltenia, Guvernul are în plan trecerea centralelor pe cărbune din patrimoniul CE Oltenia în portofoliul Hidroelectrica. FP are participaţii minoritare la ambele companii, iar înainte de operaţiune statul va trebui să "despăgubească" Fondul Proprietatea, a anunţat secretarul de stat, potrivit e-energia.ro. Trecerea centralelor pe cărbune la Hidroelectrica a reapărut anul acesta în dezbatere publică, în condiţiile în care în ultimii ani nu au mai apărut capacităţi noi de producere a energiei electrice, iar CEO are şi va avea pe viitor mari dificultăţi financiare din cauza costului certificatelor de CO2 pe care trebuie să le achiziţioneze pentru a continua producţia.
"Decizia trebuie luată până în 30 aprilie, când este termenul limită de conformare la obligaţia de achiziţie pentru certificatele de CO2", a spus Vişan, adăugând că planul Guvernului vizează doar centralele care au condiţiile de mediu îndeplinite şi de care sis-temul energetic nu se poate dispensa, potrivit sursei menţionate.
Guvernul are în plan să introducă pentru Complexul Energetic Oltenia, al doilea producător de energie al ţării, un mecanism de sprijin care prevede ca, pe o perioadă de zece ani, consumatorii să plătească până la 10,5 miliarde de lei pentru a susţine compania, mai notează e-energia.ro. Fără sprijinul de stat, CE Oltenia riscă falimentul, iar ţara noastră s-ar putea confrunta cu imposibilitatea de a asigura consumul naţional, în condiţiile în care importurile sunt limitate de interconexiunile sistemului energetic naţional.
Pentru primul semestru al acestui an, FP a raportat un profit net de 1,68 miliarde de lei, cu 113% peste cel din aceeaşi perioadă a lui 2018, care s-a situat la 0,79 miliarde de lei.
La data de 31 iulie 2019, Valoarea Unitară a Activului Net al FP era de 1,5389 lei, care raportată la cotaţia emitentului de luni, 30 septembrie, oferă un discount de tranzacţionare de circa 22,6%, peste obiectivul de 15% asumat de administratorul Franklin Templeton.
Ponderea acţiunilor Fondului în indicele BET-FI este de 30,08%.
Pe prima poziţie a topului randamentelor titlurilor tranzacţionate la bursa noastră se situează acţiunile Electrocontact (ECT), a căror cotaţie a urcat cu 11,86%, în perioada 23 - 30 septembrie, în timp ce locul al doilea al rentabilităţilor de la BVB este ocupat de titlurile Prebet (PREB) cu o creştere de 11,3%.
Podiumul acestui clasament este completat de acţiunile Bursa de Valori Bucureşti (BVB), ce au avut un avans de 4,59% în perioada menţionată.
Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, s-a apreciat cu 0,29%, în intervalul menţionat, în timp ce BET-XT, coşul de acţiuni al celor mai tranzacţionate 25 de titluri de la bursa locală, a urcat cu 0,32 %.
Cea mai bună evoluţie din cadrul celor două coşuri de acţiuni a fost marcată de titlurile BVB.
Pe prima poziţie în clasamentul fondurilor de investiţii, din intervalul 20 - 27 septembrie, se află titlurile ETF - BET Tradeville, ce au raportat o creştere de 1,69%.
Unităţile fondului de investiţii Certinvest BET Index au avut un plus de 1,65%, în timp ce titlurile Certinvest XT Index s-au apreciat cu 1,45%.
Cotaţia aurului a coborât cu 1,49%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a pierdut 0,04%, în intervalul 23 - 30 septembrie.
Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, pentru perioada menţionată, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere identică.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a coborât cu 13,49%, în intervalul 23 - 30 septembrie.
Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 12:40, criptovaluta se tranzacţiona la nivelul de 8.353 de dolari, în creştere cu 5,37%. Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 150,36 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".
• Precizări:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.