CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 3 - 10 IUNIE Impact urcă pe poziţia secundă în topul randamentelor

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 12 iunie 2019

Impact urcă pe poziţia secundă în topul randamentelor

Cu un salt al cotaţiei de 9,49%, în raport cu moneda euro, în intervalul 3 - 10 iunie, titlurile Impact Developer & Contractor (IMP) au urcat pe poziţia secundă în topul celor mai rentabile acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada menţionată.

Este o evoluţie ce apare în contextul în care, în timpul şedinţei de tranzacţionare din 5 iunie, dezvoltatorul imobiliar a anunţat că va derula, în perioada 10 - 24 iunie, o ofertă publică de cumpărare pentru 3,049 milioane de acţiuni IMP, reprezentând 1,0976% din societate, prospectul operaţiunii de piaţă fiind aprobat de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), iar preţul de achiziţie fiind de 1,15 lei/titlu, peste preţul pieţei din şedinţa din 4 iunie, de 1,05 lei/acţiune.

Pe acest fond, în perioada 3 - 10 iunie, cotaţia emitentului s-a tranzacţionat în creştere în patru dintre cele şase şedinţe de tranzacţionare, fluctuând între o scădere de 4,21%, suferită în data de 3 iunie, în contextul unui rulaj de 16.092 de acţiuni, peste media celor 20 de zile anterior, situată la 10.852 de titluri, şi o creştere de 3,81%, afişată la finalul şedinţei din 5 iunie, în care volumul tranzacţionat cu IMP a urcat la 553.141 de unităţi, cel mai mare din ultimele 24 de luni.

Totodată, în şedinţele din 6 şi 7 iunie, volumele tranzacţionate s-au menţinut ridicate în comparaţie cu cele obişnuite pentru acest emitent, coborând totuşi de la maximul din ziua anunţului ofertei la 225.000 de acţiuni, respectiv 150.458 de titluri IMP.

După primele trei luni ale anului, compania a obţinut, la nivel individual, un profit net de 12,829 milioane de lei, faţă de o pierdere minoră înregistrată în aceeaşi perioadă a anului anterior. Veniturile din vânzări au fost în sumă de 50 milioane de lei, mai mult decât triple faţă de cele din primul trimestru al anului trecut, susţinute atât de creşterea vânzărilor de apartamente din proiectul Greenfield Băneasa Residence, cât şi de creşterea preţului mediu de vânzare al apartamentelor.

Acţionarul majoritar al Impact Developer & Contractor este Gheorghe Iaciu, cu o deţinere de 56,05% din companie, în timp ce Adrian Andrici are 15,24% din capitalul dezvoltatorului imobiliar.

Valoarea de piaţă a emitentului la BVB este de 308,43 milioane de lei.

Pe prima poziţie în clasamentul rentabilităţilor de la BVB, în intervalul 3 - 10 iunie, s-au clasat acţiunile Oil Terminal (OIL), care au înregistrat o creştere de 20,09%, în raport cu moneda euro, în timp ce pe locul al treilea al acestui top au urcat titlurile Digi Communications (DIGI), care au raportat un avans de 2,5%.

Indicele BET, care include cele mai lichide şaisprezece titluri de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a consemnat o apreciere de 0,58%, faţă de moneda unică europeană, în intervalul 3 - 10 iunie, în timp ce indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de acţiuni, s-a apreciat cu 0,72%, în aceeaşi perioadă.

Din cadrul acestor două coşuri de acţiuni, cea mai bună evoluţie a fost bifată de titlurile DIGI, ce au fost sus­ţinute, într-o anumită măsură, de operaţiunile de răscumpărare derulate de emitent în perioada 3 - 7 iunie.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri, plus Fondul Proprietatea (FP), este singurul coş de acţiuni ce a marcat o scădere, de 1,69%, în intervalul 3 - 10 iunie, în contextul în care vineri, 7 iunie, a fost consemnată corecţia ex-dividend de 6,36% a acţiunilor FP. Titlurile FP au cea mai mare pondere în cadrul BET-FI, de 32,25%.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5), care au urcat cu 3,02%, afişează cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui financiar, în perioada analizată.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 31 mai - 7 iunie, este condus de titlurile Certinvest BET Index, care au urcat cu 4,89%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află BT Index Romania ROTX, cu o creştere de 4,39%, în timp ce titlurile ETF - BET Tradeville, care s-au apreciat cu 4,12%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a coborât cu 0,1%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a apreciat cu 0,57%, în intervalul 3 - 10 iunie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,6%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a marcat o retragere de 1,13%, în intervalul menţionat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 12:00, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 7.960 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de aproape 141,47 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb