CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 29 MARTIE - 5 APRILIE Podiumul creşterilor bursei locale, ocupat de acţiuni cu lichiditate slabă

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 9 aprilie 2019

Podiumul creşterilor bursei locale, ocupat de acţiuni cu lichiditate slabă

În condiţiile în care rulajul consemnat în ultima perioadă la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) s-a situat, preponderent, sub valoarea medie a acestui an, topul celor mai rentabile titluri ale bursei locale este ocupat, în intervalul 29 martie - 5 aprilie, de emitenţi cu o lichiditate redusă, în comparaţie cu societăţile importante listate pe piaţa locală, element care favorizează oscilaţii mari ale preţului.

Astfel, clasamentul rentabilităţilor de la BVB este condus de titlurile Zentiva (SCD), ce au marcat un salt de 24,43%, în raport cu moneda euro.

În cele şase şedinţe de tranzacţionare cuprinse în intervalul menţionat, acţiunile producătorului de medicamente s-au tranzacţionat exclusiv în creştere, cotaţia SCD fluctuând între o apreciere de 14,88%, apărută în data de 2 aprilie, când au fost transferate 1.329 de acţiuni, sub media ultimei luni de tranzacţionare, situată la 2.104 de unităţi, şi o altă apreciere, de 2,5%, înregistrată în şedinţa din 1 aprilie, singura zi bursieră din intervalul analizat în care rulajul a urcat peste media ultimelor 20 de şedinţe, la 9.403 de titluri.

În şedinţa din 27 martie, Zentiva a anunţat printr-un comunicat remis BVB că a încheiat cu filiala din Cehia un contract pe perioadă nedeterminată privind acordarea unei licenţe "neexclusive şi netransferabile, aplicabilă global", în legătură cu anumite drepturi de proprietatea intelectuală ale Zentiva Bucureşti, precum şi pentru furnizarea de către SCD a unor produse farmaceutice. Cu această ocazie, emitentul a mai notat că are de încasat de la societatea afiliată din Cehia creanţe în valoare de 75,43 milioane de lei, în timp ce creanţele de plătit faţă de filiala respectivă se ridică la 16,16 milioane de lei.

Totodată, în data de 7 martie 2019, acţionarii Zentiva au aprobat un contract în valoare de 46,14 milioane de lei, reprezentând peste 10% din cifra de afaceri a producătorului de medicamente, acesta incluzând atât relaţiile comerciale încheiate anterior de către Sanofi, fostul proprietar, cât şi registrele şi evidenţele aferente activităţii de distribuţie.

În 2018, compania a obţinut un profit net de 247,83 milioane de lei, de aproape trei ori mai mare decât cel realizat în 2017, de 86,3 milioane de lei.

Valoarea totală a transferurilor cu acţiunile SCD, în intervalul 29 martie - 5 aprilie, a fost de numai 54.522,69 lei, în contextul în care capitalizarea companiei la BVB este de circa 2,06 miliarde de lei.

Pe locul al doilea în clasamentul randamentelor de la bursa noastră se găsesc titlurile Casa de Bucovina - Club de Munte (BCM), a căror creştere a fost de 9,23%, în perioada menţionată.

Cotaţia companiei a fost tranzacţionată în doar patru şedinţe de tranzacţionare, preţul titlului BCM fluctuând între o scădere 2,21%, în data de 29 martie, când au fost transferate 38.822 de unităţi ale emitentului, şi o creştere de 5,26%, pe fondul unui rulaj de 42.000 de titluri.

Valoarea totală a transferurilor cu titlurile BCM, în intervalul avut în vedere, a fost de 18.297,16 lei.

Compania deţinută de SIF Muntenia (SIF4) în proporţie de 66,87% a raportat un profit net de doar 0,059 milioane de lei la finalul lui 2018, mult sub profitul net înregistrat în 2017, de 0,67 milioane de lei.

Capitalizarea emitentului la BVB este de 12,38 milioane de lei.

Podiumul rentabilităţilor de la bursa noastră este completat de acţiunile Altur (ALT), care s-au apreciat cu 6,15%, în raport cu moneda euro.

În cele cinci zile bursiere în care s-au înregistrat tranzacţii cu titlurile emitentului, din perioada 29 martie - 5 aprilie, cotaţia ALT a oscilat între o creştere de 5,88%, avută în data de 1 aprilie, când transferurile cu unităţile Altur au fost în cuantum de 498.054, respectiv o scădere de 5,26%, apărută în şedinţa din 4 aprilie, pe fondul unui rulaj de doar 714 acţiuni.

Valoarea înregistrată cu tranzacţiile acţiunilor ALT în perioada menţionată a fost de 24.392,03 lei.

La finele anului anterior, emitentul a înregistrat o pierdere netă de 0,83 milioane de lei în comparaţie cu un profit net de 0,24 milioane de lei raportat la finalul anului 2017.

Altur are o capitalizare de piaţă la BVB de circa 29,67 milioane de lei.

Spre deosebire de sumele transferate în perioada 29 martie - 4 aprilie cu acţiunile celor trei emitenţi, valoarea înregistrată cu tranzacţiile titlurilor Banca Transilvania (TLV), care reprezintă cel mai rentabil emitent din BET, cu un avans de 3,36%, în raport cu moneda euro, a fost, doar în data de 2 aprilie, de 3.441.191 de lei, peste cea consemnată cu acţiunile SCD, BCM şi ALT, în întreaga perioadă avută în vedere, de 97.221,88 lei.

În comparaţie cu oscilaţiile înregistrate de preţul titlurilor ce compun topul rentabilităţilor bursei, cotaţia TLV a avut variaţii relativ mai mici, în intervalul avut în vedere, acestea situându-se între o depreciere de 1,66%, consemnată pe data de 29 martie, şi un avans de 1,17%, apărut pe 5 aprilie.

Valoarea de piaţă a băncii la BVB este de circa 10,44 miliarde de lei.

Indicele BET, care include cele mai lichide şaisprezece acţiuni de la bursa noastră, a înregistrat, în perioada 29 martie - 5 aprilie, un avans de 2,21%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a avut cea mai redusă creştere din rândul celor trei indici analizaţi, de 1,17% în raport cu moneda euro, în timp ce BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de companii de pe piaţa locală, s-a apreciat cu 1,98%.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost bifată de titlurile SIF Banat - Crişana (SIF1), a căror cotaţie s-a apreciat cu 2,13%, în perioada menţionată.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 28 martie - 4 aprilie, este condus de titlurile BT Index Austria ATX, care au raportat o creştere de 3,08%, în raport cu moneda euro.

Pe locul al doilea în acest clasament se află OTP Expert, cu un avans de 1,9%, în timp ce titlurile BRD Index, care s-au apreciat cu 1,44%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a raportat o depreciere de 0,2%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat, în intervalul 29 martie - 5 aprilie, cu 0,25%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,28%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 23,15%, în intervalul analizat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 17:20, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 5.200 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 91,66 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb