CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 25 IULIE - 1 AUGUST OMV Petrom - liderul randamentelor de la BVB

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 5 august 2019

OMV Petrom - liderul randamentelor de la BVB

Acţiunile unicului producător local de petrol şi gaze, OMV Petrom (SNP), au crescut cu 4,27%, în raport cu moneda euro, în ultima săptămână de tranzacţionare (interval 25 iulie - 1 august), fiind astfel performerul emitenţilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), clasându-se pe prima poziţie în topul randamentelor în perioada avută în vedere.

Parcursul titlurilor SNP apare în contextul în care miercuri, 31 iulie, emitentul a raportat rezultate financiare peste aşteptări pentru prima jumătate a acestui an. Astfel, pentru perioada încheiată la 30 iunie, compania a realizat un profit net la nivel de grup de 1,975 miliarde de lei, cu 53% peste cel obţinut la jumătatea anului trecut, în condiţiile în care vânzările au crescut cu 15%, la 11,32 miliarde de lei, creşterea vânzărilor fiind datorată creşterii preţurilor şi volumelor la produsele petroliere şi electricitate, evoluţie ce a contrabalansat volumele mai mici ale vânzărilor de gaze apărute în urma declinului de 8% al producţiei şi al deciziei de înmaganizare a de trei ori mai mult gaz ca anul trecut.

În cele şase şedinţe bursiere cuprinse în intervalul 25 iulie - 1 august, cotaţia emitentului s-a tranzacţionat între un salt de 5,84%, avut în şedinţa din 31 iulie, în contextul unui volum tranzacţionat de 17,7 milioane de titluri, peste media celor 20 de zile anterioare, situată la 11,65 milioane de unităţi, şi o corecţie de 3,36%, apărută în data de 1 august, la o zi după publicarea rezultatelor financiare, scădere suferită pe fondul unui rulaj de aproximativ 8,86 milioane de acţiuni.

De altfel, în şedinţa în care emitentul şi-a publicat rezultatele financiare pentru primul semestru a fost înregistrat şi cel mai ridicat volum de acţiuni tranzacţionate pe simbolul SNP din intervalul analizat.

În ultima lună şi jumătate, titlurile producătorului de petrol şi gaze au fost caracterizate de o volatilitate ridicată, fiind influenţate de un cumul de factori precum informaţiile privind obligaţia Statului de a vinde un pachet de 8% din deţinerea de 20,64% către angajaţi, posibil la preţul privatizării din 2004, scăderea continuă a producţiei de hidrocarburi, precum şi informaţiile cu privire la participarea grupului american Exxon Mobil din proiectul de exploatare a gazelor din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră. Exxon este operatorul proiectului, despre care s-a zvonit în ultimele săptămâni, pe de o parte, că vrea să se retragă din proiect, iar, pe de altă parte, că vrea să coopteze un al treilea partener, ceea ce înseamnă oricum o reducere a participaţiei.

Tot pe 31 iulie, în presa de specialitate a fost confirmată informaţia că Exxon a înştiinţat părţile interesate de Neptun Deep că intenţionează să iasă din proiect, fie prin vânzarea integrală a companiei care are drepturile de extracţie, fie prin vânzarea cotei sale de 50% din perimetru. În şedinţa din ziua următoare, 1 august, a fost consemnată corecţia puternică de 3,46%.

În prezent, titlurile emitentului se regăsesc la un maxim multianual, Petrom având cea mai mare contribuţie la avansul de peste 20% al indicelui BET din acest an. De la începutul acestui an şi până în prezent, titlurile SNP au înregistrat un randament al cotaţiei de 33,94%.

Privită din perspectivă tehnică, cotaţia SNP se găseşte pe o tendinţă ascendentă pe termen scurt, mediu şi lung, preţul acţiunii situându-se peste mediile mobile simple (instrument folosit, îndeosebi, pentru identificarea tendinţei unui instrument financiar listat) de 20, 50 şi 200 de zile, care definesc aceste orizonturi de timp pe graficul zilnic.

Grupul austriac OMV deţine 51% din emitent, în timp ce Statul Român, prin Ministerul Energiei, are 20,64% din OMV Petrom.

Valoarea de piaţă a grupului petrolier la Bursa de Valori Bucureşti este de circa 22,82 miliarde de lei.

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece titluri de la bursa locală, cu excepţia SIF-urilor, a înregistrat o creştere de 1,47% în raport cu moneda euro, în intervalul 25 iulie - 1 august, în timp ce indicele BET-XT, care este compus din cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, a urcat cu 1,18%.

Din cadrul ambelor coşuri de acţiuni, cea mai bună evoluţie a fost consemnată, în perioada analizată, de titlurile SNP.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a avut o apreciere de 0,43%, în raport cu moneda euro, acţiunile SIF Moldova (SIF2) fiind cele mai rentabile titluri din cadrul indicelui financiar, înregistrând, în perioada avută în vedere, o creştere de 1,61%.

În topul rentabilităţilor de la BVB, după SNP, următoarele două poziţii sunt ocupate de titlurile Cemacon (CEON) şi Electroargeş (ELGS), care au marcat un avans identic de 2,44%, în perioada 25 iulie - 1 august.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 24 - 31 august , este condus de titlurile ETF - BET Tradeville, care au urcat cu 2,87%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află Certinvest BET Index, cu o creştere de 2,73%, în timp ce titlurile BT Index Romania ROTX, care s-au apreciat cu 2,45%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a pierdut 0,62%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a coborât, în intervalul 25 iulie- 1 august, cu 0,21%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,18%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 5,68%, în intervalul 25 iulie - 1 august.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 17:30, criptovaluta se tranzacţiona în creştere cu 5,22%, în jurul nivelului de 10.540 de dolari.

Tot vineri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 188,18 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

   Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb