CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 4 - 11 MARTIE Şantierul Naval Orşova - liderul rentabilităţilor de la BVB

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 13 martie 2019

Şantierul Naval Orşova - liderul rentabilităţilor de la BVB

Conducerea companiei a propus acţionarilor distribuirea sub formă de dividende a aproape 90%, din profitul anului trecut

Intenţia conducerii Şantierul Naval Orşova (SNO) de a distribui suma de 2,51 milioane de lei sub formă de dividende, echivalentul a 88% din profitul net al anului trecut, de 2,85 milioane de lei, a propulsat acţiunile SNO pe prima treaptă a rentabilităţilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în intervalul 4 - 11 martie, în condiţiile în care, în ultima şedinţă de tranzacţionare inclusă în perioada avută în vedere, când compania a publicat propunerea de dividend, cotaţia SNO a urcat cu 7,84%, până la 2,74 lei, pe fondul unui volum de 2.746 de titluri, peste media ultimei luni de tranzacţionare, de circa 1.000 de acţiuni.

Valoarea unitară a dividendului pe care acţionarii companiei trebuie să-l voteze în adunarea din 17 aprilie este de 0,22 lei care, faţă de cotaţia SNO din data de 8 martie, de 2,54 lei, oferea investitorilor un randament brut de 8,66%.

Pentru restul perioadei avută în vedere, titlurile SNO s-au mai tranzacţionat doar în două şedinţe bursiere, respectiv cea din 8 martie, când preţul acţiunii a urcat cu 2,42%, în condiţiile unui rulaj de 1.200 de titluri şi cea din 4 martie, zi în care cotaţia SNO a coborât cu 6,77%, pe fondul unui volum de numai 10 unităţi.

De altfel, Şantierului Naval Orşova este o companie cu o capitalizare şi o lichiditate redusă, în comparaţie cu emitenţii importanţi de la BVB, ceea ce favorizează oscilaţiile mari de preţ.

Pentru anul 2018, veniturile operaţionale ale companiei s-au situat la 52,51 milioane de lei, cu 4,15% sub cele realizate în anul precedent, în timp ce cheltuielile operaţionale au scăzut cu 5,6%, la 49 milioane de lei, pentru aceeaşi perioadă de raportare.

Aproape 50% din capitalul societăţii este deţinut de SIF Transilvania (SIF3), în timp ce SIF Oltenia (SIF5) are o participaţie de 28%, SIF Muntenia (SIF4) deţine 13,17% din Şantierul Naval Orşova.

Valoarea de piaţă a companiei la Bursa de Valori Bucureşti este de circa 31,29 milioane de lei.

Pe poziţia a doua în topul celor mai mari aprecieri de la BVB, în intervalul 4 - 11 martie, se situează acţiunile Banca Transilvania (TLV), a căror cotaţie a urcat cu 4,97%, în raport cu moneda euro, podiumul rentabilităţilor bursei noastre fiind completat de titlurile Romcarbon (ROCE), ce au urcat cu 4,54%.

Indicele BET, ce include în structura sa cele mai lichide cincisprezece companii de la BVB, cu excepţia SIF­-urilor, a urcat cu 1,43%, în perioada 4 - 11 martie, în timp ce indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de titluri ale bursei noas­tre, s-a apreciat cu 1,32%.

Din cadrul ambelor coşuri de acţiuni, cea mai bună evoluţie au avut-o acţiunile TLV a căror pondere în principalul indice al pieţei este de 19,14%, în timp ce pentru indicele extins importanţa acţiunilor instituţiei de credit din Cluj este de 14,24%.

Indicele sectorului financiar BET-FI a urcat cu 1,32%, în perioada 4 - 11 martie, cel mai mare avans din cadrul său fiind avut de acţiunile SIF Moldova (SIF2), a căror cotaţie a crescut cu 4,42%, în intervalul menţionat.

Ponderea titlurilor societăţii de investiţii cu sediul în Bacău în indicele BET-FI este de 18,97%.

Clasamentul fondurilor de inves­tiţii, în intervalul 1 - 8 martie, este condus de titlurile FDI Audas Piscator, care au urcat cu 3,38%.

Pe următoarele două locuri în acest top se află unităţile de fond ale Certinvest BET Index, care s-au apreciat cu 1,98% şi ETF - BET Tradeville, a căror creştere a fost de 1,96%.

Cotaţia aurului a cunoscut o apreciere de 1,52%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a consemnat o scădere de 0,25%, în intervalul 4 - 11 martie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,22%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a cunoscut o creştere de 4,43%, în perioada 4 - 11 martie. 

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 11:30, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 3.910 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de aproape 68,66 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb