CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 28 DECEMBRIE 2013 - 28 IANUARIE 2014 Leul, afectat de relaxarea politicii monetare şi de climatul internaţional

A.A.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 30 ianuarie 2014

Leul, afectat de relaxarea politicii monetare şi de climatul internaţional

Admiral Markets: "Leul are potenţial de depreciere mult mai mare decât în 2013 sau 2012, când dobânzile erau considerabil mai mari"

Moneda naţională s-a depreciat cu 1,59% faţă de euro, în perioada 28 decembrie 2013 - 28 ianuarie 2014, iar scăderea a afectat şi randamentele aduse de principalele acţiuni din piaţa de capital, care au încheiat luna pe minus.

Cristian Cochinţu, Analist Financiar "Admiral Markets", pune deprecierea leului pe seama speculaţiilor privind o continuare, şi în următoarele luni, a politicii Băncii Naţionale a României de relaxare, la care se adaugă climatul internaţional, unde a avut loc o schimbare de sentiment ce a dus la deprecierea activelor de risc.

Potrivit domniei sale, valutele emergente au suferit scăderi semnificative în ultimele zile, pe fondul temerilor legate de o posibilă criză în China şi o încetinire a stimulilor în Statele Unite. "Prima şedinţă de politică monetară din 2014 şi ultima condusă de Ben Bernanke, poate crea o panică generală în pieţele financiare internaţionale şi un adevărat şoc pentru leul românesc", este de părere analistul "Admiral Markets".

În acest moment, leul românesc este mult mai vulnerabil fluctuaţiilor din pieţele internaţionale decât în anii precedenţi, spun analiştii.

"Scutul unei monezi este dobânda oferită în sistemul bancar şi dobânda oferită de Banca Centrală. În ultimele luni, datorită politicii de relaxare a BNR, dobânzile la lei au înregistrat un trend constant descendent. Astfel, în cazul unor şocuri externe, leul are potenţial de depreciere mult mai mare decât în 2013 sau 2012, când dobânzile erau considerabil mai mari", spune Cristian Cochinţu.

Depozitele bancare în euro ar fi avut cel mai bun randament, în perioada 28 decembrie 2013 - 28 ianuarie 2014, la "Marfin Bank" (0,23%), în timp ce, din cauza deprecierii leului, depozitele în moneda naţională au consemnat pierderi raportat la euro. Cele mai mici pierderi ar fi fost înregistrate tot la "Marfin Bank" (-1,22%).

Cristian Cochinţu ne-a spus: "Probabil, dobânzile vor continua să mai scadă, dar lent".

Cochinţu: "Scăderea dobânzilor - influenţă limitată, pe termen scurt, asupra bursei"

În opinia analistului citat, piaţa de capital este mai corelată cu climatul internaţional, iar scăderea dobânzilor va avea o influenţă limitată pe termen scurt asupra bursei, poate uşor pozitiv pe termen mediu.

Raportat la moneda unică, indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate, s-a depreciat cu 1,41%, în timp ce BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la BVB, inclusiv SIF-urile, a scăzut cu 1,03%, în perioada 28 decembrie 2013 - 28 ianuarie 2014. În acelaşi timp, BET-FI, care urmăreşte evoluţia societăţilor de investiţii financiare şi a Fondului Proprietatea, a avut o depreciere de 1,41%.

Astfel, investitorii norocoşi au rămas cei care şi-au asumat riscuri pe titlurile mai puţin lichide precum "Electroputere" Craiova (plus de 179%, în intervalul analizat), "Siretul" (+122,96%) şi "Amonil" (+65,95%). Brokerii atrag însă atenţia că aceste creşteri sunt speculative.

În contextul scăderilor de la BVB, unele fonduri au reuşit să încheie luna cu profit pentru investitori. Cel mai bun randament pe acest sector ar fi fost adus de "Active Dinamic", ale cărui unităţi au consemnat un câştig de 3,80%. "BT Index Austria ATX", care urmăreşte evoluţia indicelui ATX de la Viena, s-a clasat pe locul al doilea în topul fondurilor, cu un plus de 1,78%, raportat la moneda europeană, în timp ce FDI Monolith a încheiat intervalul cu o apreciere de 0,63%.

La capitolul câştiguri s-ar fi încadrat şi plasamentul în aur, în perioada analizată, cotaţia metalului preţios apreciindu-se cu 4,94%.

Analiştii sunt de părere că preţul aurului s-a stabilizat, la începutul acestui an, după ce sentimentul investitorilor devenise extrem de negativ la finalul 2013.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb