CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 29 IUNIE-6 IULIE BET-FI, apreciere de 2,29%

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 10 iulie 2017

BET-FI, apreciere de 2,29%

Marius Pandele, "Prime Transaction": "Performanţa indicilor BET şi BET-XT, afectată de trecerea datei ex-dividend pentru Romgaz"

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a crescut cu 2,29% în perioada 29 iunie-6 iulie, reprezentând coşul de acţiuni cu cea mai mare rentabilitate de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), dintre cei analizaţi, în perioada de timp menţionată.

Domnul Marius Pandele, analist financiar în cadrul firmei de brokeraj "Prime Transaction", vede acest fapt ca fiind, mai degrabă, o consecinţă a evoluţiei mai slabe a celorlalţi indici analizaţi, ce au fost afectaţi de coreţia suferită de preţul acţiunii Romgaz (SNG) la data ex-dividend (data ex-dividend este prima zi după care cei care vor cumpăra acţiuni nu vor mai beneficia de dividende, preţul acţiunii având tendinţa să scadă cu o valoare apropiată de cea a dividendului).

Domnul Pandele ne-a precizat: "În opinia mea, un motiv pentru care performanţele indicelui BET-FI sunt mai bune decât cele ale indicilor BET şi BET-XT este dat de trecerea datei de înregistrare pentru dividende la Romgaz, pe 4 iulie. Randamentul dividendului a fost ridicat, astfel încât şi ajustarea preţului a fost pe măsură. Acest lucru se vede cel mai bine din evoluţia indicelui BET-TR, care a crescut cu 4,17%, între închiderea din 29 iunie şi cea din 6 iulie, comparativ cu 2,8% pentru indicele BET şi 3,1% pentru BET-FI, în aceeaşi perioadă".

Din punct de vedere tehnic, în intervalul de timp analizat, cotaţia BET-FI a format un suport în zona 32.270-32.300 de puncte, interval ce a funcţionat ca o rezistenţă puternică în prima parte a anului 2017 (suportul reprezintă un nivel sau o zonă de preţ ce funcţionează ca o potenţială barieră împotriva scăderii cotaţiei, în timp ce rezistenţa funcţionează ca o barieră împotriva creşterii acesteia).

În prezent, cea mai importantă rezistenţă a indicelui se găseşte în zona 33.600-33.700 de puncte.

Din cadrul indicelui societăţilor de investiţii financiare, cea mai bună evoluţie au avut-o acţiunile Fondul Proprietatea (FP), al căror preţ a crescut cu 3,23%, în perioada menţionată, raportat la moneda euro.

Pe data de 6 iulie, cotaţia titlurilor FP a scăzut cu 0,46%, în contextul în care s-au transferat 9,61 milioane de titluri, peste media celor 20 de zile anterioare de 5,85 milioane de unităţi.

Ponderea titlurilor FP în indicele BET-FI, este de 29,86%.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece societăţi listate la BVB a crescut, în perioada 29 iunie-6 iulie, cu 2,03%, raportat la moneda euro.

Cel mai bun randament din cadrul indicelui reprezentativ al pieţei locale de acţiuni a fost înregistrat, în intervalul de timp menţionat, de acţiunile Conpet (COTE), care s-au apreciat cu 14,54%.

În această perioadă, cea mai mare creştere a preţului COTE, de 9,05%, a fost înregistrată pe data de 5 iulie, în contextul unui rulaj de 13.578 de titluri, superior mediei celor 20 de zile anterioare de aproape 9.000 de unităţi.

Pe data de 6 iulie, preţul acţiunilor companiei a scăzut cu 0,47%, pe fondul unui rulaj de 10.275 de titluri.

Ponderea titlurilor COTE în indicele BET este de 1,29%.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii de la BVB, s-a apreciat cu 1,88%, în perioada 29 iunie-6 iulie, raportat la moneda euro.

Din cadrul acestuia, cea mai bună evoluţie, în intervalul de timp analizat, au avut-o acţiunile TRP (Teraplast).

Ponderea companiei în indicele BET-XT este de 0,54%.

Topul celor mai rentabile acţiuni de la BVB este condus, în perioada 29 iunie-6 iulie, de acţiunile Teraplast (TRP), care s-au apreciat, în intervalul de timp analizat, cu 15,09%, raportat la moneda euro.

Conform unui comunicat remis bursei pe data de 6 iulie, compania anunţa că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a emis Certificatul de Înregistrare a Valorilor Mobiliare aferent majorării capitalului social, cu 29,04 milioane lei, prin emisiunea a 290,4 milioane acţiuni noi, cu valoarea nominală de 0,1 lei/acţiune, ce urmează a fi distribuite gratuit tuturor acţionarilor societăţii înscrişi în Registrul Acţionarilor la data de înregistare de 18 iulie.

În aceeaşi zi, preţul acţiunilor TRP s-a apreciat cu 4,71%, pe fondul unui rulaj de 274.731 de titluri, peste media celor 20 de zile anterioare, de 198.879 de unităţi.

Locul al doilea în topul randamentelor a revenit acţiunilor COTE, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Cemacon (CEON), ce s-au apreciat cu 12,46%.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în perioada 28 iunie-5 iulie, este condus de titlurile FDI Audas Piscador, cu o apreciere de 1,65%.

Pe locul al doilea, în acest top, s-a situat BT Index Austria ATX, ce a înregistrat o creştere de 1,37%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile FDI iFond Acţiuni, care s-au apreciat cu 1,36%.

Cel mai bun randament la depozite bancare, în intervalul 29 iunie-6 iulie, a fost pentru cele în euro, de 0,02%, la Bancpost.

Depozitele în lei au avut un randament negativ, de 0,76%.

Cotaţia aurului s-a depreciat cu 1,35%, iar moneda naţională a scăzut cu 0,8% faţă de euro, în intervalul de timp menţionat.

Cotaţia monedei digitale Bitcoin a crescut cu 3,22%, în perioada 29 iunie-6 iulie.

Vineri, în jurul orei 14:20, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 2.255 de euro (aproximativ 10.344 lei, la cursul de schimb de vineri, de 4,587 lei, pentru un euro), potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume).

Conform site-ului "coinmarketcap.com", vineri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a criptomonedei era de aproximativ 36,92 miliarde de euro.

Precizare:

Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb