CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 9 - 16 NOIEMBRIE Teraplast, printre performerii bursei

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 20 noiembrie 2018

Teraplast, printre performerii bursei

Înregistrând o apreciere a cotaţiei de 2,46%, în raport cu moneda euro, în intervalul 9 - 16 noiembrie, acţiunile Teraplast (TRP) reprezintă cele mai rentabile titluri din cadrul indicelui extins BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de titluri de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), care a suferit o retragere de 1,14%, în perioada avută în vedere.

Evoluţia titlurilor TRP apare în contextul în care, pe data de 12 noiembrie, emitentul a anunţat primirea unui ajutor de stat în valoare de 6,8 milioane de euro, bani care reprezintă o parte dintr-o investiţie viitoare în valoare totală de 15 milioane de euro, pentru trei proiecte depuse prin schema de ajutor de stat şi derulate deTeraplast, Depaco şi Teraglass.

"Implementarea celor trei proiecte depuse de TeraPlast, Depaco şi TeraGlass va începe imediat", se arată în comunicatul companiei.

Dorel Goia, preşedinte al Consiliului de Administraţie al TeraPlast, a precizat: "Impactul proiectelor de investiţii va fi vizibil atât la nivel naţional, cât şi internaţional, iar principalii beneficiari vor fi clienţii şi partenerii noştri. (...) Un alt efect al implementării lor în această formă, va fi crearea a 159 de locuri de muncă în cadrul celor trei companii din Grupul TeraPlast".

În următoarea zi, preţul acţiunii TRP a urcat cu 2,57%, cea mai mare apreciere din intervalul avut în vedere, pe fondul unui rulaj de 218.651 de titluri, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 175.300 de unităţi.

Pentru restul şedinţelor de tranzacţionare, cotaţia titlului a oscilat între o scădere de 1,69%, apărută în data de 9 noiembrie, pe fondul unui volum de 71.060 de unităţi şi o creştere de 0,29%, consemnată în şedinţa din data de 12 noiembrie, în contextul unui rulaj de 212.173 de acţiuni.

În data de 29 octombrie, emitentul şi-a raportat rezultatele , pentru perioada încheiată la 30 septembrie 2018, Teraplast înregistrând un profit net consolidat de 22,28 milioane de lei, în creştere cu 40% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când compania a avut un profit net de aproximativ 15,92 milioane de lei.

Raportat la preţul de închidere al acţiunii TRP din data de 16 noiembrie, de 0,359 lei/acţiune, emitentul are o valoare de piaţă de circa 307,6 milioane de lei, iar ponderea titlurilor emitentului în indicele extins este de 0,40%.

Cel mai mare acţionar al TeraPlast este Dorel Goia, cu o deţinere de 46,79%.

Indicele BET, al celor mai lichide cincisprezece titluri de la bursa locală, cu excepţia SIF-urilor, a înregistrat o scădere de 1,06%, în raport cu moneda euro, în intervalul 9 - 16 noiembrie.

Din cadrul principalului coş de acţiuni al pieţei, cea mai bună evoluţie a fost consemnată, în perioada analizată, de titlurile Transelectrica (TEL), care au crescut cu 1,84%, în raport cu moneda euro.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a consemnat cea mai mică scădere a cotaţiei, dintre cei trei indici analizaţi, de 0,82%, în raport cu moneda euro, în intervalul 9 - 16 noiembrie.

Acţiunile SIF Transilvania (SIF3), ce au avut un avans de 0,39%, în raport cu moneda euro, reprezintă titlurile cu cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui financiar.

Clasamentul rentabilităţilor de la BVB, în perioada 9 - 16 noiembrie, este condus de emitenţi cu lichiditate şi capitalizare reduse, în contextul deprecierii principalilor indici ai bursei locale.

Astfel, titlurile Electromagnetica (ELMA), care au raportat un avans de 6,23%, în raport cu moneda euro, conduce topul celor mai rentabili emitenţi ai bursei, în timp ce pe poziţia a doua a acestui clasament s-au clasat titlurile Amonil (AMO), care au urcat cu 3,46%, în intervalul menţionat.

Bifând o creştere de 3,16%, titlurile Prebet (PREB) completează podiumul celor mai rentabili emitenţi ai bursei locale, în perioada 9 - 16 noiembrie.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 8 - 15 noiembrie, este condus de titlurile Active Dinamic, care au urcat cu 1,06%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află Certinvest BET-FI Index, cu o creştere de 0,84%, în timp ce titlurile FDI Omnivest, care s-au apreciat cu 0,52%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a scăzut cu 0,07%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a coborât, în intervalul 9 - 16 noiembrie, cu 0,11%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,07%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a consemnat o retragere importantă, de 13,79%, în intervalul menţionat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice care reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, la ora 15:45, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 5.243 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale scăzuse până la 92,3 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb