CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 27 SEPTEMBRIE - 4 OCTOMBRIE SIF Banat - Crişana, cel mai bun randament din BET-FI

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale #Jurnal Bursier / 8 octombrie 2018

SIF Banat - Crişana, cel mai bun randament din BET-FI

Marcând un salt al cotaţiei de 1,93%, în raport cu moneda euro, în intervalul 27 septembrie - 4 octombrie, acţiunile SIF Banat - Crişana (SIF1) reprezintă titlurile cu cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), care a înregistrat o retragere de 0,7%, în intervalul avut în vedere.

Pe data de 28 septembrie, după închiderea şedinţei de tranzacţionare, societatea de investiţii financiare a anunţat demararea, începând cu data de 2 octombrie 2018, a unui program de răscumpărare pentru maxim 1,4 milioane de acţiuni proprii, în valoarea de cel mult 6,734 milioane de lei.

Potrivit comunicatului SIF1, preţul plătit pe acţiune va fi cel din piaţă din momentul efectuării achiziţiei, cu încadrarea în limitele aprobate de acţionari în şedinţa din data de 26 aprilie 2018, şi anume: preţ minim 1 leu/titlu şi preţ maxim 4,81 lei/titlu.

Durata operaţiunii de piaţă este de douăsprezece luni de la data demarării programului, acţiunile răscumpărate urmând a fi distribuite cu titlu gratuit către membrii conducerii societăţii (administratori, directori), în cadrul unui program de tip "Stock Option Plan", conform hotărârii acţionarilor din această primăvară.

În acest context, luni, 1 octombrie, cotaţia SIF1 a urcat cu 2,45%, cea mai mare apreciere din perioada menţionată, pe fondul unui volum de 30.358 de titluri, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 22.200 de unităţi, pentru ca, în şedinţele din 2 şi 3 octombrie, preţul acţiunii SIF1 să cunoas­că creşteri de 1,2%, respectiv 1,18%.

Joi, 4 octombrie, cotaţia societăţii de investiţii financiare a scăzut cu 0,39%, până la 2,56 de lei, în contextul unui rulaj de 42.047 de acţiuni.

Faţă de ultimul preţ al acţiunii din intervalul menţionat, titlulul SIF1 afişează un discount faţă de Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) de circa 46%, ţinând cont de nivelul VUAN-ului din data de 31 august, de 4,7638 de lei .

Pentru finalul primului semestru al acestui an, SIF1 a raportat un profit net la nivel consolidat de 54,87 milioane de lei, cu 84,6% peste cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, când societatea de servicii financiare a obţinut un profit net de 29,72 milioane de lei.

Emitentul are o pondere de 19,25% în indicele BET-FI, iar valoarea de piaţă a societăţii la BVB este de 1,331 de miliarde de lei.

Indicele BET, al celor mai lichide cincisprezece acţiuni ale bursei, cu excepţia celor cinci SIF-uri, a urcat cu 0,7%, în raport cu moneda euro, în intervalul 27 septembrie - 4 octombrie, în timp ce indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, a raportat un avans de 0,5%.

Acţiunile Nuclear­electrica (SNN), care au raportat o apreciere de 3,5%, în intervalul avut în vedere, reprezintă titlurile cu cea mai bună evoluţie din cadrul acestor două coşuri de acţiuni.

Joi, 4 octombrie, cotaţia producătorului de energie nucleară a încheiat ziua bursieră în stagnare, în contextul unui rulaj de 22.201 de unităţi, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 32.151 de unităţi.

Ponderea titlurilor SNN în indicii BET şi BET­XT, este de 1,33%, respectiv 1,23%.

Clasamentul rentabilităţilor de la BVB este condus de acţiunile Ropharma (RPH), al căror randament, în raport cu moneda euro, în perioada 27 septembrie - 4 octombrie, a fost de 9,14%, în timp ce titlurile Electroputere (EPT), care au urcat cu 4,68%, în perioada menţionată, se situează pe treapta a doua a acestei ierarhii.

Podiumul rentabilităţilor bursei noastre este completat de acţiunile Dafora (DAFR) care au raportat un avans de 4,03%, în raport cu moneda unică europeană.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 26 septembrie - 3 octombrie, este condus de titlurile ETF - BET Tradeville, care au urcat cu 1,27%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află Certinvest BET Index, cu o creştere de 1,16%, în timp ce titlurile BT Index Romania ROTX, care s-au apreciat cu 1,02%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a crescut cu 2,07%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a scăzut cu 0,08%, în intervalul 27 septembrie - 4 octombrie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,04%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, s-a retras 0,93%, în intervalul 27 septembrie - 4 octombrie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 14:00, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 6.544 de dolari.

Tot vineri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de aproape 113,6 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb