Acţiunile SIF2 Moldova s-au apreciat cu 7,27%, în intervalul 7-14 noiembrie, ocupând locul al doilea în topul creşterilor de la Bursa de Valori Bucureşti, după Alumil, cu o apreciere de 11,57%.
SIF2 a înregistrat un profit de 131,4 milioane de lei, în primele nouă luni ale anului, reprezentând 138% faţă de prevederile bugetului de venituri şi cheltuieli 2017, potrivit raportului trimestrial al companiei. Portofoliul de acţiuni cotate deţine ponderea principală, de 78,4% din valoarea totală a activelor, în timp ce ponderea acţiunilor necotate este de 8,9%. S-au menţinut sectoarele financiar şi energetic (48,3%, respectiv 19,3% raportat la valoarea activelor) ca sectoare principale în structura portofoliului, se mai arată în raportul citat: "Pe de o parte a continuat procesul de reducere a numărului de participaţii din portofoliu, concretizat prin vânzarea integrală a pachetelor de acţiuni în cazul a opt emitenţi, iar pe de altă parte a crescut expunerea pe emitent, în special pe portofoliul CORE, cu efecte pozitive asupra performanţei întregului portofoliu".
Recent, SIF2 Moldova a achiziţionat un pachet de 10% din capitalul social al Mecanica Ceahlău (23.990.846 acţiuni), ajungând la o deţinere totală de 73,3%.
BET-FI, indicele celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a crescut cu 1,57%, în intervalul 7-14 noiembrie.
Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii de la BVB, a urcat uşor, cu 0,15%, în perioada menţionată.
Totodată, indicele BET a scăzut cu 0,38%.
Acţiunile Nuclearelectrica (SNN) s-au apreciat cu 3,52%, în intervalul analizat, reprezentând cel mai bun plasament din indicele BET.
Societatea Naţională Nuclearelectrica a încheiat primele nouă luni ale acestui an cu un profit net de 225,285 milioane lei, în creştere cu 120% faţă de cel obţinut în perioada similară din 2016.
Topul fondurilor de investiţii, în intervalul analizat, este condus de titlurile Certinvest BET-FI Index, cu o apreciere de 1,96%.
Pe locul al doilea, în acest clasament, s-a situat FDI Piscator Equity Plus, ce a înregistrat o creştere de 1,14%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile FDI Napoca, care au urcat cu 1,13%.
Depozitele bancare în lei au avut un randament negativ de -1,07%, în intervalul menţionat, în timp ce depozitele în euro au avut un randament de 0,02%, în condiţiile în care cursul monedei naţionale în raport cu cea europeană a scăzut cu 1,11%, în intervalul de timp precizat.
Totodată, cotaţia aurului s-a depreciat cu 1,61%, la cursul BNR.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 9,92%.
Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 16.30, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 6598 de dolari.
Tot vineri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de aproximativ 120,4 de miliarde de euro, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".
• Precizare:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.