Raportând un avans de 3,03%, în raport cu moneda unică europeană, titlurile Certinvest BET Index ocupă prima poziţie în clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 27 februarie-6 martie.
Certinvest BET Index este un fond de acţiuni de tip index, ce urmăreşte reproducerea structurii indicelui BET. Fondul are la bază dispersia riscului, investind în cele mai lichide companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), corelându-şi structura în proporţie de minimum 90% cu cea a indicelui BET.
Potrivit informaţiilor prezentate de SAI Certinvest, administratorul fondului, la data de 6 martie, aproximativ 95,69% din activele fondului erau plasate în acţiuni cotate, restul fiind reprezentat de depozite bancare şi certificate de depozit, sume în tranzit şi conturi curente.
Pentru perioada menţionată, performanţa fondului a fost influenţată, îndeosebi, de evoluţia titlurilor Banca Transilvania (TLV), care au urcat cu 9,05%, în raport cu moneda euro, acţiunile societăţii bancare având cea de-a doua pondere în indicele BET şi, implicit, în structura fondului Certinvest BET Index.
Creşterea titlurilor TLV din intervalul menţionat a avut loc în contextul în care, săptămâna trecută, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a confirmat că în urma negocierilor cu Asociaţia Română a Băncilor (ARB) s-a convenit ca taxa pe activele bancare să fie modificată, rămânând de discutat cu reprezentanţii băncilor forma finală a taxei şi cum se va regăsi în textul legal.
Acesta a spus că taxa va fi semestrială şi se va plăti anual şi că nu va fi calculată în funcţie de nivelul indicelui ROBOR.
Acţiunile OMV Petrom (SNP), care au a treia cea mai mare pondere în cadrul indicelui BET şi în fondul Certinvest BET Index, au crescut cu 2,42%, faţă de moneda euro, în perioada 28 februarie-7 martie, în timp ce titlurile BRD-Groupe Societe Generale (BRD), emitentul cu a cincea pondere în BET şi Certinvest BET Index , a înregistrat o apreciere de 5,14%.
De altfel, din cei cincisprezece emitenţi care compun referinţa pieţei noastre de capital, doar şapte au înregistrat aprecieri ale cotaţiei, din care acţiunile Fondul Proprietatea (FP), care au cea mai ridicată pondere în BET, de 19,95%, a marcat un avans de doar 0,16%, în perioada 28 februarie-7 martie.
Pe locul al doilea în clasamentul fondurilor de investiţii s-a clasat ETF-BET Tradeville, care a consemnat o creştere de 3,02%. În acest caz, spre deosebire de fondurile mutuale, unităţile ETF-ului se tranzacţionează la bursă, precum acţiunile, fondul deschis de investiţii urmărind să reproducă, de asemenea, indicele BET.
Podiumul acestui top este completat de titlurile Certinvest FDI Audas Piscator, care au urcat cu 2,93%.
Acesta este un fond care caută să obţină randamente superioare dobânzilor bancare prin plasarea resurselor pe pieţele financiare interne şi externe, având o politică de investiţii diversificată cu un grad de risc ridicat, potrivit informaţiilor furnizate de SAI Atlas Asset Management, administratorul fondului.
Pentru intervalul 28 februarie-7 martie, indicele BET, referinţa pieţei noastre de capital, a înregistrat o apreciere de 2,44%, în raport cu moneda euro, în timp ce indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de acţiuni de la BVB, a raportat un avans de 2,3%, în aceeaşi perioadă de timp.
Din cadrul ambelor coşuri de acţiuni, titlurile TLV reprezintă acţiunile cu cea mai bună performanţă.
Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus FP, a consemnat o apreciere de 1,48%, în raport cu moneda unică europeană, în intervalul 28 februarie-7 martie.
Din componenţa sa, cea mai bună evoluţie a fost consemnată de acţiunile SIF Moldova (SIF2), care au raportat un avans de 5,01%.
În topul randamentelor de la BVB, pe prima poziţie au urcat acţiunile Electrocontact (ECT), care au înregistrat un salt de 17,16%, în raport cu moneda euro, în intervalul avut în vedere.
Locul al doilea pe podiumul rentabilităţilor de la BVB, în perioada 28 februarie-7 martie, este ocupat de titlurile Altur (ALT), care au marcat un avans de 12,05%, în timp ce podiumul acestui clasament este completat de titlurile TLV.
Cotaţia aurului a scăzut cu 2,11%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a coborât cu 0,07%, în intervalul 28 februarie-7 martie.
Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în perioada menţionată, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,04%.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 3,27%, în intervalul 28 februarie-7 martie.
Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 14:30, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 3.874 de dolari.
Tot vineri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de aproape 69 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".
• Precizări:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.