Pe fondul aprecierii, în ansamblu, a celor mai importante acţiuni listate la Bursa de Valori de la Viena (Wiener Borse), titlurile BT Index Austria ATX, care afişează un randament de 1,82%, pentru intervalul 25 iunie - 2 iulie, s-au clasat pe prima poziţie în topul rentabilităţii fondurilor de investiţii, în perioada avută în vedere.
BT Index Austria ATX este un fond deschis de investiţii, denominat în euro, care investeşte în acţiuni listate pe piaţa de capital austriacă, minimum 85% din activele fondului urmărind să reproducă principalul indice al bursei din Viena, ATX (Austrian Traded Index), potrivit BT Asset Management, societatea care administrează fondul.
Diferenţa este reprezentată de plasamente în instrumente financiare cu venit fix, utilizate în vederea optimizării gradului de risc aferent investiţiilor în acţiunile cotate.
La data de 2 iulie 2019, circa 88,51% din activele sale erau investite în acţiuni, 9,29% în depozite bancare, diferenţa fiind dată de disponibil la vedere.
Astfel, evoluţia fondului BT Index Austria ATX se datorează evoluţiei coşului de acţiuni ATX, care a marcat, în intervalul 26 iunie - 3 iulie, o apreciere de 2,14% (procentaj calculat pe baza valorilor de închidere).
Performanţa cotaţiei fondului de investiţii vine pe fondul sentimentului pozitiv care a cuprins bursele europene şi internaţionale, în general, după ce preşedinţii american şi chinez au ajuns la summitul G20 din Japonia la o înţelegere ca Statele Unite să nu impună noi tarife vamale de 10% pe restul de 325 miliarde de dolari în bunuri chineze importate. Raliul de descărcare (eng. relief rally) vine în condiţiile în care, potrivit analiştilor, implementarea noilor tarife aduceau asupra economiei globale spectrul recesiunii.
Negociatorii Washingtonului şi Beijingului au continuat în ultimele zile discuţiile comerciale după ce preşedinţii celor două ţări au convenit să mai acorde o şansă dialogului, potrivit preşedintelui american Donald Trump.
Ieri totuşi, în Europa, impulsul de creştere s-a diminuat semnificativ, promisiunea ca cele două superputeri să nu amplifice războiul comercial fiind inclus în preţul acţiunilor.
Astfel, după aprecieri importante în primele trei şedinţe ale săptămânii, cotaţiile din Asia au marcat creşteri minore, ieri, cu excepţia burselor din China, unde evoluţia a fost una negativă, în timp ce în Europa avansurile erau marginale, cu puţin timp înaintea închiderii tranzacţionării. Bursele americane au fost într-o vacanţă scurtă ieri, de ziua naţională a Statelor Unite.
Totodată, în intervalul analizat, indicele pan-european Stoxx 600 a crescut cu 2,39%, în timp ce FTSE 100, indicele bursei de la Londra, s-a apreciat cu 2,51%, iar al bursei de la Frankfurt, DAX, a raportat un avans de 3,17%.
Pentru perioada 8 - 15 martie, cotaţia unora dintre cei mai importanţi emitenţi ce compun indicele austriac a înregistrat aprecieri consistente.
Practic, preţul acţiunilor Erste la Bursa din Viena, emitentul cu cea mai mare pondere în indicele austriac (19,9%, la 28 iunie 2019) şi, implicit, în fondul BT Index Austria ATX, a urcat cu 5,78%, în perioada menţionată, în timp ce titlurile OMV, cea de-a doua companie ca reprezentativitate în ATX (15,6%, la 28 iunie 2019), au crescut cu 2,44%, în acelaşi interval de raportare.
Pentru acelaşi interval, titlurile Voestalpine, cea de-a treia companie ca importanţă din indicele austriac, s-a apreciat cu 4,72%, iar acţiunile Raiffeisen Bank International, al patrulea emitent ca reprezentativitate în ATX şi în BT Index Austria ATX, au urcat cu 5,36%.
Podiumul rentabilităţii fondurilor de investiţii este completat de titlurile BT Maxim, cu o creştere de 1,64%, pe poziţia a treia găsindu-se unităţile de fond ale ETF - BET Tradeville, care s-au apreciat cu 1,63%.
La Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cotaţia indicelui BET, referinţa pieţei noastre, a marcat o creştere de 1,92%, în timp ce indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de titluri de la cota bursei locale, s-a apreciat cu 1,84%, în raport cu moneda unică europeană, în perioada 26 iunie - 3 iulie.
Din cadrul BET, cea mai bună evoluţie a fost bifată de emitentul BRD - Groupe Societe Generale (BRD), a cărui titluri au marcat un avans al cotaţiei de 4,02%. Totodată, din componenţa indicelui extins, Teraplast (TRP) afişează cel mai bun parcurs al intervalului analizat, de 11,87%, în raport cu moneda euro.
Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a înregistrat o creştere de 1,4%, acţiunile FP, ce au marcat un avans de 3,54%, reprezintă titlurile cu cel mai bun comportament din indicele societăţilor de investiţii.
Clasamentul rentabilităţilor de la BVB, în perioada 26 iunie - 3 iulie, este condus de acţiunile Oil Terminal (OIL), cu un salt de 50,31%, în raport cu moneda euro.
Poziţia a doua a topului randamentelor bursei noastre este ocupată de titlurile Electroputere (EPT), care au înregistrat o creştere de 46,88%, podiumul acestei ierarhii fiind completat de acţiunile TRP.
Cotaţia aurului s-a apreciat cu 2%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a coborât cu 0,33%, în intervalul 26 iunie - 3 iulie.
Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,3%.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a coborât cu 6,75%, în intervalul menţionat.
Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 17:30, criptovaluta se tranzacţiona în creştere, în jurul nivelului de 11.800 de dolari.
Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 211 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".
• Precizări:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.