Acţiunile "Zentiva" (SCD) au crescut cu 4,4%, în perioada 4-11 martie, raportat la moneda euro, reprezentând cel mai bun plasament din cadrul indicelui extins BET-XT, care a scăzut cu 1,75%.
"Managementul Zentiva a prezentat publicului un program multianual de dezvoltare, în special prin expansiunea exporturilor, care a început să-şi arate roadele", ne-a spus Ovidiu Dumitrescu, Director General Adjunct al "Tradeville".
Domnia sa adaugă că anul 2014 a fost unul excepţional pentru Zentiva, ceea ce probabil îi va permite acordarea unui dividend generos. "Luând în considerare posibilităţile de dezvoltare locale şi la export, gradul redus de îndatorare şi randamentul dividendului destul de ridicat, opinăm că titlurile SCD merită atenţia investitorilor dispuşi să îşi asume riscurile transparenţei şi free float-ului reduse", consideră oficialul "Tradeville", adăugând: "Cotaţiile SCD au crescut substanţial în ultimul an, motiv pentru care suntem de părere că trebuie ales cu atenţie momentul unei eventuale achiziţii. M-aş mira să vedem însă o lichiditate substanţial mărită având în vedere că actualii deţinători ai pachetului de control au tot interesul de a -şi păstra sau chiar creşte participaţia".
Producătorul farmaceutic Zentiva a înregistrat, anul trecut, un profit net de circa 61 milioane lei, cu 65% mai mare faţă de cel din 2013, iar cifra de afaceri netă a crescut, cu 36,3% în raport cu 2013, la 395,78 milioane lei.
Potrivit lui Christophe Gourlet, Preşedinte al Consiliului de Administraţie Zentiva, activitatea de export a companiei reprezintă 40% din totalul producţiei locale.
Potrivit celor mai recente raportări, grupul farmaceutic francez Sanofi-Aventis deţine direct şi indirect 73% dintre acţiunile Zentiva. Grupul ING controlează 5,29% din acţiunile SCD.
Cel mai bun plasament pe piaţa locală de capital a fost reprezentat, în perioada 4-11 martie, de titlurile "Electroputere", care s-au apreciat cu 10,01%, raportat la euro, însă evoluţia a avut în spate o lichiditate foarte redusă.
Similar, titlurile "Petrolexportimport" (PEI) şi "Ropharma" (RPH) au consemnat aprecieri de 5,97%, respectiv 5,66% faţă de euro.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, s-a depreciat cu 2,04%, în cadrul acestuia cea mai bună performanţă fiind afişată de acţiunile "Transgaz" (TGN).
Totodată, indicele BET-FI, care urmăreşte evoluţia SIF-urilor şi a Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,13%, în intervalul 4-11 martie, performerul în această categorie fiind SIF Transilvania, cu un plus de 1,38%.
Titlurile fondului FDI Audas Piscator au continuat să ofere cel mai bun randament dintre fondurile mutuale, cu o apreciere de 12,07, în perioada analizată, fiind urmate de "Active Dinamic" (+0,89%) şi "Simfonia1" (+0,57%).
Pe piaţa bancară, Millennium Bank, preluată recent de OTP Bank, ar fi adus cele mai bune dobânzi, atât la depozitele în euro, cât şi la cele în lei.
Cotaţia aurului a crescut cu 1,24% raportat la euro, în perioada 4-11 martie, timp în care moneda naţională s-a apreciat cu 0,22% faţă de moneda europeană.
• Precizare
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.
Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.
Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.