CEL MAI BUN PLASAMENT, ÎN PERIOADA 28 SEPTEMBRIE - 5 OCTOMBRIE Oltchim urcă în salturi de 15%

A.A.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 7 octombrie 2015

Oltchim urcă în salturi de 15%

Plus de 15%, pentru Banca Carpatica, la revenirea la tranzacţionare

Acţiunile "Oltchim" (OLT) s-au apreciat cu 79,35%, în perioada 28 septembrie - 5 octombrie, după ce a urcat în salturi de câte 15%, după revenirea la tranzacţionare.

Oltchim a fost suspendată de la tranzacţionare la finele lunii ianuarie 2013, când a intrat în insolvenţă, însă, recent, instanţa a confirmat planul de reorganizare.

Aprecierile au venit însă pe o lichiditate redusă, iar unii brokeri le consideră speculative.

Locul al doilea în topul creşterilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a revenit titlurilor "Mecanică Fină", cu un plus de 16,61%, acestea fiind urmate de "Carbochim" (+14,98%).

O creştere semnificativă a fost şi cea a Băncii Comerciale Carpatica (BCC), ale cărei acţiuni s-au apreciat cu 15%, pe 5 octombrie, la revenirea la tranzacţionare, după diminuarea capitalului social.

Marius Pandele, de la "Prime Transaction", ne-a spus: "Preţul de piaţă din prezent al BCC ţine cont de diminuarea de capital social care a avut loc în intervalul de timp în care acţiunile băncii au fost suspendate de la tranzacţionare. Deoarece valoarea băncii este aceeaşi, indiferent de numărul de acţiuni, preţul pe acţiune s-a ajustat în aşa fel încât să reflecte numărul mai mic de acţiuni. Prin urmare, preţul de 0,0453 lei pe acţiune din data de 4 septembrie, ultimul la care se tranzacţionase BCC înainte de suspendarea de la tranzacţionare, este echivalent cu 0,1294 lei pe acţiune după diminuarea capitalului social.

Motivul creşterii de aproape 15%, de luni, este legat în principal de informaţiile apărute pe parcursul lunii septembrie (atunci când acţiunile erau suspendate de la tranzacţionare) referitor la acordul dintre un grup de acţionari şi fondul american de investiţii JC Flowers, prin care acesta din urmă ar urma să preia un pachet de acţiuni BCC. De asemenea, convocatorul pentru AGA din 9 octombrie a fost modificat în aşa fel încât JC Flowers să poată achiziţiona şi o parte a acţiunilor nou emise în cadrul majorării de capital social".

Potrivit domniei sale, aşteptările pentru perioada următoare se leagă de evoluţia discuţiilor cu fondul american şi de succesul majorării de capital social. "Dacă tranzacţia se va realiza, perspectivele pentru bancă şi pentru acţiunile acesteia sunt foarte bune. În caz contrar, vor trebui abordate alte metode prin care să fie îmbunătăţită solvabilitatea", ne-a declarat Marius Pandele.

În iulie, banca a anunţat că fonduri de investiţii consiliate de JC Flowers intenţionează să subscrie integral majorarea de capital de 110 milioane de lei aprobată de acţionarii BCC, în urma unui memorandum semnat cu mai mulţi acţionari minoritari şi cu Ilie Carabulea.

Potrivit memorandumului, acţionarii trebuiau să discute, în exclusivitate cu JC Flowers&Co, vânzarea către fonduri de investiţii care beneficiază de consultanţa JC Flowers&Co a acţiunilor deţinute de acţionarii respectivi în bancă şi fie să nu îşi exercite şi să nu tranzacţioneze drepturile de preferinţă cu privire la majorarea de capital, fie să le transfere către fonduri consiliate de JC Flowers&Co.

Ilie Carabulea deţine un pachet de 41,28% din Banca Carpatica. Pierderea netă raportată de Banca Carpatica în prima jumătate a anului 2015 (S1 2015) a fost de 15 milioane de lei, comparativ cu pierderea de 0,35 milioane de lei raportată la aceeaşi perioadă din 2014.

Indicii bursieri au înregistrat deprecieri, în perioada analizată, astfel că BET, indicele celor mai lichide zece companii, a scăzut cu 0,22%, raportat la euro, în timp ce indicele extins BET-XT s-a depreciat cu 0,26%.

BET-FI, indicele SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a scăzut cu 0,64%.

În cadrul BET, cel mai mult au crescut acţiunile Nuclearelectrica (+0,57%), în timp ce titlurile Romcarbon Buzău au avut cea mai mare apreciere din BET-XT (+6,56%).

Acţiunile SIF Transilvania au înregistrat cel mai mare avans din BET-FI, de 1,97%.

Pe segmentul fondurilor de investiţii, titlurile BT Index Austria au reprezentat cel mai bun plasament, cu o apreciere de 1,19%, raportată la euro. Topul fondurilor a fost completat de două fonduri administrate de BRD, respectiv BRD Obligaţiuni (+0,25%) şi BRD Simfonia (+0,24%).

În intervalul 28 septembrie - 5 octombrie, leul s-a depreciat cu 0,15% faţă de euro, în timp ce cotaţia aurului a scăzut cu 1,14%, la cursul BNR.

Tradiţionaliştii, care ar fi preferat să îşi ţină banii la bancă, în perioada analizată, ar fi obţinut cele mai bune rezultate la Millenium Bank, atât pentru sumele în lei, cât şi pentru cele în euro.

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor.

Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb