Acţiunile "Retrasib" Sibiu s-au apreciat cu 14,09%, în perioada 27 aprilie - 3 septembrie, reprezentând cel mai bun plasament de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), raportat la euro.
Acţionarii companiei au fost convocaţi, pe 5 octombrie, să decidă rectificarea bugetului de investiţii, în sensul majorării acestuia de la 700.000 de euro, la 1,7 milioane de euro, conform nevoilor societăţii, potrivit unui raport transmis BVB.
Totodată, pe ordinea de zi se mai află aprobarea unor credite.
"Retrasib" a înregistrat un profit de 891.689 lei, în primul semestru, în scădere cu 60% faţă de perioada similară a anului trecut.
"Retrasib" Sibiu este specializată în fabricarea de transformatoare şi autotransformatoare pentru transportul şi distribuţia energiei electrice. Compania germană "SGB-Smit International", împreună cu "Scando Trading" SRL, controlează 91,34% din societatea sibiană.
Locul secund în topul creşterilor de la Bursă a revenit iFond Gold, cu o apreciere de 7,27% raportată la euro, în timp ce, pe locul al treilea, s-au clasat titlurile "Sinteza" Oradea (+7,13%).
Per ansamblu, Bursa a avut o evoluţie liniară, în intervalul analizat.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni listate, s-a apreciat cu 0,1%, cea mai mare creştere aparţinând titlurilor Băncii Transilvania (+2,77%).
Săptămâna trecută, Banca Transilvania a publicat proiectul fuziunii cu Volksbank, operaţiune programată să se încheie la finalul acestui an.
Printre motivele fuziunii, cele două bănci menţionează optimizarea fluxurilor decizionale, consolidarea portofoliului de produse şi crearea de oportunităţi de scădere a preţurilor, prin crearea de economii de scară, dar şi crearea unui jucător bancar puternic de talie mai mare.
Integrarea structurii teritoriale Volksbank va aduce îmbunătăţiri entităţii nou create, creând un plus de valoare prin prezenţa sa în jumătatea de sud a României, echilibrând astfel natural poziţia mai puternică deţinută de Banca Transilvania în jumătatea de nord a ţării, se mai arată în documentul citat.
Totodată, indicele extins BET-XT a urcat cu 0,06%, între 27 august şi 3 septembrie, în timp ce BET-FI a scăzut cu 0,26%.
În cadrul BET-FI, cel mai mult au urcat titlurile SIF4 Muntenia (+0,97%), iar în cadrul BET-XT, acţiunile Băncii Carpatica (+5,52%).
Pierderea netă raportată de Banca Carpatica (BCC) în prima jumătate a anului 2015 (S1 2015) a fost de 15 milioane de lei, comparativ cu pierderea de 0,35 milioane de lei raportată la aceeaşi perioadă din 2014.
După ce aprobarea fuziunii băncii sibiene cu Nextebank a eşuat, în peisaj a apărut fondul american JC Flowers, care a semnat un acord de exclusivitate pentru preluarea Carpatica. Conform unor surse din BNR, fondul ar fi depus deja ofertă angajantă şi pentru cumpărarea Piraeus Bank şi doreşte să achiziţioneze şi o a treia bancă românească.
Pe segmentul fondurilor de investiţii, cel mai mult au crescut titlurile "Active Dinamic" (+2,77%), fiind urmate de "Certinvest BET-FI Index" (+1,47%) şi "FDI STK Europe" (+1,07%).
Cotaţia aurului a crescut cu 0,65%, în perioada analizată, în timp ce moneda naţională a urcat cu 0,09%, faţă de euro.
• Precizare:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor.
Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.