Acţiunile Banca Transilvania (TLV) au înregistrat o creştere de 4,96%, în perioada 25 februarie - 4 martie, în raport cu moneda euro, evoluţie care plasează titlurile instituţiei bancare pe prima poziţie în topul rentabilităţii din rândul tuturor emitenţilor listaţi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada menţionată.
Este un parcurs care a apărut pe fondul reluării discuţiilor despre modificarea taxei pe activele bancare, în contextul în care luni, 4 martie, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat că taxa va fi calculată semestrial, în loc de trimestrial după cum se preconiza iniţial, va fi plătită anual şi nu va fi legată de indicele ROBOR.
Astfel, în şedinţa de luni, cotaţia TLV a marcat un salt de 4,71%, pe fondul unui rulaj de 7,08 milioane de acţiuni, sub media celor 20 de zile anterioare, de 8,68 milioane de unităţi, şi totuşi modest în comparaţie cu volumul tranzacţionat cu acţiunile Banca Transilvania, în general.
Eugen Teodorovici a mai spus că discuţiile cu reprezentanţii băncilor vor continua pentru a ajunge la o formă finală şi a vedea cum se va regăsi taxa în textul legal.
În restul celor cinci şedinţe de tranzacţionare cuprinse în perioada 25 februarie - 4 martie, preţul acţiunii TLV a oscilat între o depreciere de 3,7%, apărută în data de 27 februarie, ziua în care emitentul şi-a publicat rezultatele financiare anuale, pe fondul unui volum de 2,79 milioane de lei, şi o apreciere de 2,53%, avută în şedinţa din 26 februarie, în contextul unui rulaj de 14,06 milioane de lei, peste media ultimelor 20 de zile, de circa 9,22 milioane de lei.
La sfârşitul şedinţei de tranzacţionare de luni, emitentul a informat piaţa cu privire la iniţierea, începând de ieri, a celei de-a doua runde de răscumpărări din acest an, în care vor fi achiziţionate cel mult 15 milioane de acţiuni proprii din totalul celor 35 milioane de acţiuni (echivalentul a 0,72% din capitalul băncii) a căror răscumpărare a fost aprobată de acţionari în adunarea din data de 25 aprilie 2018.
Pentru anul 2018, Banca Transilvania a raportat un profit net preliminar, la nivel consolidat, de 1,257 miliarde de lei, cu 1,18% peste cel din anul anterior, în condiţiile unor venituri operaţionale de 3,945 miliarde de lei, cu 35,28% mai mari decât cele din 2017. Activele grupului Banca Transilvania au ajuns, la finele anului trecut, la 77,88 miliarde de lei, cu 30,23% peste cele de la finalul anului precedent, în timp ce creditele acordate clienţilor au crescut cu 25,67%, până la nivelul de 38,02 miliarde lei.
Totodată, emitentul a propus acţionarilor distribuirea unui dividend brut de 0,17 lei/acţiune, care, raportat la preţul de închidere a TLV din data de 4 martie, respectiv 2 lei/titlu, oferă un randament de aproximativ 8,5%.
Valoarea de piaţă a instituţiei de credit este de 9,63 miliarde de lei.
Pe a doua poziţie în clasamentul randamentelor de la BVB au urcat Erste Group Bank (EBS), care au raportat o creştere de 4,85%, în raport cu moneda unică europeană, în timp ce acţiunile Romcarbon (ROCE) completează topul celor mai rentabili emitenţi de la bursa locală, cu o apreciere de 4,52%, în intervalul 25 februarie - 4 martie.
Indicele BET, al celor mai lichide cincisprezece titluri de la BVB, a înregistrat o apreciere de 0,82%, în raport cu moneda euro, în perioada menţionată, iar indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de acţiuni a crescut cu 0,72%, în intervalul menţionat. Cea mai bună evoluţie din cadrul acestor două coşuri de acţiuni a fost a titlurilor TLV.
Indicele BET-FI, care este compus din cele cinci SIF-uri la care se adaugă Fondul Proprietatea (FP), a înregistrat un avans de 0,47%,cel mai bun parcurs din indicele financiar fiind înregistrat de acţiunile SIF Banat - Crişana (SIF1), ce au urcat cu 3,67%, în perioada 25 februarie - 4 aprilie.
Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 22 februarie - 1 martie, este condus de titlurile FDI Audas Piscator, care au urcat cu 1,29%.
Pe locul al doilea în acest clasament se află BT Index Austria ATX, cu o creştere de 0,94%, în timp ce titlurile BT Euro Clasic, care s-au apreciat cu 0,67%, s-au situat pe ultima treaptă a podiumului fondurilor de investiţii.
Cotaţia aurului s-a depreciat cu 2,98%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a apreciat cu 0,42%, în intervalul 25 februarie - 4 martie.
Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,44%.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a consemnat o retragere de 2,5%, în intervalul menţionat.
Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 14:00, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 3.720 de dolari.
Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de 66,46 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".