Titlurile "Turbomecanica" (TBM) au urcat cu 17,26%, faţă de euro. în perioada 26 aprilie - 26 mai 2014, ceea ce le-a plasat pe poziţia a doua în clasamentul acţiunilor.
Primul loc a fost ocupat de SIF Transilvania (SIF3), cu o creştere de 20,43%, podiumul fiind ocupat de SIF Muntenia (SIF4), cu o urcare de 16,81%.
"Turbomecanica" a avut, în acest an, probabil cea mai spectaculoasă evoluţie dintre acţiunile listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), începând din ianuarie, atunci când afişa un randament de circa 55% faţă de finalul lui 2013, pentru ca, la jumătatea lunii martie, să fie cu 35% pe minus, iar, în prezent, să revină la un câştig de aproximativ 7%, ne-a declarat Bogdan Gherghe, broker senior în cadrul Tradeville.
Domnia sa precizează: "Debutul anului a fost caracterizat de creşterea speranţelor privind revenirea rezultatelor financiare pe creştere, după ce Turbomecanica a consemnat, din 2006 până în prezent, un trend accentuat de scădere a cifrei de afaceri, precum şi rezultate negative începând cu anul 2008. În acelaşi timp, a fost aşteptată vânzarea terenului deţinut de societate în cartierul Militari. Pe parcursul anului, am observat tranzacţii semnificative, în special în zona de minime, iar în prezent asistăm la o revenire a cotaţiilor, posibil alimentată şi de aşteptările managementului privind trecerea pe profit în acest an şi creşterea vânzărilor".
Rezultatele înregistrate în primul trimestru nu au confirmat, însă, cel puţin momentan, aşteptările din bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an, "Turbomecanica" marcând afaceri în scădere şi o pierdere mai mare faţă de aceeaşi perioadă din 2013, arată Bogdan Gherghe.
"Având în vedere posibilitatea vânzării bazei Turbomecanica din Bucureşti sau revenirii activităţii operaţionale pe creştere, anticipăm că societatea ar putea să fie în atenţia investitorilor în perioada următoare, luând în calcul şi faptul că TBM se tranzacţionează, în prezent, sub valoarea activelor nete, la un P/BV de 0,35", a concluzionat domnul Gherghe.
Certinvest BET-FI Index a condus şi ieri topul celor mai performante fonduri, crescând cu 6,38%, faţă de euro, în intervalul 26 aprilie - 26 mai 2014. Pe locul al doilea s-a poziţionat Certinvest Dinamic, cu o urcare de 4,74%, iar pe locul al treilea, iFond Acţiuni, cu un avans de 4,06%.
Cea mai bună acţiune din indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni listate la bursă, a fost cea a BRD, cu o creştere de 8,32%, în perioada analizată, urmată de Banca Transilvania (TLV), cu +7,86%, şi SSIF Broker, cu +5,42%.
Din indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare şi Fondul Proprietatea (FP), cel mai bine au performat titlurile SIF3, după care s-au situat cele ale SIF4 şi cele al SIF Banat-Crişana (SIF1), acestea din urmă consemnând un avans de 13,46%.
SIF Transilvania a înregistrat cea mai mare creştere şi din indicele extins BET-XT, în urma sa poziţionându-se tot SIF Muntenia şi SIF Banat-Crişana.
Nextebank a oferit, în continuare, cel mai bun randament al depozitelor în lei (+1,25%), iar Marfin Bank, cel mai bun randament pentru depozitele în euro (+ 0,21%).
Aurul a urcat, în perioada 26 aprilie - 26 mai, cu 1,47% faţă de moneda europeană, în timp ce leul s-a apreciat cu 0,95% faţă de euro.
• Precizare
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.05.2014, 13:12)
Statul nu a facut nimic pentru a sprijini Turbomecanica , o uzina de traditie aflata in dificultate , care este nevoita sa produca preponderant pentru export. Ministerul Apararii asigura numai 5% din comenzile necesare supravietuirii acestei societati. Ce are de spus ministrul Apararii?