Marcând un avans de 7,37%, în intervalul 28 ianuarie - 4 februarie, în raport cu moneda euro, acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) reprezintă titlurile cu cea mai bună performanţă din cadrul indicilor BET şi BET-XT, în perioada menţionată.
Este o evoluţie care se datorează, îndeosebi, comportamentului cotaţiei băncii din data de 4 februarie când, la sfârşitul şedinţei bursiere din acea zi, preţul titlurilor BRD afişa un salt 10,89%, apărut pe fondul unui volum de aproximativ 1,2 milioane de titluri, cu mult peste media ultimei luni de tranzacţionare, de circa 0,5 milioane de unităţi, acesta fiind de altfel cel mai mare rulaj înregistrat cu titlurile instituţiei de credit din data de 20 decembrie 2018 încoace.
Creşterea din şedinţa menţionată a apărut în contextul în care reprezentanţii Guvernului şi cei ai Băncii Naţionale a României (BNR) s-au întâlnit, în aceeaşi zi, în cadrul Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM), Executivul angajându-se la finalul discuţiilor să analizeze, timp de două săptămâni, modul de aplicare al taxei pe activele băncilor, măsură prevăzută în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului n.r. 114/2018, sau chiar renunţarea la această taxă.
Tot în acea zi, Darius Vâlcov, consilierul premierului pe probleme economice, a declarat pentru Bloomberg că Guvernul ar vrea ca Banca Naţională a României să modifice modul în care indicele ROBOR este calculat sau poate chiar să-l elimine.
De menţionat că, sub forma actuală a legii, societăţile bancare ar urma să plătească trimestrial o taxă de maximum 0,5%, în funcţie de nivelul ROBOR, din activele totale.
În restul de cinci zile bursiere din intervalul analizat, cotaţia emitentului s-a tranzacţionat între o apreciere de 1,21%, apărută în data de 30 ianuarie, pe fondul unui rulaj de 0,51 milioane de acţiuni, şi o depreciere de 1%, consemnată în şedinţa din 28 ianuarie, în condiţiile în care, în acea zi bursieră, au fost schimbate circa 0,4 milioane de acţiuni BRD.
De menţionat că rulajul cu titlurile emitentului s-a situat peste media celor 20 de zile anterioare în patru din cele şase şedinţe cuprinse în intervalul 28 ianuarie - 4 februarie, în condiţiile în care titlurile instituţiei de credit sunt printre cele mai lichide acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
De la începutul anului şi până în prezent, cotaţia BRD a suferit o retragere de 8,67%, în raport cu moneda euro.
Pentru primele nouă luni ale anului, instituţia bancară a înregistrat, la nivel consolidat, un profit net de 1,14 miliarde de lei, în creştere cu 7% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, în timp ce valoarea activelor totale a urcat cu 2,9%, până la 54,51 miliarde de lei.
Raportat la preţul de închidere din data de 4 februarie, respectiv 11,2 lei/titlu, valoarea de piaţă a societăţii la BVB este de circa 7,8 miliarde de lei.
Pe prima poziţie în topul rentabilităţilor de la bursa locală, în intervalul 28 ianuarie - 4 februarie, s-au clasat titlurile combinatului petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), care au înregistrat o creştere de 14,1%, în raport cu moneda unică europeană.
Pe locul al doilea în acest clasament au urcat titlurile BRD, ultima treaptă a acestui podium fiind ocupată de acţiunile Compa (CMP), cu un avans al cotaţiei de 6,56%.
Toţi cei trei indici analizaţi au înregistrat aprecieri ale cotaţiilor, în perioada menţionată, cel mai performant coş de acţiuni fiind BET, care este compus din cele mai lichide cincisprezece acţiuni ale bursei noastre, şi care a consemnat o creştere de 4,29%, în raport cu moneda unică europeană.
Indicele BET-XT, ce adună cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, a raportat un avans de 3,88%, în intervalul 28 ianuarie - 4 februarie, în timp ce indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a crescut cu 1,38%.
Din cadrul indicelui financiar, cel mai bun comportament a fost marcat de acţiunile SIF Muntenia (SIF4), care au avut o creştere de 2,97%, în raport cu moneda unică europeană.
Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 25 ianuarie - 1 februarie, este condus de titlurile OTP Real Estate & Construction, care au urcat cu 1,57%
Pe locul al doilea în acest clasament se află YOU Invest Active RON, cu o creştere de 0,79%, în timp ce titlurile YOU Invest Balanced RON, care s-au apreciat cu 0,75%, s-au situat pe ultima treaptă a podiumului fondurilor de investiţii.
Cotaţia aurului a crescut cu 0,39%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a apreciat cu 0,17%, în intervalul 28 ianuarie - 4 februarie.
Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,2%.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a avut o creştere marginală de 0,01%, în intervalul menţionat.
Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 12:00, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 3.422 de dolari.
Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 60,87 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".
• Precizări:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.