CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 30 IULIE - 6 AUGUST Fondul Proprietatea urcă pe locul al treilea în topul randamentelor

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 8 august 2019

Fondul Proprietatea urcă pe locul al treilea în topul randamentelor

Sorin Mîndruţescu, preşedintele Comitetului Reprezentanţilor FP şi directorul general al Oracle România, vizat de o anchetă de corupţie

Înregistrând o creştere de 1,83%, în raport cu moneda euro, în intervalul 30 iulie - 6 august, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au urcat pe cea de-a treia poziţie în topul celor mai performante acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioa-da menţionată.

Este un parcurs ce apare în condiţiile în care emitentul derulează în prezent, până în data de 19 august, o ofertă publică de răs-cumpărare pentru 150 de milioane de acţiuni, reprezentând 1,65% din capitalul social, la preţul de 1,2100 lei/acţiune, cu 10,5% peste cel afişat la finalul şedinţei din 6 august.

Practic, în cele şase şedinţe de tranzacţionare cuprinse în intervalul 30 iulie - 6 august, cotaţia FP a oscilat între o creştere de 0,93%, apărută în data de 31 iulie, pe fondul unui rulaj de 1 milion de unităţi, cel mai mic din perioada analizată, şi o scădere de 0,91%, avută în şedinţa din 2 august, când volumul tranzacţionat cu titlurile Fondului a fost de 16,77 milioane de unităţi, mult peste media ultimei luni de tranzacţionare, situată la doar 3,17 milioane de acţiuni.

Totodată, în şedinţa de luni, 6 august, cotaţia emitentului a marcat un avans de 0,92%, creştere apărută pe fondul tranzacţionării unui număr de 51,93 milioane de acţiuni, cel mai mare rulaj înregistrat în acest an. De altfel, din cele 51,93 milioane de titluri tranzacţionate în prima şedinţă a acestei săptămânii, un singur ordin a asigurat, din rulajul total, transferul a 38,61 milioane de acţiuni.

În prezent, titlurile emitentului se află în apropierea maximului istoric, de 1,1 lei/acţiune, atins la începutul lunii iunie, în timp ce privit din perspectivă tehnică, preţul titlului FP se regăseşte pe o tendinţă ascendentă, pe graficul zilnic, atât pe termen scurt şi mediu, cât şi lung, cotaţia emitentului tranzacţionându-se peste mediile mobile simple (instrument de analiză tehnică folosit, îndeosebi, pentru identificarea tendinţei unui activ) de 20, 50 şi 200 de zile, relevante pentru aceste orizonturi de timp.

Pentru primul trimestru al acestui an, FP a raportat un profit net de 414,43 milioane de lei, cu 41,2% peste cel din aceeaşi perioadă a lui 2018, creştere susţinută îndeosebi de avansul de 19,4% din primul trimestru a titlurilor OMV Petrom (SNP), în condiţiile în care participaţia Fondului de 10% la grupul petrolier reprezintă a doua cea mai importantă deţinere din portofoliul emitentului.

La data de 28 iunie 2019, Valoarea Unitară a Activului Net al FP era de 1,5112 lei, care raportată la cotaţia emitentului de marţi, 6 august, oferă un discount de tranzacţionare de circa 27,5%, peste obiectivul de 15%, avut de administratorul Franklin Templeton.

Pe prima poziţie a topului randamentelor titlurilor tranzacţionate la bursa noastră, se situează acţiunile Electroargeş (ELGS), a căror cotaţie a urcat cu 8,01%, în perioada 30 iulie - 6 august, în timp ce locul al doilea al rentabilităţilor de la BVB este ocupat de acţiunile Patria Bank (PBK), cu o creştere de 2,46%, în contextul în care emitentul a anunţat recent că doreşte să emită cel mult 10.000 de obligaţiuni, cu o valoare nominală unitară de 500 de euro, pe care ulterior să le listeze la Bursa de Valori Bucureşti. Titlurile, cu o valoare nominală totală maximă de cinci milioane de euro, sunt negarantate, neconvertibile şi subordonate, au o scadenţă de opt ani şi oferă o dobândă de cel mult 6,5% pe an, ce va fi plătită semestrial.

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece companii listate la bursa noastră, cu excepţia SIF-urilor, a marcat un avans de 0,56%, în perioada 30 iulie - 6 august, în timp ce indicele BET-XT, ce înglobează cele mai tranzacţionate 25 de acţiuni de la BVB, a urcat cu 0,34%, în raport cu moneda euro.

În aceeaşi perioadă de raportare, indicele financiar BET-FI a urcat marginal, cu 0,03%.

Din cadrul celor trei coşuri de acţiuni analizate, cea mai bună evoluţie a fost bifată de titlurile FP.

Primul loc al clasamentului fondurilor de investiţii, în intervalul 30 iulie - 6 august, se află titlurile Fortuna Gold, cu o creştere de 0,76%, în timp ce pe locul al doilea se situea-ză fondul FDI Monolith, al cărui avans a fost de 0,68%. Poziţia a treia a topului fondurilor de investiţii este ocupată de unităţile fondului FDI Piscator Equity Plus, ale cărui unităţi au urcat cu 0,64%.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 1,9%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a scăzut uşor cu 0,02%, în intervalul 30 iulie - 6 august.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în intervalul precizat, în timp ce depozitele în lei au avut un randament identic.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 19,07%, în perioada analizată.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 17:45, criptovaluta se tranzacţiona în creştere cu 3,1%, depăşind pragul de 12.000 de dolari, în apropierea nivelului de 12.070 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 214,77 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

----------------------

NOTĂ:

Sorin Mîndruţescu, preşedintele Comitetului Reprezentanţilor FP şi directorul general al Oracle România, ar fi vizat de o anchetă DNA într-un caz de corupţie, potrivit site-ului g4media.ro. Potrivit sursei menţionate, ar fi vizate contracte acordate de companie în schimbul unei mite foarte mari. Au fost efectuate percheziţii la sediul multinaţionalei şi la domiciliul suspectului. Sorin Mîndruţescu a transmis, ieri, prin avocatul său, Alexandru Chiciu, următoarele precizări: "La acest moment nu pot face niciun comentariu întrucat nu cunosc ce acuzaţii formulează procurorii. Ceea ce pot spune este că am răspuns cu deschidere tuturor solicitarilor procurorilor si că voi adopta o astfel de conduită şi pe viitor. Desigur, prin avocatul meu, voi cere să aflu mai multe elemente din dosar, însă, fiind o procedură în curs, voi rămâ-ne rezervat cu declaraţiile, apreciind că ele trebuie făcute doar în cadru instituţional. Vă mulţumesc pentru înţelegere".

Membru în boardul FP încă din septembrie 2010 şi preşedinte al CR din aprilie 2012, Mîndruţescu a anunţat recent că nu va candida pentru un nou mandat la FP, Fondul susţinând că decizia este "rezultatul dorinţei sale de a respecta standardele de guvernanţă corporativă ale London Stock Exchange, unde Fondul Proprietatea este listat pe piaţa secundară din 2015, care prevăd că un membru al Consiliului unei societăţi listate la bursă nu poate fi considerat independent dacă a ocupat această funcţie pentru mai mult de nouă ani". Sorin Mîndruţescu este singurul român din boardul FP, în care vor fi aleşi doi membri din rândul a trei candidaţi în adunarea din 4 septembrie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb