CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 6 DECEMBRIE 2013 - 6 IANUARIE 2014 Brokeri: Cotaţia "Electroputere" s-a dublat, pe fundamente slabe

OCTAVIAN RADU
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 8 ianuarie 2014

Brokeri: Cotaţia "Electroputere" s-a dublat, pe fundamente slabe

Mihai Mureşian: "Intercapital Invest": "Pe primele trei trimestre din 2013, rezultatele au fost dezastruoase"

Claudiu Cazacu, XTB: "Cererea fizică din Asia este un factor suplimentar care a avantajat aurul, iar India intenţionează să diminueze barierele pentru importuri ale metalului preţios"

Acţiunile cotate la Bursă care au crescut cel mai mult în perioada 6 decembrie 2013 - 6 ianuarie 2014 sunt ale companiei craiovene "Electroputere" (simbol EPT) şi au adus investitorilor un randament de 108,31% (raportat la moneda euro), potrivit unei analize a ziarului BURSA.

Astfel, pe 6 decembrie 2013, preţul de închidere cotaţiei EPT a fost de 0,0121 lei/unitate, în timp ce, pe 6 ianuarie 2014, a fost de 0,0250 lei/unitate.

Încă de la sfârşitul anului trecut s-a observat creşterea puternică a cotaţiei EPT, ne-a declarat Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al "Estinvest", care consideră că aceste mişcări sunt speculative. Domnia sa ne-a mai spus că nu a văzut informaţii legate de compania craioveană, care să impulsioneze această creştere a preţului. Marcel Murgoci a amintit faptul că "Electroputere" a avut pierderi, atât în primele trei trimestre din 2013, cât şi în anul 2012, aşa că, din punct de vedere fundamental, consideră că nu sunt motive să asistăm la acest avans puternic al cotaţiei EPT.

"Având în vedere interesul pentru titlurile EPT, este posibil să mai existe zile de creştere pe acest emitent, până se va echilibra cererea cu oferta", ne-a mai declarat domnul Murgoci.

Rezultatele raportate de companie, după primele trei trimestre de anul trecut, au fost dezastroase, ne-a declarat Mihai Mureşian, directorul de tranzacţionare de la "Intercapital Invest". Domnia sa a adăugat că nu se aşteaptă la o îmbunătăţire semnificativă a rezultatelor financiare.

Domnul Mureşian ne-a mai spus că atunci când preţul acţiunilor unei companii mari creşte atât de puternic, evoluţia se datorează unor evenimente importante. Domnul Mureşian consideră creşterea puternică a acţiunilor "Electroputere" ca fiind una speculativă, în condiţiile în care cotaţia EPT are un preţ scăzut, iar rulajul este unul de valori mici. "În aceste condiţii, variaţii foarte mari de preţuri sunt la ordinea zilei", a adăugat directorul de tranzacţionare de la "Intercapital Invest".

Şi Adrian Ormenişan, director de tranzacţionare la SSIF "Broker", este de părere că aprecierea cotaţiei EPT este de natură speculativă. Domnul Ormenişan a observat că acţiunea "Electroputere" scăzuse, până de curând, de aproximativ 20 de ori, în doar trei ani.

Directorul de tranzacţionare al SSIF "Broker" ne-a declarat că rezultatele financiare ale companiei craiovene nu sunt foarte roz. "Totuşi, Electroputere deţine active destul de mari, dar capitalurile proprii sunt negative", a adăugat Adrian Ormenişan.

A doua companie listată la Bursă care a evoluat cel mai bine, din punctul de vedere al creşterii cotaţiei, în perioada analizată, a fost dezvoltatorul imobiliar "Impact Developer&Contractor" (simbol IMP). Preţul de închidere a cotaţiei IMP, pe 6 decembrie 2013, a fost de 0,4302 lei/unitate, iar pe 6 ianuarie 2014, de 0,548 lei/unitate, astfel că acţiunile dezvoltatorului imobiliar s-au apreciat cu 31,49%, în perioada analizată.

Locul al treilea al podiumului a fost ocupat de către producătorul de utilalaje de extracţie şi construcţii "Uztel" (simbol UZT), a cărui cotaţie a avansat cu 31,21% în intervalul analizat.

