CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 5 - 12 DECEMBRIE Creştere de 2,55% pentru Electromagnetica

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 14 decembrie 2018

Creştere de 2,55% pentru Electromagnetica

Marcând o apreciere de 2,55%, în raport cu moneda euro, în intervalul 5 - 12 decembrie, acţiunile Electromagnetica (ELMA) se situează pe poziţia a treia în topul rentabilităţilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada menţionată.

Este o performanţă care apare în contextul în care, pentru intervalul avut în vedere, cotaţiile majorităţii titlurilor listate la bursa din Bucureşti au suferit deprecieri, toţi cei trei indici analizaţi fiind în scădere, în perioada 5 - 12 decembrie.

Pentru acest interval, titlurile ELMA au înregistrat doar o singură apreciere, de 3,33%, în data de 12 decembrie 2018, pe fondul unui rulaj de aproape un milion de acţiuni, sub media celor 20 de zile anterioare, de 1,298 milioane de unităţi.

De altfel, în toate şedinţele bursiere din perioada 5 - 12 decembrie, volumul înregistrat de acţiunile ELMA s-a situat sub media ultimei luni de tranzacţionare, ceea ce arată interesul relativ redus al participanţilor pieţei pentru titlurile companiei.

Totuşi, trebuie menţionată că, de la începutul lunii noiembrie, odată cu publicarea rezultatelor financiare ale companiei pentru primele nouă luni ale anului, când compania a trecut pe profit, faţă de o pierdere consemantă în aceeaşi perioadă a anului trecut, rulajul înregistrat cu acţiunile companiei a crescut semnificativ, cu impact important asupra mediei volumului.

În data de 12 decembrie, compania a anunţat că a formulat recurs împotriva sentinţei pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti în dosarul privind suspendarea Deciziei Consiliului Concurenţei de sancţionare a Electromagnetica pentru presupuse fapte anticoncurenţiale, pronunţată în această vară, când instanţa a respins cererea de suspendare a companiei ca fiind neîntemeiată.

Electromagnetica a contestat la Curtea de Apel Bucureşti decizia Consiliului Concurenţei legată de sancţionarea companiei cu suma de 10,02 milioane de lei, reprezentând 4,23% din cifra de afaceri a anului 2016, pentru o presupusă încălcare a legii concurenţei privind comercializarea con­toarelor.

La începutul anului curent, Consiliul Concurenţei anunţa că a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 73,1 milioane lei (aproximativ 15,8 milioane euro) şase companii, printre care şi Electromagnetica, pentru încheierea a două înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa comercializării contoarelor şi echipamentelor conexe pentru măsurarea energiei electrice.

După primele trei trimestre ale anului, Electromagnetica a obţinut un profit net de 16,67 milioane de lei, faţă de o pierdere de 6,82 milioane de lei pentru aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cifra de afaceri a societăţii, în perioada de nouă luni încheiată la 30 septembrie 2018, a înregistrat o variaţie pozitivă de 52% (78,37 milioane de lei), în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut ca urmare, în primul rând, a dezvoltării activităţii de furnizare energie electrică, potrivit raportului companiei pentru trimestrul al treilea.

La data de 30 septembrie 2018, valoarea totală a activelor companiei era de 407,24 milioane de lei, cu 3,9% peste cea de la începutul anului curent, în timp ce datoriile totale au coborât cu 2,2%, în aceeaşi perioadă de raportare, până la 74,18 milioane de lei.

Cel mai important acţionar al societăţii este Asociaţia Salariaţilor (PAS), cu o deţinere de 29,63%, iar SIF Oltenia are o participaţie de 25,4%.

Electromagnetica are o valoare de piaţă la BVB de 104,78 milioane de lei.

Pe prima poziţie în topul rentabilităţilor de la bursa locală, în intervalul 5 - 12 decembrie, s-au clasat titlurile Electroputere (EPT), care au înregistrat o apreciere de 6,52%, în raport cu moneda unică europeană, poziţia secundă fiind ocupată de acţiunile Impact Developer & Contractor (IMP), cu un salt al cotaţiei de 3,38%.

Indicele BET, al celor mai tranzacţionate cinsprezece acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu excepţia SIF-urilor, a scăzut cu 2,21%, în perioada avută în vedere.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost bifată de acţiunile Fondul Proprietatea (FP), care au urcat cu 0,49% în raport cu moneda euro, în intervalul menţionat.

Miercuri, 12 decembrie, cotaţia FP a crescut cu 1,57%, pe fondul unui volum de circa 1,95 milioane de titluri, sub media celor 20 de zile anterioare, de aproximativ 2,1 milioane de acţiuni.

Ponderea titlurilor FP în principalul coş de acţiuni al pieţei este de 20,61%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor şi FP, a coborât cu 0,69%, în perioada 5 - 12 decembrie, în timp ce indicele BET-XT, ce include în structura sa cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, s-a depreciat cu 2,17%, în intervalul menţionat.

Cu o apreciere de 0,52%, titlurile SIF Muntenia (SIF4) reprezintă acţiunile cu cel mai bun comportament din structura ambelor coşuri de acţiuni.

În data de 12 decembrie, cotaţia SIF4 a scăzut cu 1,61%, în contextul unui rulaj de 355.259 de acţiuni, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 240.120 de unităţi.

Importanţa titlurilor societăţii de investiţii financiare în indicele BET-FI este de 7,18%, în timp ce, în cazul indicelui extins, ponderea acţiunilor SIF4 este de 1,29%.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 4 - 11 decembrie, este condus de titlurile ERSTE Bond Flexible RON, care au urcat cu 0,12%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află FDI Monolith, cu o creştere de 0,1%, în timp ce titlurile BRD Euro Fond, care s-au apreciat cu 0,09%, s-au situat pe ultima treaptă a podiumului fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a cunoscut o apreciere de 0,74%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a consemnat o scădere de 0,14%, în intervalul 5 - 12 decembrie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o scădere de 0,1%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a cunoscut o scădere de 7,23%, în intervalul 5 - 12 decembrie. 

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 10:00, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de circa 3.410 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de aproape 59,52 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".  

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb