Acţiunile "Zentiva" (SCD) s-au apreciat cu 9,79%, în perioada 25-29 mai, reprezentând cel mai bun plasament de la Bursa de Valori Bucureşti.
Titlurile SCD au înregistrat cea mai mare creştere şi în cadrul indicelui extins BET-XT, care s-a apreciat cu 0,87%, în perioada analizată.
Producătorul farmaceutic a înregistrat, anul trecut, un profit net de circa 61 milioane lei, cu 65% mai mare faţă de cel din 2013, iar cifra de afaceri netă a crescut cu 36,3% în raport cu 2013, la 395,78 milioane lei.
Potrivit celor mai recente raportări, grupul farmaceutic francez Sanofi -Aventis deţine direct şi indirect 73% dintre acţiunile Zentiva. Grupul ING controlează 5,29% din acţiunile SCD.
Titlurile "Zentiva" au fost urmate în topul randamentelor de acţiunile "Conpet" (COTE), cu un plus de 8,56%, şi "Electroaparataj" (ELJ), cu o creştere de 7,11%, raportat la euro.
Profitul net al Conpet (transportatorul naţional de ţiţei) a fost, în primele trei luni ale anului, de 17,7 milioane lei, în creştere cu 19,7% faţă de perioada similară a anului trecut. Cifra de afaceri netă a companiei a fost de 96 milioane lei în perioada analizată, indicatorul marcând o creştere de circa 5%, conform unui raport al companiei.
La BVB, indicele celor mai lichide zece companii, BET, a urcat uşor, cu 0,97%, în timp ce BET-FI, indicele SIF-urilor şi FP, a scăzut cu 0,98%.
În cadrul BET, cel mai mult au urcat acţiunile BRD (+2,78%), în timp ce aprecierile din cadrul BET-FI au fost conduse de acţiunile SIF Oltenia (+0,46%).
Pe segmentul fondurilor de investiţii, cel mai bun randament a fost al "Certinvest Short Fund", după o apreciere de 1,53%, faţă de euro, în intervalul analizat.
"Certinvest Short Fund" mizează pe deprecierea indicilor bursieri externi, înregistrând creşteri atunci când indicii scad.
Acest fond a fost urmat, în topul creşterilor, de "Audas Piscator", cu un plus de 0,92%, şi "You Invest" (+0,46%).
La depozitele în euro, cel mai bun randament ar fi fost obţinut la Millennium Bank (+0,03%), în timp ce un plasament în lei la aceeaşi bancă ar fi adus un plus de 0,28%, faţă de euro, în condiţiile unei aprecieri a monedei naţionale cu 0,23%.
Totodată, aurul a crescut cu 0,04%
• Precizare:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor.
Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.
Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.