CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 5 - 16 APRILIE Titlurile Petrom îşi continuă ascensiunea

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 18 aprilie 2018

Titlurile Petrom îşi continuă ascensiunea

Analiştii Banca Transilvania: "Pe termen lung, avem în vedere o ţintă de preţ de 0,4 lei/acţiune, pentru cotaţia SNP"

Beneficiind de o creştere de 3,11%, în raport cu moneda euro, în intervalul 5 - 16 aprilie, acţiunile OMV Petrom (SNP) îşi continuă trendul ascendent ce a început să se contureze în luna februarie a acestui an. În acest context, titlurile companiei petroliere ocupă prima poziţie în topul randamentelor emitenţilor din indicele BET, în perioada avută în vedere.

În cele şase şedinţe de tranzacţionare cuprinse în intervalul 5 - 16 aprilie, cotaţia SNP a scăzut doar într-un singur caz, pe data de 13 aprilie, când preţul acţiunii emitentului a coborât cu 3,31%, pe fondul unui volum de 3,36 de milioane de unităţi, cu mult sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 15,54 milioane de titluri.

În acea zi, Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul societăţii de brokeraj Goldring, preciza pentru Ziarul BURSA că scăderea preţului acţiunii SNP reprezintă o corecţie normală după aprecierea semnificativă din ultima perioadă.

Pentru restul şedinţelor bursiere din perioada avută în vedere, cotaţia SNP a oscilat între o creştere de 0,45%, pe data de 10 aprilie, pe fondul unui volum de 23,54 milioane de acţiuni şi un avans de 2,25%, consemant pe data de 11 aprilie, în contextul unor transferuri de 23,13 milioane de unităţi.

În săptămânalul de analiză tehnică pentru acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), publicat de echipa de analiză a Băncii Transilvania pe data de 16 aprilie, se specifică: "Aşa cum am anticipat de ceva vreme (n.r. în rapoartele anterioare), acţiunea SNP şi-a continuat ascensiunea, atingând ambele niveluri prevăzute în analizele noastre: mai întâi 0,33 lei/titlu, iar apoi 0,35 lei/titlu.

În preajma nivelurilor curente, între 0,35 de lei/unitate şi 0,36 de lei/unitate, avem atât o amplă confluenţă Fibonacci (n.r. concept de analiză tehnică ce se referă la zone potenţiale de suport - ce acţioneză ca o barieră în faţa scăderii preţului, sau de rezistenţă - ce acţioneză ca o barieră în faţa creşterii cotaţiei), cât şi linia superioară a canalului de trend ascendent (n.r. instrument de analiză tehnică folosit pentru identificarea tendinţei unui instrument financiar), în formare încă de acum doi ani.

Prin urmare, există o probabilitate ridicată să întâmpinăm (n.r. în zona de preţ dintre 0,35 şi 0,36 de lei/unitate) rezistenţe care să taie, temporar, din avântul pieţei".

Totodată analiştii precizează că, pe termen lung, perspectiva lor legată de acţiunile SNP rămâne optimistă, nivelul în funcţie de care îşi orientează aşteptările fiind pragul psihologic 0,4 lei/titlu.

Pe data de 16 aprilie, cotaţia SNP creştea cu 1,34%, până la preţul de 0,34 de lei/unitate.

Privită din punct de vedere fundamental, aprecierea preţului acţiunii emitentului din ultimele două luni a fost impulsionată, îndeosebi, de creşterea preţului barilului de petrol pe plan internaţional şi de rezultatele financiare foarte bune pentru anul 2017.

Din punctul de vedere al indicatorului Price-Earnings Ratio (multiplu de piaţă care arată cât trebuie să plătească un investitor pentru o unitate monetară din câştigul prezent al unei companii) titlurile SNP prezintă un raport de circa 7,7, valoare apropiată de cea a altor emitenţi ai sectorului energetic de la BVB, cum ar fi Romgaz (SNG), Transgaz (TGN) şi Nuclearelectrica (SNN), cu niveluri ale indicatorului cuprinse între 7,7 şi 8,2, potrivit datelor afişate de brokerii de la Prime Transaction pe site-ul companiei.

Spre deosebire, Electrica are un nivel al indicatorului de 23,3, conform aceleiaşi surse.

Anul trecut, profitul net preliminar al emitentului la nivel de grup, a fost de 2,491 de miliarde de lei, în creştere cu 140% faţă de cel din 2016, de 1,043 miliarde de lei. Conducerea companiei petroliere a propus distribuirea unui dividend de 0,02 lei/acţiune, ceea ce implică o rată de distribuire din profitul net de 45%, însumând circa 1,1 miliarde de lei.

Recent, societatea a anunţat că îşi propune să crească, în fiecare an, valoarea dividendului sau, cel puţin, să menţină nivelul din anul anterior, în concordanţă cu performanţa financiară şi necesarul de investiţii.

Grupul austriac OMV este principalul acţionar al companiei petroliere, cu o deţinere de 51%, în timp ce Statul Român, prin Ministerul Energiei, are 20,64% din SNP.

Ponderea titlurilor emitentului în principalul indice al pieţei, care a urcat cu 0,71%, în perioada avută în vedere, este de 15,59%.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la bursă, a urcat cu 0,36%, în raport cu moneda euro, în intervalul 5 - 16 aprilie.

Acţiunile Alro Slatina (ALR), cu un avans de 3,37%, în perioada avută în vedere, reprezintă titlurile cu cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui extins.

Luni, 16 aprilie, preţul acţiunilor producătorului de aluminiu scădea cu 1%, în contextul unui volum de 9.267 de titluri, cu mult sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 55.850 de unităţi.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), s-a depreciat cu 1,06%, în raport cu moneda euro, în intervalul 5 - 16 aprilie.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost avută de titlurile Fondul Proprietatea (FP), ce au avut un avans de 2,34%, în raport cu moneda euro.

Pe data de 16 aprilie, preţul acţiunilor FP stagna, pe fondul unui volum de circa 1,4 milioane de acţiuni, cu mult sub media celor 20 de zile anterioare, de aproximativ 4,95 milioane de unităţi.

Clasamentul rentabilităţilor de la BVB este condus de acţiunile Carbochim (CBC), cu un avans de 11,37%, în raport cu moneda euro, pe locul al doilea în acest clasament situându-se titlurile Uamt (UAM), cu o creştere de 10,1%.

Podiumul acestei ierarhii este completat de acţiunile Romcarbon (ROCE), a căror apreciere a fost de 6,58%, în raport cu moneda euro.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 5 - 13 aprilie, este condus de titlurile FDI Omninvest, cu un randament de 1,49%.

Pe poziţia a doua a acestui clasament se află BT Index Romania ROTX, cu o creştere de 0,9%, locul al treilea fiind ocupat de titlurile BRD Index, cu o rentabilitate de 0,71%.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 0,61%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a crescut, în intervalul 5 - 16 aprilie, cu 0,23%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,27%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 18,58%, în intervalul 5 ­- 16 aprilie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 12:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 8.130 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 138,12 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb