Intenţia conducerii Şantierul Naval Orşova (SNO) de a distribui suma de 2,51 milioane de lei sub formă de dividende, echivalentul a 88% din profitul net al anului trecut, de 2,85 milioane de lei, a propulsat acţiunile SNO pe prima treaptă a rentabilităţilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în intervalul 4 - 11 martie, în condiţiile în care, în ultima şedinţă de tranzacţionare inclusă în perioada avută în vedere, când compania a publicat propunerea de dividend, cotaţia SNO a urcat cu 7,84%, până la 2,74 lei, pe fondul unui volum de 2.746 de titluri, peste media ultimei luni de tranzacţionare, de circa 1.000 de acţiuni.
Valoarea unitară a dividendului pe care acţionarii companiei trebuie să-l voteze în adunarea din 17 aprilie este de 0,22 lei care, faţă de cotaţia SNO din data de 8 martie, de 2,54 lei, oferea investitorilor un randament brut de 8,66%.
Pentru restul perioadei avută în vedere, titlurile SNO s-au mai tranzacţionat doar în două şedinţe bursiere, respectiv cea din 8 martie, când preţul acţiunii a urcat cu 2,42%, în condiţiile unui rulaj de 1.200 de titluri şi cea din 4 martie, zi în care cotaţia SNO a coborât cu 6,77%, pe fondul unui volum de numai 10 unităţi.
De altfel, Şantierului Naval Orşova este o companie cu o capitalizare şi o lichiditate redusă, în comparaţie cu emitenţii importanţi de la BVB, ceea ce favorizează oscilaţiile mari de preţ.
Pentru anul 2018, veniturile operaţionale ale companiei s-au situat la 52,51 milioane de lei, cu 4,15% sub cele realizate în anul precedent, în timp ce cheltuielile operaţionale au scăzut cu 5,6%, la 49 milioane de lei, pentru aceeaşi perioadă de raportare.
Aproape 50% din capitalul societăţii este deţinut de SIF Transilvania (SIF3), în timp ce SIF Oltenia (SIF5) are o participaţie de 28%, SIF Muntenia (SIF4) deţine 13,17% din Şantierul Naval Orşova.
Valoarea de piaţă a companiei la Bursa de Valori Bucureşti este de circa 31,29 milioane de lei.
Pe poziţia a doua în topul celor mai mari aprecieri de la BVB, în intervalul 4 - 11 martie, se situează acţiunile Banca Transilvania (TLV), a căror cotaţie a urcat cu 4,97%, în raport cu moneda euro, podiumul rentabilităţilor bursei noastre fiind completat de titlurile Romcarbon (ROCE), ce au urcat cu 4,54%.
Indicele BET, ce include în structura sa cele mai lichide cincisprezece companii de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a urcat cu 1,43%, în perioada 4 - 11 martie, în timp ce indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de titluri ale bursei noastre, s-a apreciat cu 1,32%.
Din cadrul ambelor coşuri de acţiuni, cea mai bună evoluţie au avut-o acţiunile TLV a căror pondere în principalul indice al pieţei este de 19,14%, în timp ce pentru indicele extins importanţa acţiunilor instituţiei de credit din Cluj este de 14,24%.
Indicele sectorului financiar BET-FI a urcat cu 1,32%, în perioada 4 - 11 martie, cel mai mare avans din cadrul său fiind avut de acţiunile SIF Moldova (SIF2), a căror cotaţie a crescut cu 4,42%, în intervalul menţionat.
Ponderea titlurilor societăţii de investiţii cu sediul în Bacău în indicele BET-FI este de 18,97%.
Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 1 - 8 martie, este condus de titlurile FDI Audas Piscator, care au urcat cu 3,38%.
Pe următoarele două locuri în acest top se află unităţile de fond ale Certinvest BET Index, care s-au apreciat cu 1,98% şi ETF - BET Tradeville, a căror creştere a fost de 1,96%.
Cotaţia aurului a cunoscut o apreciere de 1,52%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a consemnat o scădere de 0,25%, în intervalul 4 - 11 martie.
Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,22%.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a cunoscut o creştere de 4,43%, în perioada 4 - 11 martie.
Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 11:30, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 3.910 de dolari.
Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de aproape 68,66 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".