CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 31 MAI - 7 IUNIE Salt de 5,22% pentru acţiunile Nuclearelectrica

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 11 iunie 2019

Salt de 5,22% pentru acţiunile Nuclearelectrica

Ieri a fost ultima zi în care s-au mai putut achiziţiona titluri SNN pentru a beneficia de dividendul cu un randament de circa 10%

Acţiunile Nuclearelectrica (SNN) s-au apreciat cu 5,22%, în raport cu moneda euro, în intervalul 31 mai - 7 iunie, ocupând poziţia a treia în clasamentul randamentelor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), într-o mişcare de continuare a trendinţei ascendente pe care cotaţia SNN a început să o descrie încă din perioada martie - aprilie a acestui an.

A fost o traiectorie imprimată îndeosebi de perspectiva privind distribuţia de dividende, cu toate că, pe parcurs, statul a respins cererea acţionarului Fondul Proprietatea (FP) ca Nuclearelectrica să acorde dividende suplimentare, iar apoi chiar compania a trasnsmis Ministerului Energiei că nu are bani pentru a distribui 35% din sumele repartizate la alte rezerve, conform art. 43 din OUG nr. 114/2018.

Pentru perioada 31 mai - 7 iunie, cotaţia acţiunilor SNN a oscilat între o scădere de 0,35%, apărută în data de 4 iunie, şi o creştere de 3,84%, consemnată două şedinţe mai târziu, evoluţie apărută în condiţiile în care ieri a fost ultima zi în care investiorii au putut cumpăra acţiuni ale companiei pentru a beneficia de dividendul de 1,2567 lei.

Raportat la ultima cotaţie a titlurilor SNN din data de 7 iunie, de 11,92 lei, randamentul brut al dividendului este de 10,5%, unul dintre cele mai ridicate de la BVB.

Ieri, la ora 13:00, acţiunile SNN se tranzacţionau la un maxim istoric de 12,04 lei după ce, recent, preţul titlului producătorului de energie nucleară a trecut peste pragul de 11,2 lei, cel la care s-a încheiat oferta pentru investitorii instituţionali în 2013.

Pentru primul trimestru al acestui an, compania a raportat un profit net de 219,28 milioane lei, în creştere cu 23,9% faţă de cel obţinut în aceeaşi perioadă a lui 2018, în condiţiile în care veniturile din exploatare au urcat 18,7%, până la 678 milioane de lei.

Statul Român, prin Ministerul Energiei, are o participaţie de 82,49% din capitalul producătorului de energie nucleară, a cărui capitalizare la BVB, ţinând cont de ultima cotaţie SNN din data de 7 iunie, este de 3,59 miliarde lei.

Pe prima poziţie în topul rentabilităţilor de la bursa bucureşteană se află acţiunile Digi Communications NV (DIGI), al căror preţ a urcat cu 10,04%, în perioda 31 mai - 7 iunie, locul al doilea fiind ocupat de titlurile Turbomecanica (TBM), ce s-au apreciat cu 8,72%, în intervalul avut în vedere.

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece acţiuni listate la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a avut un avans de 1,61%, în perioada 31 mai - 7 iunie, în timp ce indicele BET­-XT s-a apreciat cu 1,45%, în acelaşi interval de raportare. ­

Din cadrul ambelor coşuri de acţiuni, cea mai bună evoluţie a fost bifată de acţiunile DIGI, a căror pondere în principalul indice al pieţei este de 2,95%, iar în cel extins de 2,83%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea (FP), s-a depreciat cu 0,21%, în intervalul 31 mai - 7 aprilie.

Din componenţa sa, cea mai mare creştere a fost bifată de titlurile FP, a căror cotaţie a urcat cu 1,62%, în perioada menţionată.

Acţiunile Fondului au cea mai mare pondere în indicele financiar, respectiv 32,81%.

Pe prima poziţie în clasamentul fondurilor de investiţii, din perioada 30 mai - 6 iunie, se află titlurile ETF - BET Tradeville, ce au raportat o creştere de 6,16%.

Unităţile fondului de investiţii Certinvest BET Index au avut un plus de 4,76%, în timp ce titlurile Certinvest BET - FI Index s-au apreciat cu 4,48%.

Cotaţia aurului a crescut cu 1,71%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat cu 0,63%, în intervalul 31 mai - 7 iunie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în timp ce randamentul depozitelor în lei a fost de 0,66%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a coborât cu 7,9%, în intervalul 31 mai - 7 iunie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 13:00, criptovaluta se tranzacţiona la nivelul de 7.750 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 137,64 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

    Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb