OTP AvantisRO a înregistrat o creştere de 3,27%, raportat la moneda europeană, în perioada 23 martie - 23 aprilie 2014, ocupând locul al treilea în topul fondurilor de investiţii.
Dragoş Manolescu, director de investiţii la "OTP Asset Management", pune evoluţia pozitivă înregistrată în perioada analizată pe seama supra-expunerii pe sectorul energetic şi a companiilor plătitoare de dividend, comparativ cu sectorul financiar care a avut o pondere mai redusă în portofoliul fondului.
Domnia sa ne-a declarat: "Am decis o repliere a strategiei fondului. Astfel, plecând de la ceea ce îşi doresc cel mai mult clienţii noştri, adică randamente net superioare dobânzilor bancare în condiţii de risc cât mai scăzut, am urmărit o reducere a volatilităţii fondului în condiţiile menţinerii expunerii semnificative pe acţiuni".
Dragoş Manolescu este de părere că, din punct de vedere fundamental, multe dintre companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti sunt în continuare «ieftine», astfel încât există un potenţial ridicat de apreciere pe termen mediu şi lung.
"Chiar dacă este posibil să vedem volatilitate în perioada imediat următoare, aşteptările noastre sunt pozitive în ceea ce priveşte evoluţia pieţei pentru anul 2014", ne-a spus domnia sa, care adaugă: "FDI OTP AvantisRO investeşte în special în companii cu o politică de dividend stabilă şi predictibilă, listate în principal pe Bursa de Valori Bucureşti. Desigur, în funcţie de oportunităţile apărute pe pieţele din regiune, fondul poate investi şi în companii listate pe aceste pieţe. De asemenea, o parte din portofoliu este alocat către obligaţiuni suverane emise de statele din CEE. Scopul nostru este de a menţine un raport cât mai bun între riscurile asumate şi performanţele generate de plasamentele fondului".
În topul fondurilor de investiţii, cel mai mare avans l-a înregistrat Certinvest BET Index, care s-a apreciat în perioada analizată cu 3,87%, raportat la moneda europeană, fiind urmat de BT Index România ROTX, care a crescut cu 3,51%, raportat la moneda euro.
• Titlurile "Alumil" - plus de 127,24%
Acţiunile companiei "Alumil Rom Industry" (simbol ALU) s-au apreciat în perioada 23 martie - 23 aprilie 2014, cu 127,24%, raportat la moneda europeană, rămânând societatea cu cea mai mare creştere de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Pentru prima dată în ultimii patru ani, "Alumil" a anunţat că va propune acţionarilor distribuirea de dividende, suma totală pe care compania vrea să o ofere ridicându-se la 20 milioane lei (4,5 milioane euro), din profiturile din anii anteriori. Compania face parte din grupul "Alumil" din Grecia, care controlează 55,9% din acţiuni, iar preşedintele Consiliului de Administraţie şi directorul general al companiei din România, Michail Sotiriou, deţine o participaţie de 23,9%.
Titlurile societăţii "Altur" (ALT) s-au apreciat în perioada analizată cu 31,21%, raportat la moneda europeană.
Compania producătoare de piese şi motoare pentru autovehicule a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 100,6 milioane lei, în scădere faţă de anul 2012 (112,1 milioane lei), conform unui raport prezentat pe site-ul companiei.
De asemenea, societatea a obţinut un profit net în scădere, de la 5,3 milioane lei în 2012, la doar 842.400 lei în 2013.
În urma titlurilor "Altur", s-au clasat acţiunile companiei "Romcarbon" (ROCE), care au crescut în perioada 23 martie - 23 aprilie, cu 24,90%, raportat la euro.
Compania producătoare de plăci şi tuburi din material plastic a înregistrat anul trecut un profit net de 365.685 lei, în scădere faţă de anul 2012, când suma a fost de 689.282 lei.
În schimb, cifra de afaceri a companiei a crescut cu peste 5%, de la 135,5 milioane lei în 2012, la 142,4 milioane lei anul trecut, conform unui raport emis de societate.
• Indicele BET-XT s-a apreciat cu 2,65%
Indicele BET-XT a crescut în perioada 23 martie - 23 aprilie 2014 cu 2,65%, raportat la moneda europeană.
De asemenea, indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), s-a apreciat în aceeaşi perioadă cu 4,61%, raportat la euro.
Pe ambii indici bursieri, titlurile "Transelectrica" (simbol TEL) au obţinut cel mai bun randament, urcând cu 19,39%.
În schimb, indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) plus Fondul Proprietatea (FP) a scăzut în perioada analizată cu 3,05%.
Titlurile FP au înregistrat cea mai mare apreciere de pe BET-FI, urcând cu 2,67%.
"Marfin Bank" a asigurat cel mai bun randament în privinţa depozitelor în euro (0,21%), în perioada 23 martie - 23 aprilie 2014, în timp ce depozitele în lei au consemnat cea mai mare creştere la "MKB Nexte Bank" (0,60%).
Aurul a continuat să se deprecieze şi în această perioadă de timp, metalul preţios scăzând cu 4,41% faţă de moneda europeană.
În schimb, moneda naţională s-a apreciat, în perioada analizată, cu 0,26% faţă de euro, paritatea euro/ron ajungând la valoarea de 4.4698.
• Precizare
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.
Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.
Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.