Fondul de investiţii "Certinvest BET Index" a înregistrat o creştere de 2,77%, raportat la moneda europeană, în perioada 7 martie - 7 aprilie 2014, reprezentând cel mai bun plasament de pe piaţa fondurilor.
Răzvan Rusu, Director de Investiţii la "Certinvest", ne-a declarat: "Creşterea fondului < Certinvest BET Index > se datorează în mare parte companiilor energetice care au avut o evoluţie bună în ultima perioadă. Au fost perioade în care sectorul bancar a avut evoluţii bune pe bursă, dar în ultimii ani sectorul energetic este cel care a fost cel mai constant".
Domnia sa este de părere că încă există un potenţial ridicat în ceea ce priveşte companiile din sectorul energetic.
"Sunt toate motivele să se menţină trendul crescător al companiilor energetice", a spus Răzvan Rusu, care completează: "Fondul < Certinvest BET Index > este dedicat investitorilor care au un apetit de risc mai ridicat, asta deoarece fondul se axează într-o proporţie foarte mare pe acţiuni".
"Certinvest BET Index" este un fond de acţiuni de tip index, ce urmăreşte reproducerea structurii indicelui BET, indicele principal al Bursei de Valori Bucureşti. Fondul are la bază corelarea performanţelor cu cele obţinute de indicele principal al BVB, Indicele BET. Astfel, fondul investeşte în proporţie de peste 90% în cele mai lichide 10 acţiuni listate pe bursă, se arată pe site-ul companiei.
Pe locul secund în topul fondurilor de investiţii se află BT Index Romania ROTX, care s-a apreciat în perioada analizată cu 2,21%, raportat la moneda europeană.
În urma lui, s-a situat FDI Carpatica Global, care a înregistrat o creştere de 2,02%, în aceeaşi perioadă de timp.
FDI Carpatica Global, administrat de SAI Carpatica Asset Management, este un fond care se axează în special pe obligaţiuni (51,6%), acţiuni (35,7%) şi titluri de stat (8,9%).
Fondul a avut o evoluţie de 14% în anul precedent, iar în primele 3 luni ale anului 2014 a crescut cu 0,56%, conform site-ului companiei.
• Titlurile "Calipso" Oradea - cel mai bun randament de pe Bursă
Acţiunile companiei "Calipso" Oradea (CAOR) au înregistrat cea mai mare creştere de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în perioada 7 martie - 7 aprilie 2014, urcând cu 60,01%, raportat la euro.
Compania a înregistrat anul trecut o pierdere netă de 6,2 milioane lei, după o pierdere de 3,7 milioane lei în 2012.
În schimb, cifra de afaceri netă aproape s-a dublat în anul 2013 pentru companie, ajungând la 12,5 milioane lei.
Titlurile "Alumil Rom Industry" (ALU) au obţinut în perioada analizată un avans de 52,74%, raportat la moneda europeană.
Pentru prima dată în ultimii patru ani, "Alumil" a anunţat că va propune acţionarilor distribuirea de dividende, suma totală pe care compania vrea să o ofere ridicându-se la 20 milioane lei (4,5 milioane euro), din profiturile din anii anteriori. Compania face parte din grupul Alumil din Grecia, care controlează 55,9% din acţiuni, iar preşedintele Consiliului de Administraţie şi directorul general al companiei din România, Michail Sotiriou, deţine o participaţie de 23,9%.
Podiumul companiilor de pe BVB a fost completat de titlurile "Altur" (ALT), care s-au apreciat în aceeaşi perioadă de timp cu 32,35%, raportat la moneda euro.
Compania producătoare de piese şi motoare pentru autovehicule a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 100,6 milioane lei, în scădere faţă de anul 2012 (112,1 milioane lei), conform unui raport prezentat pe site-ul companiei.
De asemenea, societatea a obţinut un profit net în scădere, de la 5,3 milioane lei în 2012, la doar 842.400 lei în 2013.
• Indicele SIF-urilor, scădere de 3,76%
Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea s-a depreciat în perioada 7 martie - 7 aprilie 2014 cu 3,76%, raportat la euro.
Fondul Proprietatea a fost societatea care a înregistrat cea mai mare creştere din BET-FI, urcând cu 1,29%.
În schimb, indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate la Bursa de Valori Bucureşti, s-a apreciat cu 2%, în aceeaşi perioadă de timp, în timp ce indicele BET-XT a crescut cu 0,38%.
Pe ambii indici bursieri, titlurile "Transelectrica" au obţinut cel mai bun randament, urcând cu 7,24%, raportat la moneda euro.
Pe segmentul depozitelor la bănci, "MKB Nexte Bank" ar fi adus un plus de 1,01% investitorilor, în cazul depozitelor în moneda naţională.
De asemenea, în cazul depozitelor în euro, "Marfin Bank" ar fi adus un randament de 0,21% în perioada analizată.
• Aurul - scădere de 2,50% raportat la moneda europeană
Metalul preţios s-a depreciat cu 2,50% în perioada 7 martie - 7 aprilie 2014, aurul continuându-şi seria neagră de scăderi pe care o are în ultima perioadă.
În schimb moneda naţională a crescut cu 0,67% faţă de moneda euro, paritatea eur/ron ajungând la 4.4630.
• Precizare
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.
Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.
Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.