CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 3-10 MARTIE Fondul FDI Audas Piscator a bătut randamentele oferite la bursă

A.A.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 12 martie 2015

Fondul FDI Audas Piscator a bătut randamentele oferite la bursă

Laurenţiu Roşoiu, SAI Star Asset Management: "Nu se poate vorbi de o «cerere» pentru fondurile de investiţii"

Fondul FDI Audas Piscator a oferit un randament de 13,65%, raportat la moneda euro, în perioada 3-10 martie 2015, repezentând un plasament mai bun decât orice acţiune de la Bursa de Valori Bucureşti.

FDI Audas Piscator este un fond cu o politică de investiţii diversificată şi cu un grad de risc ridicat, administrat de SAI Atlas Asset Management.

Oficialii companiei au pus aprecierea titlurilor de fond din ultima perioadă pe seama expunerii pe instrumente financiare (acţiuni româneşti, eurobonduri româneşti şi instrumente financiare derivate pe cursul de schimb, pe valute G7) care au avut o evoluţie pozitivă în contextul poziţionării pentru politica de quantitative easing (n.r. relaxare cantitativă) implementată de Banca Centrală Europeană începând cu această lună.

Investiţiile FDI Audas Piscator sunt realizate în principal în acţiuni tranzacţionate pe Bursa de Valori Bucureşti, precum şi pe alte pieţe reglementate din România sau state membre (maxim 70% din activ), dar şi în titluri de stat (maxim 70% din activ), depozite bancare (maxim 100% din activ) sau obligaţiuni municipale şi corporatiste (maxim 50% din activ), potrivit informaţiilor de pe site-ul administratorului.

Locul secund în clasamentul fondurilor a fost ocupat de BT Index Austria ATX, cu o creştere de 2,05%, raportată la euro, în perioada analizată, fondul "Active Dinamic" afişând o apreciere de 1,69%.

BT Index Austria ATX este un fond de investiţii cu plasamente în instrumente financiare cu venit fix şi acţiuni cotate. La finalul lunii trecute, acţiunile "Erste Bank" reprezentau 17,323% din activele fondului, administrat de BT Asset Management, potrivit site-ului companiei.

Pe piaţa noastră, fondurile de instrumente cu venit fix sunt, însă, preferatele investitorilor.

Activele nete ale fondurilor locale de investiţii au crescut cu 2,6%, în luna februarie, depăşind valoarea de 4,3 miliarde de euro, potrivit raportului transmis de Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF), iar o cotă de 44,9% era reprezentantă de fondurile de obligaţiuni.

Totodată fondurile de acţiuni, cu gradul cel mai mare de risc, aveau o pondere de numai 1,1% în totalul activelor de la finalul lui februarie, în timp ce categoria "alte fonduri", care include entităţi cu investiţii şi pe piaţa de capital, avea o cotă de 41,4%.

Laurentiu Roşoiu, Director Ajunct SAI Star Asset Management, consideră că nu se poate vorbi de o "cerere" pentru fondurile de investiţii.

"Populaţia, în general, nu are nici resurse financiare şi nici o cultură economică/financiară de natură a da naştere şi/sau a întreţine o «cerere» - în adevăratul sens al cuvântului", ne-a spus domnia sa, adăugând: "Evoluţiile actuale ale industriei sunt rezultatele eforturilor de vânzare făcute de unii dintre jucătorii din piaţa de profil, eforturi care au, în marea lor majoritate ca obiectiv şi/sau rezultat mutarea unor sume de bani, concomitent cu aducerea totală/parţial a unor clienţi, din bănci în fonduri de investiţii.

Vorbim aşadar de un demers susţinut de educare financiară a unei părţi din populaţia care dispune şi de o oarecare resursă financiară, combinat cu un proces de vânzare, ca elemente ce au susţinut creşterea industriei până acum.

Naşterea unei «cereri adevărate» nu poate avea loc decât odată cu majorarea veniturilor disponibile ale populaţiei, concomitent cu o creştere a gradului de cultură economico-financiară în rândul populaţiei obişnuite".

Laurenţiu Roşoiu apreciază că "cererea" este în curs de formare, pentru că, în ultimii ani, este evident că tot mai mulţi investitori nu doar că au luat contact cu industria investind, dar au şi fost tot mai expuşi la informaţii de profil.

"Aceşti investitori sunt la rândul lor diseminatori de informaţie în mediul în care îşi desfăşoară activitatea", adaugă domnul Roşoiu, precizând: "Este însă evident ca stimulentele pe care cadrul legislativ le poate oferi (reducerea impozitelor pe câştigurile din plasamentele în fonduri, deductibilitatea unor investiţii în fondurile de ensii/asigurări, etc), suprapuse peste eventuale programe naţionale de educare, care să creeze baza pe care industria de profil să continue procesul de educaţie financiară pe care-l derulează deja, ar putea grăbi naşterea acelei «cereri» de care ar fi nevoie!"

Plus de 10,52%, pentru "Electroputere" Craiova

Pe piaţa de capital, cel mai bun randament ar fi fost acordat, în perioada 3-10 martie, de acţiunile "Electroputere" Craiova (EPT), care s-au apreciat cu 10,52% faţă de euro.

Producătorul de motoare şi generatoare electrice Electroputere (EPT) şi-a redus anul trecut pierderile cu 62%, de la 67 de milioane de lei în 2013 la 25,57 milioane de lei (5,76 milioane de euro), după creşterea veniturilor şi declinul cheltuielilor administrative.

Per ansamblu, piaţa bursieră a cunoscut un declin, în perioada menţionată.

BET-FI, indicele celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 0,29%, în timp ce indicele extins BET-XT a scăzut cu 1,12%, raportat la euro. BET, indicele celor mai lichide zece acţiuni, a coborât cu 1,37%.

Brokerii se aşteaptă la o revigorare a pieţei, în contextul anunţării propunerilor de dividende şi aprobării acestora.

Cotaţia aurului a scăzut cu 0,17% raportat la euro, în perioada 3-10 martie, timp în care moneda naţională s-a apreciat cu 0,26% faţă de moneda europeană.

Cea mai bună dobândă bancară în aceeaşi perioadă a fost înregistrată la Millennium Bank, un depozit în lei la această instituţie înregistrând o creştere de 0,31% faţă de euro, iar unul în euro având un câştig de 0,03%. La începutul anului, Millennium Bank a fost achiziţionată de OTP Bank.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb