Titlurile "Rompetrol Rafinare" (RRC) au înregistrat o creştere de 8,81%, în perioada 5-12 iunie, raportată la euro, reprezentând cel mai bun plasament de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Săptămâna trecută, Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern, potrivit căruia va vinde 26,69% din tilurile Rompetrol Rafinare, la un preţ minim de 200 de milioane de dolari. Acţionarul majoritar al companiei, KMG International, are drept de preempţiune asupra acestei participaţii.
"Vânzarea pachetului de acţiuni se va realiza prin licitaţie, având garanţia unei oferte minime de cumpărare din partea KMG International NV, de 200 milioane dolari SUA. Licitaţia se va desfăşura în următoarele etape: licitaţie competitivă la un preţ în urcare faţă de preţul de ofertă sau licitaţie olandeză, la un preţ în scădere faţă de preţul de ofertă, dacă nu se oferă preţul de ofertă", se arată în nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern.
Strategia de vânzare a 27% din Rompetrol Rafinare este parte a înţelegerii pe care Guvernul României a agreat-o cu KazMunaiGas, în 2013. Astfel, pe lângă prevederea ca vânzarea acestui pachet de acţiuni să se facă cu prioritate către kazahi, cele două părţi au convenit ca restul de 18% din ceea ce deţine statul să rămână în proprietatea sa pentru cel puţin încă trei ani. O altă parte a înţelegerii este ca partea kazahă să constituie, în cel mai scurt timp, un fond de investiţii în valoare de un miliard de dolari pentru investiţii în energia din România.
Rompetrol Rafinare face parte din KMG International (fostul Rompetrol Grup), deţinut de compania naţională de petrol şi gaze din Kazakhstan - KazMunayGas.
Titlurile RRC au fost urmate în topul creşterilor de "SSIF Broker", cu o apreciere de 8,5%, şi de STK Emergent, cu un plus de 7,08%.
Indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate, a scăzut cu 0,56%, în timp ce indicele extins BET-XT s-a depreciat cu 1,41%. BET-FI, indicele SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a scăzut cu 1,29%.
În cadrul BET, cel mai bun plasament a fost reprezentat de titlurile "Electrica" (EL), care au avut o creştere de 0,59%, în perioada 5-12 iunie.
Între fondurile de investiţi, cel mai mult au crescut titlurile "Active Dinamic" (+2,25%), fiind urmate de "Fortuna Gold" (+0,19%) şi BT Euro Obligaţiuni (+0,1%).
Tradiţionaliştii, care ar fi preferat depozitele bancare, ar fi obţinut cea mai bună dobândă la Millennium Bank, unde un plasament în euro ar fi adus +0,03%, iar unul în lei, -0,54%, din cauza deprecierii leului faţă de euro cu 0,59%.
Investiţia în aur ar fi adus un plus de 1,09%, în perioada menţionată, raportat la euro, la cotaţia BNR.
• Precizare:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor.
Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.
Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.