CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 3 - 10 SEPTEMBRIE THR Marea Neagră - liderul randamentelor de la BVB

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 12 septembrie 2019

THR Marea Neagră - liderul randamentelor de la BVB

Titlurile companiei Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră (EFO) au săltat cu 7,59%, în raport cu moneda euro, în ultima săptămână de tranzacţionare (interval 3 - 10 septembrie), fiind astfel performerul emitenţilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), clasându-se pe prima poziţie în topul randamentelor în perioada avută în vedere.

Evoluţia se datorează unei aprecieri de 4,72%, apărută în data de 10 septembrie, ultima zi a intervalului analizat, în condiţiile în care emitentul a anunţat înaintea începerii şedinţei de tranzacţionare din această zi că doreşte demararea unui program de răscumpărare pentru cel mult 5,789 milioane de acţiuni proprii. Creşterea cotaţiei de marţi a avut loc pe fondul unui rulaj de 825.002 de acţiuni, cu mult peste media ultimei luni de tranzacţionare, de 162.642 de unităţi.

Dimensiunea programului este echivalentul a maximum 1% din capitalul social al emitentului, acţiunile răscumpărate urmând a fi distribuite cu titlu gratuit membrilor Consiliului de Supraveghere, membrilor Directoratului şi angajaţilor societăţii, pentru eficientizarea şi fidelizarea activităţii acestora, în cadrul unui program "Stock Option Plan". Acţionarii trebuie totuşi să-şi dea acordul prin vot în cadrul unei adunări generale convocate pentru data de 22 octombrie.

Plata acţiunilor răscumpărate urmează să se facă din rezervele disponibile (cu excepţia celor legale) înscrise în situaţiile financiare ale anului 2018, iar programul se va derula pe o perioadă de maximum 9 luni.

Pentru restul şedinţelor bursiere din perioada 3 - 10 septembrie, preţul acţiunii operatorului hotelier a oscilat între două scăderi de 0,93%, consemnate pe 5 şi 6 septembrie, în contextul unor rulaje reduse, respectiv o creştere de 2,86%, apărută în data de 4 septembrie, pe fondul unui volum de 224.766 de unităţi.

De menţionat şi faptul că, cu doar o zi înainte de anunţul emitentului privind operaţiunea de răscumpărare, pe 9 septembrie, a fost realizat un transfer negociat de tip "deal" prin care s-au schimbat 6 milioane de acţiuni EFO, circa 1,03% din capitalul THR Marea Neagră, cu doar puţin peste dimensiunea programului de buy-back al companiei.

După primele şase luni ale anului curent, emitentul a raportat o pierdere de 4,7 milioane de lei, mai mică decât cea de la jumătatea anului anterior, de 8,82 milioane de lei, rezultat apărut în condiţiile în care veniturile din exploatare au urcat cu circa 170%, la 13,3 milioane de lei, avans cu o dinamică mai accelerată decât cea a cheltuielilor de exploatare care au fost de 17,5 milioane de lei, mai mari cu 28,3%, pentru aceeaşi perioadă de raportare.

Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră este deţinută în proporţie de 77,71% de SIF Transilvania (SIF3) şi la preţul acţiunii de ieri, de la ora 15:50, ce era în scădere cu 1,8%, avea o capitalizare de 64,26 milioane de lei.

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece titluri de la bursa locală, cu excepţia SIF-urilor, a înregistrat o scădere de 0,27% în raport cu moneda euro, în intervalul 3 - 10 septembrie, în timp ce indicele BET-XT, care este compus din cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, a urcat cu 0,1%, pe fondul evoluţiei SIF-urilor din şedinţa de marţi.

Din cadrul ambelor coşuri de acţiuni, cea mai bună evoluţie a fost consemnată, în perioada analizată, de titlurile Bursa de Valori Bucureşti (BVB), care au urcat cu 4,66%, în raport cu moneda euro.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a avut o apreciere de 2,14%, în raport cu moneda euro, în condiţiile în care pe ordinea de zi a şedinţei plenului Senatului de marţi se regăsea un proiect de lege ce include şi eliminarea pragului de 5% la SIF-uri.

Acţiunile SIF Transilvania (SIF3) au fost cele mai rentabile titluri din cadrul indicelui financiar, înregistrând, în perioada avută în vedere, o creştere de 4,25%.

În topul rentabilităţilor de la BVB, după THR Marea Neagră, următoarele două poziţii sunt ocupate de titlurile BVB şi Erste Group Bank (EBS), aces-tea din urmă marcând un avans de 4,5%, în perioada 3 - 10 septembrie.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 2 - 9 septembrie, este condus de titlurile BT Index Austria ATX, care au urcat cu 1,48%, reflectând evoluţia pozitivă a titlurilor europene din ultima perioadă, apărută pe fondul aşteptărilor privind susţinerea economiei de către Banca Centrală Europeană şi aplanarea conflictului comercial dintre Statele Unite şi China.

Pe locul al doilea în acest clasament se află YOU Invest Active EUR, cu o creştere de 0,78%, în timp ce titlurile BT Euro Classic, care s-au apreciat cu 0,71%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a scăzut puternic, cu 3,39%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a coborât, în intervalul 3 - 10 septembrie, cu 0,1%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,07%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a coborât cu 5,71%, în intervalul 3 - 10 septembrie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 16:00, criptovaluta se tranzacţiona în scădere cu 1,6%, în jurul nivelului de 10.100 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 181,41 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb