Înregistrând o apreciere de 0,69%, în raport cu moneda euro, în intervalul 6 - 13 noiembrie, indicele BET, referinţa pieţei noastre de capital, ce cuprinde cele mai lichide cincisprezece companii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu excepţia celor cinci SIF-uri, reprezintă coşul de acţiuni cu cea mai bună evoluţie dintre cei analizaţi, în perioada menţionată.
Evoluţia indicelui BET apare în contextul în care statul român a solicitat, recent, dividende suplimentare de la Romgaz (SNG), Nuclearelectrica (SNN), Transgaz (TGN) sau Transelectrica (TEL).
Practic, pentru intervalul 6 - 13 noiembrie, cotaţia celor patru companii a marcat creşteri importante, în cazul SNN, TEL şi TGN preţul acţiunilor urcând cu peste 4%, în timp ce SNG a bifat un avans de 1,83%.
Pentru cinci din cele şase şedinţe de tranzacţionare cuprinse în perioada 6 - 13 noiembrie, cotaţia indicelui BET s-a tranzacţionat în apreciere, cea mai importantă fiind o creştere de 1%, înregistrată pe data de 9 noiembrie, în contextul unui rulaj de 145,4 milioane de titluri, peste media celor 20 de şedinţe anterioare, de 30,2 milioane de acţiuni.
Din cele cincisprezece societăţi care compun indicele BET, douăsprezece au înregistrat aprecieri, în perioada 6 - 13 noiembrie, cea mai importantă creştere, de 5,98%, în raport cu moneda euro, fiind consemnată de către acţiunile Digi Communications (DIGI).
Pentru intervalul 6 - 13 noiembrie, acţiunile SNN, care au crescut în perioada analizată cu 5,23%, în raport cu moneda unică europeană, reprezintă titlurile cu a doua cea mai bună evoluţie din BET.
Acţiunile TEL, care au crescut cu 5,15%, în raport cu moneda euro, completează podiumul acţiunilor cu cel mai bun randament din cadrul acestui coş de acţiuni, în timp ce titlurile TGN au urcat, în aceeaşi perioadă de raportare cu 4,07%.
De la începutul anului şi până în prezent, indicele BET a înregistrat o apreciere de circa 9,16%.
Clasamentul randamentelor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), perioada 6 - 13 noiembrie, este condus de către acţiunile Alro (ALR), care au marcat un salt de 10,32%, în raport cu moneda euro.Titlurile Electroputere (EPT) s-au clasat pe locul al doilea în acest top, cu cu un avans de 10,1%, în raport cu moneda unică europeană, în acelaşi interval de raportare, în timp ce acţiunile IAR Braşov (IARV), care au crescut cu 7,62%, completează clasamentul celor mai rentabile acţiuni de la bursa noastră.
Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri, plus Fondul Proprietatea (FP), s-a retras cu 1,92%, în raport cu moneda euro, în intervalul avut în vedere, cea mai bună evoluţie din cadrul acestui coş de acţiuni fiind avută de titlurile FP, care au marcat o apreciere de 0,51%, în raport cu moneda unică europeană.
Indicele extins BET-XT, care include cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, a bifat o creştere de 0,39%, în raport cu moneda euro, în intervalul 6 - 13 noiembrie, acţiunile ALR reprezentând titlurile cu cea mai bună evoluţie din cadrul acestui indice.
Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 5 - 12 noiembrie, este condus de titlurile FDI Piscator Equity Plus, care au urcat cu 2,04%.
Pe locul al doilea în acest clasament se află FDI Napoca, cu o creştere de 1,66%, în timp ce titlurile FDI Star Next, care s-au apreciat cu 1,48%, completează podiumul fondurilor de investiţii.
Cotaţia aurului a scăzut cu 1,68%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat, în intervalul 6 - 13 noiembrie cu 0,09%.
Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,13%.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 1,34%, în intervalul 6 - 13 noiembrie.
Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 16:40, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 6.167 de dolari.
Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 108,86 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".