CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 9 - 16 OCTOMBRIE Aurul - pe radarul investitorilor

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 18 octombrie 2018

Aurul - pe radarul investitorilor

Cotaţia aurului a avut parte, în intervalul 9 - 16 octombrie, de o creştere importantă, de 2,49%, preţul metalului preţios scăzând doar într-o singură zi, din perioada menţionată, în contextul în care, în acest interval, pieţele de acţiuni internaţionale s-au confruntat cu scăderi semnificative.

Joi, 11 octombrie, metalul galben a consemnat o apreciere de 2,47%, cea mai semnificativă apreciere de o zi din iunie 2016, de la votul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, depăşind, în acea zi, media mobilă simplă de 50 zile, notează Bloomberg.

Impulsul mişcării a continuat în această săptămână, împingând preţurile peste media mobilă de 100 de zile, ceea pentru unii analişti tehnici reprezintă un semnal că aurul ar putea să-şi continue aprecierea, potrivit sursei citate.

De asemenea, într-un raport recent al Saxo Bank, Ole Hansen, şef al departamentului de strategie mărfuri din cadrul a instituţiei daneze aprecia că există posibilitatea ca preţul aurului să atingă pragul de 1.300 de dolari/uncie, la finalul acestui an.

Analistul a punctat: "Depăşirea pragului de 1.210 dolari/uncie de săptămâna trecută a dus la schimbarea perspectivei Saxo Bank asupra evoluţiei cotaţiei pe termen scurt a metalului preţios de la neutră la optimistă. Concentrarea continuă a atenţiei investitorilor asupra pieţelor de acţiuni, de obligaţiuni, precum şi creşterea economică slabă şi posibilitatea ca dolarul să piardă din energie, poate duce la o redresare a cotaţiei metalului preţios către 1.300 de dolari/uncie, ţinta noastră pentru finalul de an".

De menţionat că luni, 15 octombrie, Banca Centrală a Ungariei (NBH) a anunţat că şi-a majorat de zece ori rezervele de aur, în linie cu obiectivele pe termen lung ale strategiei economice şi naţionale, menţionează Bloomberg, adăugând că NBH a precizat că şi-a majorat rezervele de aur de la 3,1 tone până la 31,5 tone.

Ieri, în jurul orei 15:00, cotaţia aurului se situa la 1.230 de dolari/uncie.

Totodată, în intervalul 9 - 16 octombrie, şi argintul a înregistrat o creştere a cotaţiei. La începutul zilei bursiere de marţi, 9 octombrie, metalul alb se tranzacţiona la un preţ de 14,31 de dolari/uncie, în timp ce la sfârşitul zilei bursiere de marţi, 16 octombrie, argintul se tranzacţiona la un preţ de 14,66 de dolari/uncie, conform datelor disponibile pe site-ul "bullionvault.com".

În piaţa noastră de capital, indicele BET, al celor mai lichide cincisprezece companii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu excepţia SIF-urilor, s-a apreciat, în perioada 9 - 16 octombrie, cu 0,16%, în raport cu moneda euro, în timp ce indicele BET-XT, care include în structura sa cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la bursa noastră, a înregistrat o creştere de 0,23%, în acelaşi interval.

Cea mai bună evoluţie din cadrul ambelor coşuri de acţiuni a fost bifată de acţiunile producătorului de petrol şi gaze OMV Petrom (SNP), a căror cotaţie a urcat cu 2,87%, în raport cu moneda euro.

Marţi, 16 octombrie, cotaţia SNP s-a apreciat cu 2,22%, în contextul unui volum de 10,73 milioane de acţiuni, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 13,72 milioane de unităţi.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a înregistrat o apreciere de 0,88%, în intervalul 9 - 16 octombrie, în raport cu moneda euro.

Din cadrul acestui indice bursier, cel mai bun comportament a fost marcat de acţiunile SIF Oltenia (SIF5), al căror preţ a urcat cu 0,68%, în perioada menţionată.

Topul celor mai rentabile acţiuni de la BVB este condus, în perioada avută în vedere, de acţiunile Condmag (COMI), care au înregistrat un salt de 37,47%, pe locul al doilea în acest clasament găsindu-se acţiunile Transilvania Cons-trucţii (COTR), a căror apreciere a fost de 14,6%, în raport cu moneda europeană.

Pe ultima treaptă a podiumului randamentelor de la bursa noastră se află titlurile Electroargeş (ELGS), care au raportat un avans de 6,32%, în raport cu moneda euro, în perioada de timp avută în vedere.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 8 - 15 octombrie, este condus de titlurile Certinvest BET-FI Index, care au crescut cu 0,21%.

Pe locul al doilea al podiumului s-a situat Certinvest Obligaţiuni, ale cărui titluri au înregistrat o creştere marginală de 0,05%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titl-urile ERSTE Money Market RON, care au urcat uşor cu 0,03%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în intervalul 9 - 16 octombrie, câştig similar cu cel al depozitelor în lei.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, s-a retras cu 1,85%, în perioada 9 - 16 octombrie.

Cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a scăzut cu 0,02%, în intervalul 9 - 16 octombrie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 15:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de aproximativ 6.509 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de circa 113,3 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb