Marcând un avans de 2,59%, în raport cu moneda euro, în intervalul 31 ianuarie - 7 februarie, titlurile Erste Group Bank (EBS) urcă pe primul loc al randamentelor Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în contexul în care, în această perioadă, doar două acţiuni listate pe piaţa principală a bursei au beneficiat de creşteri.
De altfel, în ultima lună (perioada 5 ianuarie - 7 februarie), cotaţia EBS a avut un avans de 8,78% (procentaj calculat pe baza preţurilor medii în raport cu moneda euro), peste cel înregistrat de acţiunile Banca Transilvania (TLV), care au urcat cu 4,23% şi BRD - Groupe Societe Generale (BRD), a cărei cotaţie a scăzut cu 2,49%, în aceeaşi perioadă.
George Brande, analist în cadrul Interfinbrok, ne-a transmis: "Erste Bank este o bancă importantă din zona euro şi profită de programul de stimulare monetară cantitativă al Băncii Centrale Europene (BCE). Astfel, în contextul scăderilor din ultima perioadă (n.r. a pieţelor) a performat mai bine decât marile bănci locale, Banca Transilvania şi BRD - Groupe Societe Generale, beneficiind şi de contextul actual, în care se estimează creşteri de dobândă ale Băncii Centrale Europene".
În intervalul avut în vedere, cotaţia EBS a oscilat între o creştere de 4,02%, pe data de 7 februarie, când au fost transferate 467 de acţiuni, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 400 de unităţi şi o scădere de 2,83%, apărută pe 2 februarie, în contextul unui volum de 53 de acţiuni.
În primele nouă luni ale anului 2017, Erste Group Bank a înregistrat un profit net de 987,6 milioane de euro, inferior celui obţinut în aceeaşi perioadă din 2016, când valoarea acestui indicator a fost de 1.179,2 milioane de euro.
Pe locul al doilea în acest clasament se găsesc acţiunile Conted (CNTE), al căror randament a fost de 0,09%, podiumul randamentelor de la bursa locală fiind completat de titlurile Electrica (EL), care au avut o pierdere de 0,24%, în raport cu moneda euro.
Toţi indicii bursei analizaţi au suferit scăderi ale cotaţiilor în perioada 31 ianuarie - 7 februarie, cea mai redusă fiind înregistrată de BET, al celor mai lichide treisprezece companii de la BVB cu excepţia SIF-urilor, care s-a depreciat, în perioada 31 ianuarie - 7 februarie, cu 4,16%, în raport cu moneda euro.
Niciun emitent ce intră în componenţa principalului coş de acţiuni al pieţei nu a marcat creştere în intervalul avut în vedere, cea mai mică scădere fiind consemnată de acţiunile EL.
Miercuri, 8 februarie, preţul acţiunilor companiei de energie creştea cu 0,68%, în contextul unui rulaj de 185.766 de titluri, peste media celor 20 de zile de circa 149.500 de unităţi.
Ponderea acţiunilor EL în indicele BET este de 4,89%.
Şi în cazul coşului de acţiuni extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la bursă, care a coborât cu 4,51%, în raport cu moneda euro, toate acţiunile componente au înregistrat scăderi, cea mai redusă coborâre fiind consemnată, de asemenea, de titlurile EL.
Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a coborât cu 5,13%, în intervalul 31 ianuarie - 7 februarie, în raport cu moneda euro.
Nici în acest caz nu au existat creşteri ale preţurilor acţiunilor emitenţilor ce intră în componenţa indicelui societăţilor de investiţii financiare, cea mai mică coborâre fiind marcată de acţiunile Fondul Proprietatea (FP), al căror declin a fost de 1,99%, în perioada menţionată.
Pe data de 7 februarie, cotaţia FP urca cu 0,22%, pe fondul unui rulaj de circa 2,61 milioane de acţiuni, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 5,1 milioane de titluri.
Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 30 ianuarie - 6 februarie, este condus de titlurile Certinvest Obligaţiuni şi Raiffeisen RON Flexi, ambele fonduri având o apreciere de 0,13%.
Pe următoarea treaptă a podiumului s-au situat titlurile FDI Carpatica Obligaţiuni, care au urcat cu 0,12%.
Cotaţia aurului s-a depreciat cu 0,29%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat cu 0,09%, în intervalul de timp precizat.
Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în intervalul 31 ianuarie - 7 februarie, în timp ce depozitele în lei au avut un randament de 0,13%.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 24,39%, în perioada 31 ianuarie - 7 februarie.
Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 13:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 8.500 de dolari.
Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de circa 143,5 de miliarde de dolari, potrivit site-ului coinmarketcap.com.
• Precizare:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.