CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 24 - 31 MAI Salt de 7,07% pentru Banca Transilvania

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 4 iunie 2019

Salt de 7,07% pentru Banca Transilvania

Cu o creştere de 7,07%, în raport cu moneda euro, în perioada 24 - 31 mai, Banca Transilvania (TLV), cel mai lichid emitent de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), este performerul emitenţilor care compun indicele BET, ce a marcat un avans de 3,99%, în perioada menţionată, revenind peste nivelul avut înainte de ordonanţa OUG114/2018, anunţată în 18 decembrie 2018, ce a produs o prăbuşire a cotaţiilor din piaţa locală.

Este o evoluţie care apare pe fondul unui context favorabil pentru BVB, unde deşi în perioada de referinţă au fost înregistrate corecţii ex-dividend pentru Romgaz (SNG) şi BRD - Groupe Societe Generale (BRD), un cumul de factori pozitivi a impulsionat preţul principalelor acţiuni de la bursa noastră.

Practic, acţiunile TLV au fluctuat între o scădere de 0,44% avută în data de 29 mai, în contextul unui rulaj de 3,52 milioane de unităţi, şi o creştere de 3,64% apărută în şedinţa din 28 mai, când volumul tranzacţionat cu TLV a crescut la 13,03 milioane de titluri, cel mai mare din ultimele două luni şi jumătate.

În restul şedinţelor de tranzacţionare din intervalul 24 - 31 mai, emitentul a înregistrat exclusiv creşteri, fiind realizate şi două transferuri negociate în această perioadă, prin intermediul cărora s-au schimbat alte 5,93 milioane de acţiuni.

Notabil pentru parcursul titlurilor TLV este faptul că, în data de 28 mai, a intrat în vigoare reclasificarea Argentinei în categoria pieţelor emergente, respectiv creşterea ponderii în MSCI Frontier Markets Index a celor şase acţiuni de la BVB ce sunt incluse în indicele de frontieră, respectiv TLV, OMV Petrom (SNP), SNG, BRD, Transgaz (TNG) şi Electrica (EL).

Totodată, în data de 30 mai, Guvernul a anunţat decizia de a reduce la 75 de milioane de euro, a cerinţele de aport de capital social pentru administratorii Pilon II, de peste zece ori mai puţin decât suma de 800 milioane de euro vehiculată iniţial.

Toate aceste elemente au readus optimismul în rândul investitorilor de la BVB, pe lângă evoluţia pozitivă a cotaţiilor fiind notabilă şi creşterea masivă a volumelor tranzacţionate faţă de cele din restul lunii mai. De menţionat şi faptul că evoluţia BET este pe contrasens cu parcursul pieţelor externe. atât din Europa cât şi din Asia şi Statele Unite, unde în ultima săptămână, şi în ansamblu întreaga lună mai, s-au marcat scăderi consistente, apărute pe fondul amplificării tensiunilor comerciale.

Grupul Banca Transilvania a obţinut un profit net de 507,46 milioane de lei (106,7 milioane de euro) în primele trei luni din acest an, în urcare cu 30,46% faţă de perioada similară a anului anterior, în condiţiile în care veniturile nete din dobânzi au avansat cu 37,9%, până la 749,36 milioane de lei (157,5 milioane de lei).

Valoarea de piaţă a băncii la BVB este de 11 miliarde de lei.

În ansamblul său, parcursul bursei locale apare şi într-o perioadă în care mai mulţi emitenţi importanţi au programată în această săptămâna data ex-dividend (exdate la TLV este astăzi, 4 iunie), la care acţionarii ce deţin titluri ale unei companii nu vor mai fi eligibili pentru a primi dividende pentru acţiunile deţinute. Astfel, evoluţia bursei noastre poate fi interpretată şi în contextul unei presiuni a investitorilor pentru achiziţionarea de titluri ce oferă dividende cu randamente importante.

Evoluţia BET în perioada 24 - 31 mai este poate cel mai bine exprimată de parcursul titlurilor OMV Petrom (SNP), ce şi-au recuperat corecţia ex-date după doar patru şedinţe, depăşindu-şi, la finalul şedinţei din 31 mai, cotaţia dinainte de OUG114/2018 cu aproape 11% şi apropiindu-se de un maximum al ultimilor patru ani, atins în 7 noiembrie 2018, de 0,3955 lei/unitate.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus FP, s-a apreciat cu 7,27%, în perioada 24 - 31 mai, cel mai rapid avans săptămânal din 2012 încoace, pe fondul aprobării de către Guvern a proiectului de lege ce conţine şi eliminarea pragului de deţinere la SIF-uri. Proiectul a fost trimis în Parlament.

În acelaşi interval de timp, Indicele BET-XT, ce include cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la bursa noastră, a cunoscut un o creştere de 4,1%.

Din cadrul ambelor coşuri de acţiuni, cea mai bună evoluţie a fost marcată de acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1), a căror cotaţie au marcat un salt de 11,8%, în intervalul avut în vedere.

Podiumul rentabilităţilor de la BVB este astfel condus de acţiunile SIF1, în timp ce titlurile SIF Moldova (SIF2) au urcat pe poziţia a doua în acest top, cu un avans de 10,98%. Unităţile IAR Braşov (IARV) completează podiumul celor mai rentabile acţiuni de la BVB, cu o creştere de 8,62%.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 23 - 30 mai, este condus de titlurile Certinvest BET-FI Index, ce au raportat o creştere de 5,95%.

Podiumul rentabilităţilor fondurilor de investiţii este completat de ETF - BET Tradeville, cu un plus de 5,09%, în timp ce titlurile Certinvest XT Index au marcat un avans de 4,99%.

Cotaţia aurului a urcat cu 1,59%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat cu 0,26%, în intervalul 24 - 31 mai.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,29%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 6,47%, în intervalul 24 - 31 mai.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 17:15, criptovaluta se tranzacţiona la nivelul de 8.486 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de peste 150 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb