Cu un avans de 7,21%, în raport cu moneda unică europeană, în intervalul 6 - 13 februarie, acţiunile Electrica (EL) sunt printre cele mai performante de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), având cea mai mare apreciere din structura indicilor BET şi BET-XT, care au urcat cu 3,16% şi 2,96%, în perioada menţionată.
Miercuri, 13 februarie, cotaţia EL a urcat cu 4,3%, la 10,68 lei, cea mai mare creştere a preţului acţiunii distribuitorului şi furnizorului de energie electrică din intervalul avut în vedere, pe fondul unui rulaj de 292.926 de titluri, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 53.200 de unităţi.
A fost un salt ce a venit în condiţiile în care, în acea zi, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că în urma discuţiilor avute cu prim-ministrul Viorica Dăncilă, este posibil ca Executivul să renunţe la taxa de 2% din cifra de afaceri aplicată companiilor din sectorul energetic, măsură prevăzută în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului n.r. 114/2018.
De altfel, în data de 13 februarie, preţul tuturor companiilor din sectorul energetic şi al utilităţilor incluse în indicele BET a cunoscut creşteri, cel mai redus fiind cel al cotaţiei Transgaz (TGN), de 1,21%.
Pentru restul şedinţelor incluse în perioada avută în vedere, preţul acţiunii companiei a oscilat între o scădere de 0,44%, înregistrată în data de 11 februarie, pe fondul unui volum de 47.064 de unităţi şi o creştere de 2,04%, consemnată în şedinţa din 7 februarie, în condiţiile în care au fost transferate aproape 1,05 milioane de titluri.
Pentru acest an, Electrica şi-a propus să investească 608 milioane de lei în reţeaua sa de distribuţie, cu 35% mai puţin faţă de investiţiile bugetate în 2017, dar cu 43% mai mult în comparaţie cu obligaţia impusă de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), potrivit directorului general al companiei, Corina Popescu. În data de 7 februarie, acţionarii Electrica i-au votat pe Radu Mircea Florescu, Dragoş Andrei şi Nicolae Havrileţ ca membri ai Consiliului de Administraţie al companiei.
Pentru primele nouă luni din 2018, distribuitorul şi furnizorul de energie electrică a obţinut un profit net de 315 milioane lei, în creştere cu 230% faţă de cel raportat în aceeaşi perioadă din anul precedent.
Electrica îşi va publica rezultatele financiare preliminare pentru anul 2018 în data de 28 februarie.
Cel mai important acţionar al companiei este Statul Român care, prin Ministerul Energiei, deţine 48,78% din companie.
Electrica are o valoare de piaţă de circa 3,69 miliarde de lei.
Ponderea titlurilor EL în indicele BET este de 4,65%, în timp ce importanţa acţiunilor companiei în indicele BET-XT este de 4,33%
Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), s-a apreciat, în perioada 6 - 13 februarie, cu 1,41%, raportat la moneda euro.
Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost marcată de acţiunile SIF Muntenia (SIF4), care au urcat cu 3,65%, în intervalul avut în vedere.
Miercuri, 14 februarie, cotaţia SIF4 s-a apreciat cu 3,64%, pe fondul unui volum de 218.467 de acţiuni, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 115.100 de unităţi.
Ponderea titlurilor societăţii de investiţii financiare în indicele BET-FI este de 8,03%.
Pe prima poziţie a clasamentului randamentelor Bursei de Valori Bucureşti (BVB) se găsesc acţiunile Amonil (AMO), a căror cotaţie a urcat cu 17,63%, în raport cu moneda euro, în perioada 6 - 13 februarie.
Pe poziţia a doua a acestui top se află titlurile Cemacon (CEON), cu o creştere de 14,65%, podiumul rentabilităţilor de la BVB fiind completat de acţiunile Electromagnetica (ELMA), a căror cotaţie s-a apreciat cu 10,33%.
Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 5 - 12 februarie, este condus de titlurile FDI Omninvest, care au urcat cu 2,46%.
Pe poziţia secundă în acest clasament s-a situat ETF - BET Tradeville, cu o apreciere de 1,52%, în timp ce titlurile BT Maxim, care au urcat cu 1,46%, completează topul fondurilor de investiţii.
Cotaţia aurului s-a apreciat cu 0,53%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a scăzut, în intervalul 6 - 13 februarie, cu 0,02%.
Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, randament similar cu cel al depozitelor în lei.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 7,26%, în perioada 6 februarie - 13 februarie.
Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 10:00, criptovaluta se tranzacţiona la 3.630 de dolari.
Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 63,7 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".
• Precizări:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.