Indicele care a crescut cel mai mult în această perioadă a fost BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la BVB, inclusiv SIF-urile, care a avansat cu 0,97% în intervalul 6 decembrie 2013 - 6 ianuarie 2014. Acesta a fost urmat de BET, al celor mai lichide zece companii listate, care a urcat cu 0,7%, în timp ce BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi Fondul Proprietatea (FP) a avansat, în aceeaşi perioadă, cu 0,47%.

Cei care ar fi preferat investiţiile în fonduri ar fi obţinut cel mai bun randament la fondul "Active Dinamic", care a urcat, în perioada 6 decembrie 2013 - 6 ianuarie 2014, cu 3,35%. Următoarele fonduri, în materie de randament, în aceeaşi perioadă, au fost "FDI Ifond Acţiuni", care a crescut cu 2,52%, şi "FDI Zepter Acţiuni", care a progresat cu 2,37%.

Plasamentele în aur ar fi adus investitorilor, în perioada analizată, un randament pozitiv, preţul metalului preţios urcând cu 1%.

Ieri, uncia de aur se tranzacţiona în jurul preţului de 1.238 dolari, pe pieţele internaţionale. Anul trecut, preţul aurului a scăzut cu aproximativ 30%, după 12 ani de creştere a valorii metalului preţios.

Revenirea aurului are aspectul unei "detente" în urma închiderii parţiale a profiturilor obţinute pe un lung traseu descendent, este de părere Claudiu Cazacu, analist-şef "XTB România". Domnia sa a adăugat: "Cererea fizică din Asia este un factor suplimentar care a avantajat aurul, iar India intenţionează să diminueze barierele pentru importuri ale metalului preţios".

Domnul Cazacu ne-a mai spus că aurul ar putea cunoaşte o depreciere episodică sub 1.200 de dolari/uncie, odată cu desfăşurarea etapelor de normalizare a politicii monetare a Rezervei Federale, dar va putea recupera şi depăşi 1.270 de dolari în lunile de primăvară şi probabil 1.300 de dolari în această vară.

Banca cu cele mai bune dobânzi, în intervalul analizat, pentru depozitele în euro, a fost Marfin Bank, care a oferit clienţilor un randament de 0,23%. Depozitele în lei, raportate la moneda unică europeană, au adus un randament negativ investitorilor, la toate băncile de pe piaţa autohtonă. Cea mai redusă pierdere, în acest sens, a fost tot la banca cipriotă, deponenţii în lei la Marfin Bank pierzând 0,47%, raportat la euro, în această perioadă.

Moneda naţională s-a depreciat cu 0,85% faţă de euro, în intervalul 6 decembrie 2013 - 6 ianuarie 2014.

BNR a afişat un curs euro de 4,4567 lei, pe 6 decembrie 2013, iar pe 6 ianuarie 2014, un euro era cotat la 4,4947 lei, la cursul oficial.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Referitor la cresterea cotatiei actiunilor EPT constat ca autorul articolului nu face nici-o referire la AGA Extraordinara a societatii din 6.11.2013. AGA respectiva a hotarat majorarea capitalului social cu 811 milioane actiuni la val nominala de 0,1 roni, iar actionarul majoritar AL-ARRAB CONTRACTING...isi va converti in actiuni o creanta de 70 milioane roni pe care o are asupra societatii si va ajunge sa detina peste 96% din actiuni.Din cate stiu in aceasta situatie va fi obligat sa faca oferta de preluare, iar pretul va fi egal cu pretul de achizitie din ultimele 12 luni, deci 0,1 roni.

    Sunt interesati investitorii sa achizitioneze actiuni la preturile actuale?

    Este interesat, in egala masura, actionarul majoritar sa cumpere actiuni la preturile actuale decat sa le cumpere in cadrul ofertei de preluare cu 0,1 roni? 

    1. In concluzie cresterile cotatiilor actiunilor EPT sunt justificate, iar ele vor continua, probabil pana spre 0,1000 roni.

      In concluzie cresterile cotatiilor actiunilor EPT sunt justificate, iar ele vor continua, probabil pana spre 0,1000 roni.

      Daca citesti Regulamenul 1/2006 cine ajunge la 95% are "dreptul dar nu obligatia de a lansa OPC". Deci... motiv si nu fapt.... speculativ... enjoy the bubble....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb