CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 23 - 31 IANUARIE Salt de 7,9% pentru Zentiva, pe fondul unor volume modeste

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 4 februarie 2019

Salt de 7,9% pentru Zentiva, pe fondul unor volume modeste

Acţiunile Zentiva Bucureşti (SCD) au urcat cu 7,9%, în ultima săptămână a lunii ianuarie, evoluţie ce plasează titlurile fostei companii Sicomed pe poziţia secundă în topul celor mai rentabile acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în intervalul 23 - 31 ianuarie.

Este un parcurs ce apare pe fondul unui volum extrem de redus, chiar şi în comparaţie cu lichiditatea scăzută a emitentului la BVB. Practic, în cele două şedinţe bursiere din intervalul avut în vedere în care cotaţia SCD a urcat, respectiv în zilele de 31 şi 28 ianuarie, când preţul titlului a crescut cu 6,09% şi 3,86%, volumele au fost de 60 respectiv 30 de acţiuni, cu mult sub nivelul mediu al ultimei luni de tranzacţionare, de circa 1.200 de unităţi.

De menţionat că performanţa titlurilor SCD iese în evidenţă în contextul în care majoritatea titlurilor de la BVB au cunoscut deprecieri în ultima săptămână de tranzacţionare din ianuarie, când toţi cei trei indici avuţi în vedere (BET, BET-FI şi BET-XT) au înregistrat coborâri ale cotaţiilor.

În perioada 18 decembrie 2018 - 11 ianuarie 2019, cehii de la Zentiva Group, ce controlează Zentiva Bucureşti, au derulat o ofertă publică de preluare obligatorie a societăţii, în care au reuşit să achiziţioneze numai 0,2 milioane de acţuni SCD (reprezentând 0,048% din capitalul social al producătorului de medicamente din Bucureşti) cu mult sub cele 28,046 milioane de titluri (6,73% din capitalul Zentiva Bucureşti), pentru cât a fost lansată operaţiunea de piaţă, ce reprezintă numărul de acţiuni aflate în circulaţie şi care nu se află în proprietatea Zentiva Group şi a persoanelor cu care acţionează în mod concertat.

După încheierea operaţiunii de piaţă, care s-a derulat la preţul de 3,7452 lei/titlu, procentul deţinut de ofertant şi persoanele cu care acţionează concertat este de 93,32% din capitalul Zentiva Bucureşti, sub pragul de 95%, care-i permite delistarea companiei de la BVB.

La data de 1 octombrie 2018, grupul farmaceutic francez Sanofi a anunţat finalizarea vânzării diviziei Zentiva către fondul Advent International pentru 1,9 miliarde euro.

În primele nouă luni ale anului 2018, Zentiva Bucureşti a raportat un profit net de 246,29 milioane de lei, în creştere cu 268,48% faţă de cel din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Raportat la preţul de închidere al acţiunii SCD din data 31 ianuarie, de 3,66 de lei, valoarea de piaţă a producătorului de medicamente din Bucureşti la BVB este de 1,526 miliarde de lei.

Clasamentul celor mai rentabile acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti, în intervalul 23 - 31 ianuarie, este condus de acţiunile Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), ce au urcat cu 12,14%, în raport cu moneda euro, podiumul acestui clasament fiind completat de titlurile Sphera Franchise Group (SFG), al căror avans pentru perioada menţionată este de 6,13%.

Indicele BET, al celor mai lichide cincisprezece companii de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, s-a depreciat cu 2,22%, în perioada 23 - 31 ianuarie, în timp ce indicele BET-XT, care include în structura sa cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, a înregistrat o scădere de 1,87%, în ultima săptămână a lunii ianuarie, titlurile SFG reprezentând acţiunile cu cel mai bun parcurs din cadrul celor două coşuri de acţiuni.

Joi, 31 decembrie, preţul acţiunilor companiei a scăzut cu 0,49%, pe fondul unui volum de 600 de acţiuni, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 13.460 de unităţi.

Ponderea titlurilor companiei în indicele BET este de 0,83%, în timp ce în cazul coşului de acţiuni extins, importanţa acţiunilor Sphera Franchise Group este de 0,76%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a înregistrat o depreciere de 0,92%, în intervalul 23 - 31 ianuarie, toate componentele sale înregistrând scăderi, în perioada menţionată.

Acţiunile FP, ce au coborât cu 0,15%, în raport cu moneda euro, reprezintă titlurile cu cea mai redusă depreciere din cadrul indicelui financiar, în intervalul avut în vedere.

În data de 31 ianuarie, cotaţia FP a coborât cu 2,19%, la preţul de 0,805 lei, pe fondul unui rulaj de 3,73 milioane de titluri, sub media celor 20 de zile anterioare de tranzacţionare, de circa 4,5 milioane de unităţi.

Ponderea acţiunilor FP în indicele financiar este de 27,66%.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 23 - 30 ianuarie, este condus de titlurile OTP Real Estate & Construction, care au crescut cu 2,41%.

Pe poziţia a doua a acestui top se găsesc unităţile fondului BT Index Austria ATX, care au avut un avans de 1,92%, podiumul acestui clasament fiind completat de fondul OTP Expert, ale cărui titluri s-a apreciat cu 1,17%.

Cotaţia aurului a urcat cu 1,87%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a crescut cu 0,47%, în intervalul 23 - 31 ianuarie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în intervalul precizat, în timp ce depozitele în lei au avut un randament de 0,5%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, s-a retras cu 5,11%, în perioada 23 - 31 ianuarie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, la ora 10:30, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de aproximativ 3.440 de dolari.

Tot vineri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de circa 60,24 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

   Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb