CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 8 - 15 IANUARIE SIF Moldova - liderul creşterilor din BET-FI

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 17 ianuarie 2020

SIF Moldova - liderul creşterilor din BET-FI

Societatea derulaeză un program de răscumpărare de acţiuni ce urmează să fie distribuite angajaţilor şi conducerii SIF-ului Discount de tranzacţionare între cotaţia din piaţă şi VUAN de 24%

Marcând un salt de 6,62%, în raport cu moneda euro, în intervalul 8 - 15 ianuarie, acţiunile SIF Moldova (SIF2) reprezintă titlurile cu cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui financiar BET-FI, în perioada menţionată.

Este o evoluţie susţinută parţial de programul de răscumpărare derulat de societate, între 8 şi 10 ianuarie SIF-ul cu sediul în Bacău achiziţionând 290.970 de acţiuni din piaţă, echivalentul a circa o treime din cele puţin peste un milion de titluri SIF2 tranzacţionate în acele şedinţe bursiere.

Titlurile, ce au fost cumpărate la preţuri medii cuprinse între 1,5775 lei şi 1,6153 lei, fac parte din a doua etapă a programului demarat de societate în decembrie anul trecut, prin care SIF-ul din Bacău doreşte să îşi răscumpere două milioane de acţiuni proprii, ca urmare a deciziei acţionarilor din 18 aprilie 2019.

Preţul minim de achiziţie al unui titlu este cel din piaţă de la momentul efectuării tranzacţiei, dar care nu poate fi mai mare de 2,2 lei/unitate.

Acţiunile răscumpărate urmează a fi distribuite către angajaţi, administratori şi directorii SIF-ului, în cadrul unor programe de tip "stock option plan".

Pentru perioada dintre 13 şi 15 ianuarie SIF-ul nu a raportat operaţiunile realizate, dar ţinând cont că de la demararea programului societatea a realizat zilnic achiziţii, foarte probabil că şi pentru cele trei şedinţe bursiere SIF2 a realizat răscumpărări.

Pentru luna decembrie a anului anterior, SIF Moldova a raportat o Valoare Unitară a Activului Net (VUAN) de 2,2397 lei, în creştere cu 1,35% faţă de cea din noiembrie şi cu 5,36% faţă de cea din octombrie.

Raportat la ultima cotaţie a SIF2 din perioada avută în vedere, de 1,69 lei, discount-ul dintre preţ şi VUAN-ul din decembrie este de 24,5%.

Ponderea SIF Moldova în indicele BET-FI, a cărui cotaţie a urcat cu 4,62%, în perioada menţionată, este de 18,81%, cea mai mare dintre toate cele cinci SIF-uri.

Pentru societăţile de investişţii financiare se prefigurează un an aparte în condiţiile în care urmează ca pragul de deţinere de 5% să fie eliminat, ca urmare a implementării Legii Fondurilor de Investiţii Alternative (FIA).

În plus, pentru 2019, probabil societăţile de investiţii financiare vor raporta rezultate financiare cu mult îmbunătăţite faţă de cele din 2018, în condiţiile creşterii puternice a preţurilor acţiunilor listate pe care le au în portofoliu şi a dividendelor încasate.

Indicele BET, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), s-a apreciat cu 2,24%, în intervalul 8 - 15 ianuarie, în timp ce indicele BET-XT, ce cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, a urcat cu 2,48%, pentru acelaşi interval de raportare.

Din cadrul ambelor coşuri de acţiuni, cea mai bună evoluţie a fost bifată de titlurile MedLife (M), a căror cotaţie a crescut cu 5,25%, în perioada menţionată.

Ponderea acţiunilor prestatorului de servicii medicale private în indicele BET este de 1,16%, în timp ce în cazul indicelui BET-XT, importanţa titlurilor M este de 1,11%.

Clasamentul randamentelor de la BVB, în intervalul 8 - 15 ianuarie, este condus tot de acţiunile Romcarbon (ROCE), a căror cotaţie s-a apreciat cu 7,87%, poziţiile a doua şi a treia fiind ocupate de titlurile SIF2 şi M.

Topul fondurilor de investiţii, din perioada 7 - 14 ianuarie, este condus de titlurile Certinvest BET-FI Index, ce au raportat o creştere de 4,31%.

Unităţile fondului OTP Expert au avut un plus de 1,75%, podiumul acestui clasament fiind completat de titlurile Certinvest XT Index, care au bifat un randament de 1,66%.

Cotaţia aurului s-a depreciat cu 1,89%, în perioda perioada 8 - 15 decembrie, în timp ce cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a coborât cu 0,05%, în acelaşi interval de raportare.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 9,06%, în intervalul 8 - 15 ianuarie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, la ora 13:20, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 8.600 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 156,6 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb