Înregistrând o creştere de 3,56%, faţă de moneda euro, acţiunile Impact Developer & Contractor (IMP) au urcat pe locul al treilea în topul celor mai rentabili emitenţi de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada menţionată.
În intervalul 3 - 7 decembrie, dezvoltatorul imobiliar şi-a răscumpărat un număr de 177.927 de acţiuni, la preţuri cuprinse între 0,951534 lei/unitate şi 0,97946 lei/unitate. De asemenea, în perioada 26 - 29 noiembrie, IMP a mai realizat operaţiuni de achiziţii pentru 141.988 de titluri proprii, în intervalul de preţ de 0,934 le/acţiune şi 0,945948 de lei/acţiune.
În acest context, pentru cele şase şedinţe de tranzacţionare cuprinse în intervalul 29 noiembrie - 7 decembrie, cotaţia emitentului a înregistrat numai creşteri, cea mai mare dintre acestea fiind de 3,04%, apreciere înregistrată în data de 29 noiembrie, pe fondul unui rulaj de 45.818 acţiuni, din care 35.588 de unităţi reprezintă titluri răscumpărate.
Un alt avans important, de 1,04%, a apărut în şedinţa din 5 decembrie, pe fondul unui volum tranzacţionat de 37.809 de titluri, din care 35.267 de acţiuni reprezintă răscumpărări.
Achiziţiile fac parte din programul aprobat de către acţionarii IMP în data de 15 iunie 2017, privind răscumpărarea de către societate a cel mult şapte milioane de acţiuni, reprezentând maximum 2,52% din capitalul social, la preţul minim de 0,6 lei/acţiune şi un preţ maxim egal cu valoarea cea mai mică dintre (a) 1,5 lei şi (b) valoarea cea mai mare dintre preţul ultimei tranzacţii independente şi preţul cel mai ridicat din momentul respectiv al ofertei de achiziţionare.
Acţiunile răscumpărate vor fi folosite parţial pentru alocarea către angajaţi şi/sau administratori şi/sau directori şi parţial în scopul anulării lor şi reducerii corespunzătoare a capitalului social.
Pentru primele nouă luni ale acestui an, dezvoltatorul imobiliar a raportat un profit net de 1,58 milioane de lei, mai mic cu 92,3% faţă de cel realizat în aceeaşi perioadă din 2017, de 13,47 milioane de lei, în contextul scăderii veniturilor operaţionale cu 34,4%, de la 93,77 milioane de lei pentru finalul lunii septembrie 2017, la 61,7 milioane de lei pentru finalul lunii septembrie 2018.
Compania este controlată de omul de afaceri Gheorghe Iaciu, care deţine 53,98% din capitalul social al dezvoltatorului imobiliar.
La preţul de închidere al titlurilor IMP din data de 7 decembrie, de 0,976 lei/acţiune, valoarea de piaţă a companiei la BVB este de 271,19 milioane de lei.
Pe prima poziţie în clasamentul rentabilităţilor de la BVB, în perioada 29 noiembrie - 7 decembrie, s-au clasat acţiunile Ves (VESY), care au înregistrat o creştere de 19,56%, în raport cu moneda euro, în timp ce pe locul al doilea al acestui top au urcat titlurile Aageş (AAG), care au raportat un avans de 3,8%.
De menţionat că cele două societăţi au o lichiditate şi capitalizare reduse, elemente care favorizează oscilaţii mari ale preţului.
Indicele BET, care include cele mai lichide cincisprezece titluri de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a consemnat un avans de 0,4%, faţă de moneda unică europeană, în intervalul 29 noiembrie - 7 decembrie, în timp ce indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de acţiuni, s-a apreciat cu 0,16%, în aceeaşi perioadă.
Din cadrul acestor două coşuri de acţiuni, cea mai bună evoluţie a fost bifată de titlurile Banca Transilvania (TLV), cel mai lichid emitent de la bursa locală, companie ale cărei acţiuni au crescut cu 3,15%, în raport cu moneda unică.
Ponderea titlurilor instituţiei bancare în indicii BET şi BET-XT este de 20,04%, respectiv 15,25%.
Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri, plus Fondul Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,2%, în intervalul 29 noiembrie - 7 decembrie, titlurile SIF Transilvania (SIF3), care au urcat cu 2,13%, având cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui financiar.
Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 29 noiembrie - 6 decembrie, este condus de titlurile Certinvest BET Index, care au urcat cu 0,69%.
Pe locul al doilea în acest clasament se află Raiffeisen RON Flexi, cu o creştere de 0,27%, în timp ce titlurile BT Obligaţiuni, care s-au apreciat cu 0,24%, completează podiumul fondurilor de investiţii.
Cotaţia aurului a urcat cu 1,14%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a apreciat cu 0,17%, în intervalul 29 noiembrie - 7 decembrie.
Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,21%.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a suferit o retragere de 17,92%, în intervalul menţionat.
Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 17:20, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 3,414 de dolari.
Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de aproape 61,13 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".
• Precizări:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.