Acţiunile SSIF Broker (BRK) s-au apreciat cu 10,12% raportat la moneda europeană, în perioada 24 iunie - 24 iulie, clasându-se pe primul loc în topul companiilor ce compun indicele BET.
Simion Tihon, broker la Prime Transaction consideră că evoluţia titlurilor SSIF Broker din ultima lună este consecinţa deciziei AGA de a elimina pragul de deţinere de 15%. În acest interval, SIF Muntenia şi-a majorat deţinerea până la 14,99% din capitalul social.
Firma lui Andrei Cionca, "Consultanţă Andrei&Andrei", a cumpărat şi ea, săptămâna trecută, 0,41% din capitalul social al SSIF Broker, iar Radu Lotrean şi "Lorad Consult" au vândut, în total, 1,38 milioane titluri BRK.
Brokerul citat este de părere că modificarea adusă actului constitutiv a stârnit şi un interes speculativ pentru titlurile BRK.
SSIF Broker a încheiat primul trimestru din 2014 cu un rezultat pozitiv de 17.639 lei, faţă de o pierdere de 23.375 lei înregistrată în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit raportărilor companiei. Cifra de afaceri a avansat cu 72% în primul trimestru, până la peste 1,72 milioane lei.
Cea mai performantă acţiune de pe bursă a fost "MJ Maillis" (MJM), care a crescut, în perioada 24 iunie-24 iulie 2014, cu 154,63%. Cotaţiile companiei au început sa se aprecieze chiar după ce conducerea a anunţat rezultatele financiare pe primul trimestru al acestui an. De curând, MJM a facut o majorare de capital social cu 287.207.237 acţiuni, subscrise de unul dintre acţionari, care deţinea o creanţă la societate.
Compania producătoare de plăci şi tuburi din material plastic"Teraplast" (TRP) a ocupat poziţia secundă în topul creşterilor de pe BVB, cu un avans de 21,79%, în perioada analizată, Ion Milea, director general adjunct la "Muntenia Global Invest", nota că evoluţiile companiei sunt "atipice". Domnia sa este de părere că evoluţia fluctuantă şi volatilitatea ridicată la TRP s-ar putea datora unor investitori care uneori se hotărăsc să cumpere. "Probabil atunci au resurse financiare sau atunci consideră că e momentul bun de achiziţionare", a spus domnia sa.
Podiumul creşterilor la bursă a fost completat de fondul deschis de investiţii "STK Emergent" (STK), care a marcat un plus de 14,66%, ocupând locul trei.
Indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate la bursă, s-a apreciat cu 1,59%, în intervalul 24 iunie-24 iulie, iar indicele BET-FI a crescut cu 3,22%. Indicele BET-XT, a urcat cu 1,89% în perioada analizată.
"Impact" a înregistrat, din nou, cel mai mare avans din BET-XT (+14,49%).
În indicele BET-FI, SIF1 Banat Crişana a marcat cel mai mare avans, de 7,06%, subclasând astfel SIF3 Transilvania (+6,21%) şi SIF2 Moldova (+5,46%).
În ceea ce priveşte fondurile de investiţii, "Certinvest BET-FI Index" a rămas pe primul loc, urcând cu 3,34%, în intervalul 24 iunie - 24 iulie, 2014, fiind urmat de "FDI Carpatica Stock", care s-a apreciat cu 2,03% şi "BT Maxim", cu un plus de 1,98%.
Fondul Deschis de Investiţii Carpatica Stock este un fond diversificat care comportă un risc mediu spre ridicat, iar BT Maxim este un fond deschis ce investeşte până la 90% din active în acţiuni cotate la BVB şi Rasdaq şi minim 10%, în instrumente financiare cu venit fix.
Depozitele bancare în euro au avut cel mai bun randament, în perioada 24 iunie - 24 iulie 2014, la "Marfin Bank" (0,19%), iar cele în moneda naţională, la "Romanian International Bank", unde, totuşi, au consemnat scăderi de 0,24%, din cauza deprecierii leului cu 0,54% faţă de euro, în perioada analizată.
Aurul a înregistrat o scadere de 0,50% faţă de moneda euro, în perioada 24 iunie - 24 iulie 2014, ajungând până vineri, la 135,9718 lei/gram (la cursul BNR).
• Precizare
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.
Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.
Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.07.2014, 10:32)
ccccatul nu creste. a lovit ventilatorul. sa vezi la urmatoarea AGA ce frumos e. dragi spectatori nu pierdeti circul, vine sigur.