CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 9 - 16 AUGUST SIF Muntenia - singurul emitent în creştere din BET-FI

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 20 august 2019

Avans de 4,42% pentru Nuclearelectrica

Acţiunile SIF Muntenia (SIF4) au urcat cu 0,93%, în raport cu moneda euro, în intervalul 9 - 16 august, fiind singurele titluri în creştere din cadrul indicelui BET-FI, a cărui cotaţie a coborât cu 1,22%, în intervalul avut în vedere.

Este o evoluţie care se datorează exclusiv aprecierii cotaţiei SIF4 din data de 14 august, când preţul acţiunii societăţii de investiţii financiare a urcat cu 1,55%, până la 0,654 lei, în condiţiile înregistrării unui volum de 397.932 de acţiuni, peste media celor 20 de zile anterioare de circa 249.700 de unităţi.

Cu o zi înainte, după închiderea şedinţei de tranzacţionare, SIF Muntenia şi-a publicat rezultatele financiare pentru primele şase luni din 2019, societatea de investiţii raportând un profit net de 61,2 milioane de lei, cu 79,5% peste cel din aceeaşi perioadă a anului trecut.

În plus, SIF4 a anunţat depunerea la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), de către casa de brokeraj BRK Financial Group, a Documentului de Ofertă Publică de Cumpărare de Acţiuni SIF4, program aprobat de acţionari în data de 22 aprilie 2019.

Pentru restul intervalului avut în vedere, cotaţia SIF4 a oscilat între o scădere de 0,61%, apărută în data de 16 august şi două şedinţe în care preţul acţiunii a stagnat, în toate cazurile rulajul situân-du--se sub media ultimei luni de tranzacţionare.

La finalul lunii iulie a acestui an, Valoarea Activului Net (VAN) al SIF Muntenia se ridica la 1,567 miliarde de lei, cu 7,71% peste cea de la 31 iulie 2018, de 1,455 miliarde de lei.

Valoarea Unitară a Activului Net era, la finele lunii iunie 2019, de 1,942 lei, ceea ce raportat la cotaţia SIF4 din data de 16 august, de 0,65 lei, oferea un dis-count de tranzacţionare de 66,53%.

SIF Muntenia are o valoare de piaţă de 524,57 milioane de lei.

Ponderea titlurilor SIF Muntenia în indicele BET-FI este de 7,27%.

Acţiunile producătorului de energie Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei de la Cernavodă, au cunoscut un avans de 4,42%, în raport cu moneda euro, în intervalul 9 - 16 august, situându-se astfel pe prima poziţie în topul celor mai rentabile titluri de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), pentru perioada menţionată.

În data de 14 august, înainte de des-chiderea şedinţei de tranzacţionare, producătorul de energie şi-a publicat rezultatele financiare pentru primele şase luni ale anului curent, Nuclearelectrica raportând un profit net de 290,66 milioane de lei, cu 59,4% mai mare faţă de cel realizat în aceeaşi perioadă din 2018, în principal ca urmare a creşterii veniturilor din exploatare cu 20,1%, până la 1,208 miliarde de lei.

Piaţa a reacţionat şi, în acea zi, cotaţia SNN a urcat cu 1,88%, pe fondul unui volum de 168.476 de acţiuni, peste media celor 20 de zile anterioare, de 38.135 de unităţi, aceasta fiind cea mai bună evoluţie a acţiunii companiei din intervalul 9 - 16 august, atât din punctul de vedere al preţului cât şi al volumului.

De altfel, cotaţia SNN a cunoscut patru şedinţe de creştere consecutivă înainte ca producătorul de energie să îşi publice rezultatele financiare pentru prima jumătate a anului, evoluţie care nu se regăseşte şi la nivelul indicelui BET, ceea ce indică faptul că, probabil, investitorii aveau aşteptări pozitive pentru raportările Nuclearelectrica, în condiţiile în care, numai pentru primul trimestru al anului curent, compania a raportat un profit net de 219,28 milioane de lei, cu circa 20% mai mare decât cel raportat pentru primele şase luni din 2018.

În ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii trecute, preţul acţiunii SNN a coborât cu 1,01%, până la 11,8 lei, pe fondul unui rulaj de 95.816 titluri.

Din punct de vedere tehnic, preţul acţiunii producătorului de energie se află pe un trend ascendent atât pe termen scurt şi mediu, cât şi pe termen lung pe graficul zilnic, cotaţia SNN tranzacţionându-se peste mediile mobile simple de 20, 50 şi 200 de zile, ce definesc aces-te orizonturi de timp.

Rezistenţa se află la nivelul de 12 lei, în timp ce primul suport important se găseşte la pragul de 11 lei.

De la începutul anului şi până în prezent, cotaţia SNN s-a apreciat cu 44,6%, iar luând în calcul şi dividendul de 1,256706 lei/titlu acordat de companie în acest an, randamentul total al acţiunilor Nuclearelectrica în 2019 se ridică la 60%.

Statul Român, prin Ministerul Energiei, deţine 82,5% din producătorul de energie electrică a cărui valoare de piaţă la Bursa de Valori Bucureşti se ridică la aproximativ 3,557 miliarde de lei.

Pe poziţia a doua în topul celor mai rentabile acţiuni de la BVB, din perioada 9 - 16 august, se află titlurile Electroputere (EPT), a căror cotaţie s-a apreciat cu 4,35%, în intervalul menţionat, podiumul acestei ierarhii este completat de titlurile Turism Felix (TUFE), ce au avut un radament de 2,96%, în raport cu moneda euro, în acelaşi interval de raportare.

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a coborât cu 1,22%, în intervalul 9 - 16 august, în timp ce indicele BET-XT, ce include în structura sa cele mai tranzacţionate 25 de titluri ale bursei noastre, a înregistrat un recul de 1,23%.

Din cadrul ambelor coşuri de acţiuni, cea mai bună evoluţie în perioada avută în vedere a fost bifată de titlurile SNN.

Ponderea acţiunilor producătorului de energie în indicele BET este de 1,87%, în timp ce în cazul indicelui extins, importanţa titlurilor SNN este de 1,85%.

Topul fondurilor de investiţii, din intervalul 7 - 14 august, este condus de titlurile FDI Audas Piscator, ce au raportat o creştere de 0,81%.

Unităţile fondului FDI Monolith au avut un plus de 0,61%, în timp ce titlurile ERSTE Bond Flexible Romania EUR au avut un randament de 0,26%.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 1,54%, în perioda 9 - 16 august, în timp ce cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a stagnat, în acelaşi interval de raportare.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,03%, în perioada de raportare menţionată.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a coborât cu 7,96%, în intervalul menţionat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 9:00, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 10.400 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 185,8 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb